Кой написа "Вятърът на промяната" - "Скорпиънс" или ЦРУ?

“А не показва ли всичко това силата на музиката?”
25 май 2020 12:16, Елка Василева
167
Кой написа "Вятърът на промяната" - "Скорпиънс" или ЦРУ?
Снимка: архив, БГНЕС

Песента "Вятърът на промяната" на легендарната германска рокгрупа "Скорпиънс" всъщност е създадена от ЦРУ, за да събори Източния блок. Това поне твърди много популярен блог в САЩ. Дойче веле припомня фактите.

„Вятърът на промяната“ на "Скорпиънс" е написана само два месеца преди падането на Берлинската стена. Рок баладата бележи края на Желязната завеса. Тя улавя духа на времето и надеждата за промяна. Благодарение на това, че е изпълнена на английски, песента става емблематична в целия Източен блок:

"Отведи ме в магията на този миг,

в тази нощ на слава,

когато бъдните деца

се носят на промените със вятъра."

Сингълът е продаден в 14 милиона копия, попада в музикалните класации на 78 държави и десетилетия по-късно е гледан над 760 милиона пъти в YouTube.

Песента е написана от фронтмена на "Скорпиънс" Клаус Майне, който е вдъхновен от участието на бандата на легендарния Московски музикален фестивал на мира през лятото на 1989 година.

“В една от вечерите всички бяха заедно – германски, руски, американски музиканти, журналисти, дори бойци от Червената армия – в една лодка на река Москва на път към парка “Горки”. Това беше визията: целият свят в една лодка, всички говорят един език – езика на музиката”, спомня си Майне пред “Хамбургер Абендблат” за момента, въодушевил го да напише песента.

Композирана от ЦРУ?

Песента допринася за падането на Стената и разпада на Източния блок. Когато музиката има такава сила, тогава зад нея стои някоя тайна служба, смята журналистът Патрик Раден Кийф, който е създал подкаст по темата. За слуха, че песента е написана от американските тайни служби, Кийф чувал от свой познат, който съответно го е чувал от свой познат, и т.н. И тъй като никой няма да даде официално интервю по темата, той започва свое разследване.

Подкастът на Кийф е разделен на няколко части и продължава шест часа. В него авторът търси доказателства, но не открива убедителни такива. Кийф обаче запознава слушателите с културно-политическата работа на ЦРУ – например как афроамерикански музиканти, сред които Нина Симон и Луис Армстронг, са били изпращани в африкански държави с външнополитически цели, без да подозират това.

Истина или конспирация?

„Омръзнало ми е от конспиративни теории“, казва музикалният журналист Карстен Шумахер. "Човек трябва критично да се запита: в това има ли смисъл? Нямам нищо против митовете в рока, но в този слух няма никакъв смисъл“.

Шумахер открива несъответствия. Да, „Вятърът на промяната” е написана през 1989 година, но за първи път е публикувана през ноември 1990 година като част от албума “Побъркан свят”. Сингълът пък излиза едва през февруари 1991 година. “Тогава всичко вече се беше случило. Ако ЦРУ искаха да предизвикат промяна, щяха да дадат песента на групата за Московския музикален фестивал на мира през 1989 година.”

Шумахер не смята за съмнително и това, че песента е първата авторска композиция на Клаус Майне. „Московският музикален фестивал на мира трябва да е бил нещо специално за всеки, който е присъствал – особено за една германска банда. Това, че музикант е седнал и е написал песен, не намирам за никак странно, напротив: това е работата на един поп музикант!”.

Клаус Майне впоследствие написва още редица песни. Последната от тях е “Символ на надеждата” – балада, посветена на кризата с коронавируса.

Начинът, по който текстът е написан, и неговата простота са христоматиен пример за песен на „Скорпиънс“, смята Шумахер. Една бърза проверка в „Уикипедия“ показва, че “Вятърът на промяната” тогава е била преведена не само на руски, което Кийф посочва като аргумент, а и на испански, което обаче не се казва.

Силата на музиката

Патрик Раден Кийф е главният герой в своя подкаст. Той допуска слушателите близко, позволява им да вземат участие – както във въпросите и съмненията му, така и в интересните интервюта, които провежда с ключови личности от онова време, като музикалния мениджър Док Макгий.

Когато подкастът ражда твърде много предложения и въпроси, Кийф се среща с Клаус Майне. Двамата си говорят за времето тогава за създаването на “Вятърът на промяната”. Накрая журналистът конфронтира Майне с резултатите от своето проучване. Без да навлизаме в подробности, ще завършим с един цитат от Майне:

“А не показва ли всичко това силата на музиката?”
 


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зозо,ти май за формиране на мироглед-матрица не си чувал,или разни проекти, за втълпяване и пропаганда чрез поп музика също,да не би само кривия си да гледаш или пъпа си?На чисто съзнание се пише лесно,табула раза е всяко младо съзнание,докато формира идентичност някаква.Табула раза-чиста дъска,латински език.Всички бяхме в един капан, независимо,какво точно като стил сме слушали.
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е'гати вятърничавата промяна - Отсфири ни отвсякъде!
136
2
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 2 месеца
Композирана от ЦРУ? - Кога ли пък трибуквени са били в състояние да измислят нещо хубаво и хуманно?
135
1
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Онези с ВАЛчерите могат да почиват на Варненското езеро, до тръбата с лековита вода :))))))))))))))
134
1
 
5
 
! Отговори
seira преди 2 месеца
ПРОМЯНАТА ВИНАГИ СЕ РАЖДА В ДУШИТЕ НА ХОРАТА...

НАРОДЕ!!!!!
133
1
 
6
 
! Отговори
Котки преди 2 месеца
Да бе, Клаус Майне го изкараха агент на ЦРУ сега. То тогава времената бяха такива, Горбачов изскочи с неговата "перестройка" и държавите от Соц. Блока започнаха една по една да напускат. И СССР стоеше и гледаше. Аз бях малко лапе тогава и даже и аз виждах какво става даже и без Клаус Майне да ми го казва.
132
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заради тази песен спрях да ги слушам.
131
1
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Имам поверителна информация, че Бил Гейтс я е измислил. Вокалите са на Сорос. Ако си я пуснете наобратно ще чуете истинското послание.
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може би вече е споменато,но чрез музика и др. произведения се влияе на ч.души,не точно духът да твори материята,но поне я насочва в желаната посока.Ню ейдж епохата се оказа подготвяна и изфабрикувана,оттам хипи движението,докара до някъде нещата,а за соц.лагера -вятър на промяната в текстове стилове т.н.Въпроса е ,какъв дух,каква посока,промяна?Мозъците бяха промити,а може би винаги са ни ги плакнели.Не знаейки добре езика,се радвах на музиката на "Алън Парсънс Проджект",а се оказа,сатан-проект
129
5
 
1
 
! Отговори
отCиднейAaвстралия преди 2 месеца
Палец нагоре за всеки който тази вечер(тук при мен в Сидней е вечер отдавна) ще си пусне песента пак да я чуе
Палец надолу всеки който ще я пусне повече от 1 път тази вечер
Ами сега, кво избираме? Май инженерчето от Сидней ви измисли а?
П.с. аз си пуснах песничката. А също и стената на пинк флойд
128
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Извинявам се, но за мен това е най-лигавата рок група на всички времена.
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никой не му пука.
126
1
 
2
 
! Отговори
НОРДИЦИТЕ: преди 2 месеца
Интересен факт е че най-известният НОРДИК е Свети Николай Чудотворец живеещ близо до Северния полюс то ест това е Християнския Наставник на Император Константин Велики съставил за първи път Нашата Библия и то чак след 313 година а там се случва ЧУДО на НЕБЕТО наречено СЕВЕРНО СИЯНИЕ но вече разгадано от учените

БЯЛАТА РАСА обича СНЕГА и ТЪМНИНАТА понякога по 24 часа тъмно

ПОЛЯРНИ НОЩИ....има нещо такова

Скандинавците са ПИРОМАНИ и палили квот им попадне

ВАЛПУРГЕВИ нощи вместжо ЛАМПИ имали
125
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЦРУ не се занимава с песни на пенционери.
124
6
 
3
 
! Отговори
ЮГОрускаМАНГАЛИЯ преди 2 месеца
До 10.11.1989 ЧЕРВЕНИТЕ в Бугаристан се вживяваха като ВИСША РУСКА РАСА

Цска тире,1948,червена селяния ама кожата примерно на Христо Стоичков и Тончо Токмакчиев не е станала по-бяла от на нордическите раси

Дори в русофобска ВЕЛИКОБРИТАНИЯ според нашите цесекарски емигранти на РУСНАЦИТЕ се гледало като на ПЪРВО КАЧЕСТВО хора а на българите като ВТОРО качество

ЮГОрускиЧервенТрифун винаги ще е с по-тъмна кожа от НОРВЕЖЕЦА

90-те покрай Ица отборът на Пенка в Барса бе изписан от МОСКВА та СМЕХ
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МОСАД са я написали по поръчка на Горбачов.
122
2
 
0
 
! Отговори
До91през соца нямаше преди 2 месеца
Кво ти пука?
Тогава ги е нямало, щото не ги е имало.
Сега ги нямаш,щото не можеш да си ги купиш.
Как тогава ти липсва нещо, което никога не си имал?
:-)
121
0
 
5
 
! Отговори
Митко Щерев преди 2 месеца
Аз бях..на не ми го признават!
120
4
 
1
 
! Отговори
руски хакер хибрид преди 2 месеца
Азис го написа за слава Козяшка!А дано сте доволни и да мирясате!
119
5
 
4
 
! Отговори
Истината е Свята преди 2 месеца
До Джедай Мастър

Червен Тошко Възродителя Ислямофоб е написъл текста на Вятъра на промяната на германците от Скорпиънс

Всички му дишат прахта на гения от Правец

Още 1985 на посещение в Западна Германия казва:"Ей,ама да не Ви хрумне да строите социализъм,ще си унищожите хубавата Западна Германия"

Пък току виж му унищожили и плана за германофилска червена България след 1989

Още 1988 Червен Тошко Възродителя Ислямофоб иска да ни прави сателит на ВЕЛИК ЧЕРВЕН КИТАЙ а цялото СССР да го ИЗД.УХА

Спонсорирани публикации