За това няма ваксина: До 2070 г. Земята може да е негодна за 3.5 млрд. души

Реалността, ако не се намали отделянето на въглероден диоксид
10 май 2020 20:10, Петя Славова
129
За това няма ваксина: До 2070 г. Земята може да е негодна за 3.5 млрд. души
Снимка: БГНЕС

Както при всички видове, човечеството също има своето местообитание. До 2070 г., обаче, то може да намалее застрашително, а милиарди хора да бъдат лишени от подходящи за живот климатични условия, алармират учените.

Само след 50 години до 3,5 милиарда души може да се окажат в зони с негодни за живот климатични условия, ако човечеството не спре измененията на климата на Земята, съкращавайки отделянето на въглероден диоксид. Това е основният извод от изследването, посветено на местообитанието на човека – "Future of the human climate niche", публикувано в списанието на Националната академия на науките в САЩ, съобщава "Дойче веле".

За целта на проучването група антрополози, еколози и изследователи на климатичните промени са ползвали база данни за историческото разселване на хората на планетата и сравнили тези данни с климатичните условия в тези региони. Те били изненадани, че най-голям брой хора има в „относително тесни диапазони“ в области със средногодишна температура между 11 и 15 градуса. Това климатично и географско разпределение било наречено от учените „екологична човешка среда“.

Бързото глобално затопляне заплашва да нанесе сериозни вреди върху тази човешка среда, която на практика не се е променяла през последните 6 000 години, твърдят учените. За основа са ползвани прогнозите на последния доклад на Междуправителствената група експерти по климатичните промени (IPCC), в който пише, че глобалната концентрация на парникови газове като цяло ще се увеличава. Втора основа за прогнозите е бил един от базовите сценарии за бъдещото развитие на планетата и динамиката на ръста на броя на населението (SSP3), изготвен от международна група учени, който също е използван от IPCC.

Според изчисленията, общата територия на планетата, на която средногодишната температура ще бъде над 29 градуса, до 2070 година ще се увеличи от 0,8 % на 19 % от сушата на Земята. 29 градуса по Целзий е температурният „режим“ на пустинята Сахара.

Проблемът се състои в това, че температурата ще се повиши не само в практически необитаемите зони на пустинята, но и в гъстонаселени райони с най-висок ръст на раждаемост. На практика необитаеми могат да останат значителни райони в Южна Америка, Индия, Африка, Северна Австралия и Югоизточна Азия.

Подчертава се, че в изследването са участвали учени от 9 научни центъра от САЩ, Дания, Китай, Япония и Великобритания. Те стигнали до извода, че всеки допълнителен градус към средногодишната температура на Земята може да остави около 1 милиард души без обичайните условия за съществуване. Когато става въпрос за отделни държави, глобалното затопляне само в Индия ще лиши от нормалната среда 1 милиард жители, а в Нигерия, Пакистан, Индонезия и Судан – не по-малко от 100 милиона души във всяка една от тях.

Глобалното затопляне – причина за миграция и конфликти

Животът ще се промени навсякъде – в много региони със средногодишна температура от около 13 градуса тя може да се повиши до 20, което е съпоставимо с климата в най-горещите райони на Северна Африка, европейското Средиземноморие и Южен Китай.

Ще доведат ли тези климатични процеси до ръст на глобалната миграция? Учените се въздържат от категорично мнение по този въпрос, като обясняват, че причините за миграция може да бъдат различни. Въпреки това смятат, че подобен сценарий е много вероятен. По-голямата част от регионите, заплашени от екстремни температури в бъдеще, са сред най-бедните в света. Възможностите им да се приспособят към влошаващите се климатични условия са ограничени, пишат авторите на изследването и предупреждават, че последствията ще бъдат трагични.

"Това ще има не само опустошителни преки последици, но и ще затрудни битката с кризи като появата на нови пандемии, например", смята нидерландският изследовател по проблемите на екологията Мартен Шефер.

За климатичните промени няма ваксина

В миналото, когато се е променял климатът, а човечеството се е лишавало от оптимални условия за съществуване, това е водило до конфликти и масова миграция, подчертава археологът Тим Колер от държавния университет във Вашингтон. Човечеството трябва да има план, в случай че бъдещето предложи подобни сценарии. Дори и днес миграцията засилва международното напрежение, въпреки че извън родината си живее относително умерен брой хора – около 250 милиона души, смятат учените.

Коронавирусът промени света по начин, за който само преди няколко месеца едва ли някой е подозирал. Резултатите от изследването показват, че затоплянето на климата може да доведе до сходни процеси.

Скоростта на развитие на климатичната криза не е толкова забележима, както разпространението на пандемията, но за разлика от вируса, хората не могат да се надяват на подобряване на ситуацията в скоро време.

Човечеството не може да си представи мащаба на застрашителните промени

Глобалното затопляне ще промени температурните условия на цели градове и държави до степен, която сегашните жители не могат да си представят, твърдят изследователите. Повишаването на температурите ще доведе до дълбоки промени в световната икономическа география.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
17
 
! Отговори
Някога...но не сега! преди 3 години
Тогава (2070г.) Лили Иванова ще изпее пак "Не всичко е пари приятелю", но и да разберат посланието на песента, за много ще е късно !
36
4
 
10
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Епа както се вижда и от коментарите, но това е ясно на всеки що годе интелигентен човек, то е ясно, че човека е малко по-долен от жабата! За егоизма и другото само прочетете няколко коментара и ще го разберете! Но мога да ви кажа на всичките дето пишете тука! И вашите задни части са изложени на тия промени! И не се съмнявайте те ще бъдат онодени по един или друг начин! Само, че сега се правите на ербапи! Но виждал съм ги аз тия ербапи, ревът като момиченца когато дойде дебелия!
35
3
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
А стига с другарката Ангелкова бре !Мутрите на морето казаха, че ще я сменят, ако не слуша и изпълнява !
34
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им раздават кондоми на тия скакалци и да ги образоват максимум по 1 дете. В България нямаме проблем ние намаляваме, проблем е, че норвежците се увеличават у нас... Трябва да се вземат мерки с тия.
33
3
 
10
 
! Отговори
КрАй преди 3 години
Дайте ниновини за важните неща Пишете какво е казала Министър Ангелкова а не ни залъгвайте с дребнотемия
32
10
 
6
 
! Отговори
<<< преди 3 години
Еврейските мислители, освен лъжи, друго не могат да измисят.
31
4
 
4
 
! Отговори
Карантиньос Велики преди 3 години
Има и нещо хубаво във всичко това.След 50 години със сигурност няма да е сред живите Спасителят!
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката да не е язовир студена от миналото лято?
29
2
 
13
 
! Отговори
Край преди 3 години
Абе да знаете Министър Ангелкова и Комисар Габриел нещо да са казали днесНе съм усведомен и не знам дали да си лягаам
28
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой от вас сеща ли се за каква интелектуална експлоатация иде реч, когато тук се скъсваме от учене и работа, а някъде по света ползват достиженията на интелектуалната собственост и раждат по 7 деца през това време?!Значи тук младите, които са с конвертируемо на запад образование учат до 30г. възраст, раждат максимум 2 деца, я родят, я не, а другите се множат и изискват хуманитарни помощи.Всъщност тук се случва същото.
27
9
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Българи, Господ ви даде райска земя.Руската царска армия ви я върна.Какво направихте вие ?!Ограбихте я, кой как може,за да остане обран бостан,продадохте я на новите господари,ще станете малцинство от населениетои малцината оцелели ще слугуват навладетелите !
26
1
 
16
 
! Отговори
Стига преди 3 години
И срещу никой коронавирус при хора не може да има ваксини, престанете с тия лаишки глупости за ваксини, моля
25
0
 
24
 
! Отговори
До 12 (продълж.) преди 3 години
Храната била взимана до трошичка. Медицинска помощ търсели само при най-тежките случаи, иначе предпочитали услугите на местните шамани. На училище ходели около 30% от децата, като повечето не оставали в клас до края на учебния ден. Презервативи никой не пожелал да ползва.След 4 години отчели резултата. Средната продължителност на живота станала17-18 г., всеки починал оставял по 5-6 сирачета.Има ли нужда да се коментира?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Затова трябва да има еволюция и прочистване на старото ... Иначе GG и Defeat
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Тогава защо се прави на ни лук ял ни лук мирисал, когато хората не искат ваксините му?
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21И е прав!
21
0
 
11
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Предлагаш да си купят кондоми.Ще ти припомня онази 4-годишна програма, приложена в един от най-бедните райони на Африка, където средната продължителност на живота била 15-16 г. и всеки починал оставял по 3-4 сирачета. Програмата включвала осигуряване на 4 неща, без да бъдат принуждавани местните хора да ги ползват - храна, медицинска помощ, образование и безплатни кондоми, като предварително било обяснено за какво служат те. Всички тези неща били осигурени в предостатъчно количество. (продълж.)
20
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам идея - сспрете да ги храните и няма да останат гладни. Ако се засилят насам - кюта-пата и айдееее.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил Гейтс от години казва, че планетата е пренаселена и населението трябва да се намали.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайни време е, д свърнем старите порядки. Тва равенство между всички е лъжа и измама.