Кои органи напада коронавирусът освен белите дробове?

Анализирани са резултатите от аутопсии на 27 души
15 май 2020 15:30, Елка Василева
79
Кои органи напада коронавирусът освен белите дробове?
Снимка: архив, БГНЕС

Проникне ли веднъж в човешкия организъм, коронавирусът напада не само белите дробове, но и редица други органи. Това става ясно от изследване на Университетската клиника "Епендорф" в Хамбург, пише Дойче веле.

Коронавирусът напада всички тези органи

В рамките на изследването медици и микробиолози са анализирали резултатите от аутопсии на 27 души, починали в резултат от зараза на новия коронавирус.

Най-високата концентрация на вирусни частици изследователите са открили в дихателните пътища.

Но следи от вируса са били открити и в бъбреците, сърцето, черния дроб, мозъка и кръвта.

Затова е особено важно при лечението на пациенти с COVID-19 да се обръща внимание не само на белите дробове, но и на другите органи, които коронавирусът напада, призовава проф. Тобиас Хубер, ръководител на изследването.

Това обяснява широкия спектър на симптомите

Според учените именно доказаното наличие на вирусни частици в различни органи обяснява широкия спектър на симптомите при зараза с новия коронавирус. В частност резултатите от изследването дават обяснение и за зачестилите случаи на бъбречна недостатъчност при пациенти с COVID-19, смятат учените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
6
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
В София винаги е панаир. Просто има прекалено много хора, които не знаят защо са на този свят. Има такива и родом от София и придошли в София. Искат хем да е вътре, хем в рая, хем само главата, хем целия. Не знаят какво искат, но го искат веднага, като някакви кокони от мъжки, женски и други полове. Прекалено много са, трябва да минат поколения, за да се оправи тази беда.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черен бял дроб кръв - добре Но нека някой да ми обясни понеже не разбирам как се взема проба от мозъка
49
0
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Проблемът е, че съпътстващи заболявания има почти всеки в България, но това е довода на невярващите в коронавируса - те твърдят, че човека е починал от съпътстващото заболяване, а не заради вируса. Най-опасно се оказа наднорменото тегло и затлъстяването, но в България 62% от хората над 18 години са с такова тегло. 800 хиляди са регистрирани като хипертоници, с диабет също са много, много са и нерегистрираните и на практика почти всеки има съпътстващо заболяване.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пред всички банки в София е малък панаир от хора и не знам пазят ли дистанция и доколко е възможно
47
5
 
3
 
! Отговори
????? преди 3 години
А фуражковия вирус какви поражения нанася?
46
0
 
1
 
! Отговори
Това преди 3 години
Сближаване между животинските видове и човека,води до тези пандемии!В природата ,отгоре и отдолу ,във веригата отношенията са антагонистични!Да не говорим,обмяната на секрети,вируси и т.н..Децата са най потърпевши!
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои органи напада коронавирусът освен белите дробове?-----------Всеки болен орган!!!!!Ако например имате здравословни проблеми с:- астма- белите дробове- череня дроб- бъбреците- сърце- стомаха (ако сте с язва)- панкреаса- ако сте с диабет може да удари навсякъде- при високо кръвно - сърдечен удар или инсултЕ, как да не се усъмниш, че не е лабораторен!
44
3
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Международната здравна организация трябва да бъде дадена под съд за измамата с коронавируса! Някой трябва да се разтропа, да направи едно научно изследване с доказателства и аутопсия на уж починал от този вирус и да представи тези доказателства пред международния съд.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мозъка, но не само на учените, а на поне половината българи. Пораженията са фатални. Лечение няма.
42
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вече напада мозъка на учените! И папаята.
41
1
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
Писаха по-рано, че медиците ги е страх да правят аутопсии на починали от коронавируса. Явно трябват по-специални условия, както е в случая от новината.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31Кръвта снабдява всички органи, но клетките на органите не са взичко пропускливи. За да влезе вирусът в клетката той трябва да си намери път. Или минава през някой протеин или чрес ендоцитоза, не може да премине така през мембраната на клетката, тъй като те изградена от Липиди и Протеини. Липидите са водно нерзтворими.
39
2
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Причината за смърта я пише лекар, а не роднините. Колкото и пари да даваш на роднините на починалия, те не могат да дадат друга причина за смъртта на роднината си.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В немски сайтове пишат, че в Германия почти не правят аутопсии на починали с коронавирус. Което навежда на мисълта, че лекарите и учените май не се интересуват толкова от въпросната болест, а вдигат само шум.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстуканБоли го някъде фара, къде ходиш. Ако искат да те разберат, къде си не им трябва чип. Друг е въпроса, че от такива като теб смисъл няма и без тва, та можеш да ходиш, където си искаш, ти си незначителен за никой.
36
3
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
До Анонимен 28Кой да си пие хапчетата? Аз или тези дето лъжат, че има починали от коронавирус, за да създават изкуствена паника и да имат пълен контрол над населението. Затова ли са избрани тезо хора в парламента питам аз? :)
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само се преписва едно и също днес в един сайт после в друг тая статия е на една седмица и се пуска подобна през два дена всички разбрахме вече знаем всичко за този вирус да уврежда органи като всичка силна инфекция да остават следи от племинията по белия дроб както от всяка племония и колко котки са заразени вече се брои за това ли учихте за журналисти толкова години.
34
4
 
7
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Истината е, че все още много малко се знае за този коронавирус, но от това, което виждаме, нищо добро не ни чака. Въпреки предпазните мерки в световен мащаб, вече над 4,5 милиона са заразените и над 300 хиляди починалите заради вируса. Последиците за останалите живи след заразяването, тепърва ще ги научаваме.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и обикновенния грип ги напада
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До истуканВ повечето случаи, хората не споделят заболяването си на окололните.Само най-близките знаят.

Спонсорирани публикации