Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи

Според него пикът на COVID-19 ще е след 2-3 седмици
Обновена: 25 мар 2020 08:44 | 25 мар 2020 08:43, Нели Христова
243
Д-р Мангъров: Ако имахме бързи тестове, щяхме да установим повече случаи
Снимка: БГНЕС

Ефективни ли са бързите тестове? Разногласия по този въпрос се появиха между новосформирания Медицинския съвет и Националния оперативен щаб. Според доц. д-р Атанас Мангъров бързите тестове са нужни, тъй като с тях щяха да се установят много повече случаи.

"Задачата на медицинския съвет не е да дублира функция на щаба. Ограничителните мерки са много добри, но това, което не се прави както трябва, е епидемиологичен надзор. Тази борба трябва да се води от епидемиолози", заяви доц. д-р Атанас Мангъров пред БНТ.

"Ако бяхме въвели бързи тестове, щяха да се установят повече случаи. Тези тестове са с чувствителност около 90%, но ако не се правят, пропускането е 100%", каза д-р Мангъров по повод на масовото тестване.

"Маски могат да се слагат, ако това успокоява хората - маската показва ангажираност, друга тема е доколко помагат. Загражденията на парковете също водят до дискомфорт, но показва ангажираността на държавата. Въпросът е да не прави пропуски в области, които са съществени. Не можем обаче да пренебрегваме бързите тестове. Ако те се прилагат, общата картина ще бъде по-ясна", допълни той.

"Пикът на заболяването най-вероятно ще се случи след 2-3 седмици", каза д-р Мангъров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
19
 
! Отговори
ГД преди 4 години
Г-н Стоянов, не говорим за компетентност, но си служим с опита на по-напредналит държави, които се отнесоха сериозно към това заболяване. В САЩ смятаха, че коронавирусът няма да ги "стигне". Сполетя ги, и то в щата, където IT специалистите са най-много - Масачузетс. За съжаление те са повече китайци, индийци, корейци. Тъкмо тях ги сполетя тази болест и оттам премина на американци и европейци. Започнаха с бързи тестове и след като вкараха здрави при болни и болни при здрави се отказаха от него.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Типично по български! За какво са ни тия спецове? Да всяват смут и объркване?! В историята имаме много примери и най-пресния: VW. Едните ги водят и викат тука е най-добре за завода ви, другите ги водят на друго място и викат те тука ще е! И накрая един голям ...й. И сега така ще стане. Вервайте ми!
47
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРИ ВСЯКА СИТУАЦИЯ ОТ ДУПКИТЕ ИЗПЪЛЗЯВАТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЪРТОФЕЛНИЦИ ДА ПЛЯМПАТ ГЛУПОСТИ
46
5
 
23
 
! Отговори
п.л. преди 4 години
Като ги гледах тия хора, остана лош вкус у мене. Имайте милост, не желаем 2 пъти седмично да ни натрапват погрешнити си мнения. Никакви алгаритми не правят, превеждат чуждия опит. Разликата между ген. Мутафчийски и д-р костов е от земята до небето. Няма никакво излъчване, много е зъл, и с нисък интелект, не знам какъв професор е? Не ни чакат добри дни. Тъкмо на преден план излезе един човек с излъчване, обаяние и висок интелект и му слагате прът в колелото. Защо? Освободете тази пасмина от зли
45
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При въздушно капкова инфекция са наели военен стомашен хирург. Това е не адекватно първо. Тука е нужен пулмолог, вирусолог и паразитолог. Не хирург.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35,Таксиметровите шофьори са последният бастион на образоваността. Поне половината са с висше образование, а познавам и Таксита с научна степен. Така че, напълно е възможно да се изявяват в свободното от клиенти време.
43
3
 
6
 
! Отговори
ехо днес преди 4 години
няма никаква информация за мерките в Русия, Чехия, Румъния. Какво става там бе джърналистс
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че е мозъчният тръст от форума на днес.бг. Тук всички са вещи по много комплексни теми. Нищо, че в реалния живот са неудачници.
41
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързи 9 милиметрови тестове за всеки комунист.
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33И от тях колко са до 50 г. възраст? Италия винаги дава много жертви/фира при грипни заболявания всяка година. Защото населението й е по възрастно.
39
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪРЗИТЕ ТЕСТОВЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАЛОЖАТ ПОНАЧАЛО
38
6
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
"Останете си у дома !" ми казва водещата, която НЕ си е останала у дома, работи и ще вземе 20 000 лева заплата в края на месеца.Чудя се да и вервам ли ?
37
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия все едно ще изкарат пари от тези тестове!Опитват се и да разхлабят мерките а в цяла европа ги стягат. Никак им нямам доверие... да живее ЩАБА! Долу медицинския съвет!
36
8
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Да въведем бързи тестове за БСП за социализъм.1. Тези които са положителни връщат фирмите и парите си на държавата и правят комуни в Белене.2. Тези които са с отрицателни резултати отиват в затвора за измама.
35
7
 
22
 
! Отговори
гневен преди 4 години
Господи, това ли е мозъчния тръст на България? Тежко на българите, ако е така. Гледахте ли цирка? Та тези хора, уж все учени, пък не могат едно изречение правилно да формулират. Пелтечат, ъ-кът, супер некомпетентни и много зли. Защо им плащаме, да всяват смут у народа? Господин Борисов, разпуснете тази сбирщина от непочтени хора! Единият е изгонен, защото се е опитал в държавна болница да си структурира частно звено, а другият го съдят за убийство на дете. Те зе ли хора ще ни дават съвети?
34
6
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Един от най-известните ни реаниматори, професор по анестизиология Олег Хинков:"През 2008-***, 2009-та година беше епидемията от свински грип. Аз не мога да си обясня защо, може би, защото не беше пандемия. Тогава пролетта на 2009-та година в България загинаха, умряха 4 000 човека за един месец.За огромно съжаление те бяха предимно млади хора - най-вече родилки и бременни жени. Сега слава богу не е така. Умират предимно старците."Има го все още интервюто в интернет намерете го и го изгледайте
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПО МЕДИИТЕ САМО СТАРЦИ, ПЛЯМПАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО. ТЕ ГИ СЛОЖИХА ПОД КАРАНТИНА, ТЕ ПЛЪЗНАХА КАТО ВИРУСИ ДА РЪСЯТ ОБЩИ ЛАКЪРДИИ.
32
4
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Като гледам колко експертни оценки валят в този форум, си задавам въпроса дали тук не преобладават хора с професия таксиметров шофьор.Толкова много капацитети и то по толкова много теми! Не е случайно.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако можем да перефразираме другаря Йосиф Висарионович - Няма тестове, няма проблеми!
30
8
 
3
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
погледни 6000 трупа в Италия и ще разбереш