Светкавична операция: Как Мосад залови организатора на Холокоста Адолф Айхман

Защо във ФРГ не е било предприето нищо?
16 май 2020 13:56, Елка Василева
181
Светкавична операция: Как Мосад залови организатора на Холокоста Адолф Айхман
Снимка: архив, БГНЕС

Светкавичната акция на Мосад и до днес се смята за сензационна. С нея израелците залавят един от най-големите нацистки престъпници - Адолф Айхман, отговорен за избиването на милиони хора.

Светкавичната операция траяла само няколко секунди. Заловеният Рикардо Клемент, под чието име се подвизавал бившият оберщурмбанфюрер от СС Адолф Айхман, не оказал никаква съпротива. Годината била 1960, пише Дойче веле.

Израелските тайни служби открили местонахождението на престъпника Айхман, след като първоначално дълго време сякаш не проявявали интерес към него.

През пролетта на 1953-та Симон Визентал, един от най-активните ловци на бивши нацистки престъпници, отбелязва следното: „Израелците не се интересуват от Айхман, те са заети с битката за оцеляване, която водят срещу арабите. И американците нямат интерес - те пък са заети със Студената война срещу Съветския съюз.“

Следите случайно отвеждат до Айхман

Всичко това се променя едва през 1958 година, когато Лотар Херман, един от оцелелите от Холокоста, случайно разпознава Айхман в Буенос Айрес.

Още по темата

Той информира своя приятел Фриц Бауер, прокурор в Германия, който на свой ред предава сведенията на израелските тайни служби Мосад. Оттам първоначално се съмняват, че лицето Рикардо Клемент действително е масовият убиец Адолф Айхман, но след различни проверки се уверяват, че това наистина е той.

В Буенос Айрес бившият оберщурмбанфюрер от СС Айхман живеел подчертано скромно, дори бедно, явно за да не буди подозрения за произхода си. Работел в един завод на „Мерцедес-Бенц“. Установено било, че поддържа връзки със стари свои другари-нацисти, също избягали в Аржентина.

След залавянето му Айхман признава, че през цялото време, докато бил в Аржентина, се страхувал именно от това - че израелците ще го открият и заловят. Управляващи кръгове в създадената след войната ФРГ явно са знаели дълги години преди отвличането на Айхман, че престъпникът се укрива в Аржентина, но не са предприемали нищо. По онова време на важни ръководни постове във ФРГ е имало редица бивши нацистки престъпници, а правителството в Бон се е опасявало, че Айхман може да ги издаде публично, ако бъде заловен.

Израел все пак решава да действа

Затова тогавашният германски главен прокурор Фриц Бауер, срещайки открита съпротива при издирването на Айхман, се обръща за съдействие не към германското следствие, а към Израел. Там първоначално също били колебливи, но Бауер продължил да оказва натиск, докато не успял да убеди израелците, че Айхман може да се укрие.

Така се стига да сензационната акция на Мосад в Аржентина, след която Айхман е тайно прехвърлен в Израел. Съдебният процес срещу него завършва със смъртна присъда, която е изпълнена на 1 юни 1962 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
23
 
! Отговори
вярно е! преди 3 години
До НационалсоциалистПреди войната Хитлер е мислил да се изселят на о-ов Мадагаскар 4 милиона евреи.Холокоста е пълна измислица на стетовният ционизъм!!!
15
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че евреите пак са привилигировани. Целият свят им съчувства за нещо, което не се е случило, а германският народ им подари милиарди под формата на "контрибуции". Не съм чул украинците да са получили репарации от руснаците за гладомора или индииците от англичаните за бенгалският геноцид. За тях нищо не се и споменава. Щом е за евреите, обаче, се вдига вой до небесата. Този двоен стандарт дразни.
14
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Холокостът е лъжа. Гледайте док филм на Дейвид Кол(самият той е евреин) и прочетете книгата на Ернст Зюндел "6 милиона изгубени и намерени", заради която Зюндел е вкаран в затвора. Аз съм чел книгата няколко пъти и в нея няма никакви наченки на антисемитизъм или език на омразата, а нейният автор влиза в затвора, защото си позволява да оспори едно историческо събитие. Няма друг такъв случай - да те вкарат в затвора, защото имаш критично мислене и се съмняваш в нещо.
13
5
 
17
 
! Отговори
А преди 3 години
Ами сегашният престъпник,Б.Гейт кога за геноцид срещу човечеството
12
0
 
8
 
! Отговори
Der alte Spinner преди 3 години
на 2. 47-48% от държ.служители в ГФР след войната са бивши нацисти, най-известният беше Райнхард Гелен, който организира и оглави западно-германското разузнаване (сега BND) , със съгласието и съдействието на американците. В ГДР също се е прибягвало до услугите на различни бивши специалисти, в някъде се посочват 14 до 18%. Най-известният е бившият командващ 6-та армия при Сталинград, фелдмаршал Паулус. Участва като гл. инспектор в създаването на армията на ГДР. Също полк. Адам, адютант на Паул
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Менгеле също се укрива в Латинска Америка,както и други.Доста хора са се укрили в латинска и северна Америка.
10
2
 
23
 
! Отговори
На пазар преди 3 години
Същото трябва да се случи и с нашите крадци, които ограбиха и присвоиха милиони на гърба на българските граждани.
9
3
 
13
 
! Отговори
Обстоятелствата преди 3 години
За да получи човек представа какво се е случвало, човек трябва да разбере каква е била обстановката по онова време: краткото разяснение е, че по време на студената война избягалите нацисти са държали още много ключове към бившия СССР, които ключове западните разузнавания са се опитали да получат. Това не би могло да стане, ако тези хора са осъдени и убити. Човек може да се възмущава, че тези хора не са били преследвани по-бързо, но Комунизма не е бил по-малка заплаха за западния свят от Нацизма.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айхман никога не е стъпвал във Аржeнтина със фалшиви документи заминава за Сирия и от там за Бразилия.
7
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо подобно не се е случило към Аржентина са избягали няколко немци. но те са са били със ниски рангове. Пътя на плъховете е организиран от Ватикана Обаче самият Хитлер и други са скрити във някакви манастири друга част от офицерите.. учените най-вече се укриват във САЩ.
6
2
 
22
 
! Отговори
Не познавам добре преди 3 години
историята на Втората световна война, въпреки че с интерес чета онези публикации по темата, които имат характер на научно изследване. Но се убедих, че авторите обикновено търсят аргументи в подкрепа на предпоставени тези.Смущава ме това, че е забранено да се поставят под съмнение определени твърдения и в Германия дори се предвижда наказание за това -лишаване от свобода. Но който се е занимавал с наука знае, че ако не търсиш аргументи "за" и "против" което и да е твърдение, наука няма да направиш
5
9
 
24
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Правилното заглавие е как Мосад измисли холокоста като преддекст след време да се плащат репарации (или в тоя случай кръвнина)... тези не се свенят пред нищо!!! И същите сега ще ни забият задължителната ваксина...
4
5
 
22
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 3 години
Операцията не може да се нарече "светкавична"! Тя се поготвя продължително и професионално, залавянето обаче е светкавично, но операцията се счита за приключила след като са го извели (добре организирано и изпълнено, макар и с известни рискове да не бъдат открити от аржентинците) в Израел. Можем да ангаджираме израелците да ни доставят Васил Божков, Цветан Василев и още цяла плеада нашенски герои ...
3
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега ще се появят онези лудите,на които евреите им са виновни за всичко и нацистите са ангелчета за тях.Ще запълнят темата с коментари.Плюенето на онези бръмчалки мразещи евреите да започне сега
2
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах документалния филм за това залавяне,израелците трябваше да изловат веднага нацистите,сега света може би щеше да е друг и по-добър,много нацисти,след ВСВ са работели на важни,дори световни постове и са променяли тайно политиката към нацизъм,отделно нацистката им организация е продължавала тайно да работи в цяла Европа,дори и в световен мащаб и след ВСВ!
1
9
 
25
 
! Отговори
ХХ преди 3 години
Този Симон, или Шимон, Визентал е не по-малък престъпник! Що народ е избил, някои само по подозрение, и недоказани твърдения, че уж били имали общо с нацисти!!

Спонсорирани публикации