Сривът на испанската икономика доведе до глад за мнозина

Над 3 млн. души са загубили работата си от началото на пандемията
Обновена: 8 юни 2020 05:51 | 7 юни 2020 22:15, Красимир Ангелов
60
Сривът на испанската икономика доведе до глад за мнозина
Снимка: БГНЕС

Коронавирусната пандемия блокира голяма част от испанската икономика. Когато премиерът на страната Педро Санчес обяви извънредното положение на 14 март, магазините, ресторантите, концертните зали и доста други видове бизнес прекратиха дейност. В рамките на ден общественият живот и икономиката затихнаха, пишат за Der Spiegel анализаторите Хелене Цубер и Щефен Людке.

При 760 хил. безработни от началото на годината за шест седмици от началото на пандемията, общо над 3 млн. души са загубили работата си, а други над 3 млн. са били временно освободени, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

На територията на цяла Испания се срещат затруднения, породени от кризата. В Мадрид и Барселона, както и в някои региони, служителите на хуманитарната организация към Католическата църква са направили 60% повече дарения в сравнение с предишни години, казва Раул Флорес от Фондация "Foessa".

Опашките от гладуващи стават все по-дълги. Те са най-видимият признак за това, което очаква страната през следващите месеци - вероятно най-голямата икономическа криза от края на гражданската война през 1939 г., съобщава още Die Zeit.

Според Централната банка на Испания икономиката на страната може да се свие с до 14% при най-лошия сценарий, а безработицата да нарасне до 21%, като тогава делът на държавния дълг вероятно ще се увеличи до 130% от брутния вътрешен продукт.

Допреди пандемията Испания все още не се бе възстановила напълно след финансовата криза от 2008 г. Дори тогава нивото на бедност беше около 20 %. Пазарът на труда е фрагментиран, твърде малко служители имат постоянни договори с право на обезщетения при безработица. Според статистиката на испанската агенция по заетостта Sepe, 8,4 милиона души търсят работа, подчертават Хелене Цубер и Щефен Людке.

В края на май испанското правителство одобри въвеждането на минимален доход от 462 евро на месец за бедните, а за мночленните семейства той ще се увеличи до 1,015 евро, обяви вицепремиерът на Испания Пабло Иглесиас. Средствата ще се отделят за лицата, чиито минимални доходи са под 1000 евро.

Правителството в Мадрид възнамерява да използва парите за борба с нарастващата бедност в страната. Около една пета от населението е изложено на риск от бедност, което е повече от средното за ЕС ниво.

Междувременно общественото недоволство в Испания срещу министър-председателя Педро Санчес се засилва осезаемо. Това, което отключи широките критики срещу социалиста, е липсата на ефективност по отношение на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Испания, която е сред страните с най-висока смъртност от заразата в Европа, пише Bloomberg.

Икономиката на страната тепърва се отваря след три месеца на ограничителни мерки срещу коронавируса. А в столицата Мадрид вече ситуацията е коренно различна и бяха организирани мащабни антиправителствени протести, които изпълниха улиците на града в събота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
1
 
! Отговори
цитат преди 3 години
като чрез връзката си с бившия хазартен бос се е запознал с премиера Бойко Борисов, пише още Блиц.Гафът на bTV напълно потвърждава разкритията на бившия съдружник на Божков Цветомир Найденов,че Черепа редовно е водил из швейцарски курорти и по гръцки острови Флориан Скала.една от марионетките на Флориан Скала в bTV Светослав Иванов има опит в тази посока още от 2014 г.,когато бе привикан във Виена, за да обслужи друг от менторите на кабеларката и беглец от правосъдието фалиралият КТБ Цв.Вас
28
8
 
1
 
! Отговори
цитат преди 3 години
"Телевизията bTV, която отдавна се е превърнала в телевизия обслужваща бегълци от правосъдието, се самоизобличи, че е част от българските медии, които са ангажирани с чистенето на имиджа на обвиняемия Васил Божков, писа Блиц.Куриозното в случая е, че самоизобличаването на пълната зависимост на bTV от Черепа дойде само няколко часа след като шефът на кабеларката Флориан Скала бе принуден да признае, че е бил в доста близки отношения с Васил Божков, като чрез връзката си с бившия хазартен бос
27
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А българските хронични ганнюювве са сити и преяли но само на сън! :)))))))))))))))))))))
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСъжалявахме и оплаквахме и бедните и гладни гърци................Най-ниската пенсия в Гърция от фонда ИКА в размер на 486 евро, а също така да кандидатства и за социална помощ от 230 евро.Испания - 1165,83 евроСловения - 500 евроСърбия - 175,34 лвМакедония,най-ниската пенсия е 306,15 лв.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОГ ПОЗВОЛИ САТАНИСТКО ДЕЛО, ЗАЩОТО НИЕ ХРИСТИЯНИТЕ МЪЛЧИМ ПРЕД ЗЛОТО И НЕ ГИ ИЗОБЛИЧАВАМЕ, А КОГАТО ИМА ИЗБОРИ МЪРЗЕЛУВАМЕ И НЕ ГЛАСУВАМЕ, ЗА ДА МОЖЕ МАФИЯ ДА КУПИ ПО-ЛЕСНО ИЗБОРИТЕ.Мързеливци, ако не искате да умрете от глад. На избори ще станете рано да гласувате срещу ГРОБ. Не ми пука, за кой ще гласувате. Само гласувайте!!! И без друго не може се преборите с !##$. Има само един ден да оспорите неговата тъмна и зла сила.Овцете блеят като има вълк в кошарата, а вие? Мееее-е-е
24
4
 
12
 
! Отговори
Бойче преди 3 години
а наш Бойче затри прасетата и сега е пълно със старо замразено свинско испанско и френско в била и лидъл и койли го внася ! ...ич не ги мисля тях цобре са си
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявахме и оплаквахме и бедните и гладни гърци...
22
1
 
18
 
! Отговори
Lan преди 3 години
"Бедност", но очевидно не и глад...За нас дали може да се каже?
21
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са абсолютни глупости на човек, който не познава Испания или умишлено драматизира ситуацията, представяйки я съвсем изкривено. Следете колко испанци ще емигрират от гладна Испания в охранена България.
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това показва колко неподготвени са всички държави срещу кризи.А след лятото съвсем ще излезе наяве невежото им управление. Сега още мизерията не се е обадила напълно. Не спрат ли да промотират тоя вирус и да психясват хората съвсем ще фалират много
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Испанците са преживели фашизъм, ама не са преживели социализъм и братска дружба със СССР.
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Испанците ги видехте че гладуват а в Мутроландия сички ядат пАржоли и Кюфтаци. Що не напишете че 2 милиона пенсионери живеят с 300 лв пенсии. Което се равнява на 150 евро. Или тех не ги виждате, а и какво ви интересува ваште заплати са над 2 000 лева. А в телевизиите се мръщят на 8 и 10 000 лева.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станишката е дал 52 декара гора над Свети Власт,изсекли са я за хотели,статията е в ПИК>
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40 години фашизъм на Франко, Западна Европа имаше свои диктатури и колонизатори 30 години след ВСВ.Нашите евроатлантици, натовци не говорят за западните диктатури по време на Студената война.
15
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от СеверозапазаБаце, е са се прибрах от кортовете в Борисовата. Перфектни са. Не мога да разбера, какво пак ревете: хванете се на работа и ще разберете каква е истината.:))))
14
7
 
7
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Абе като гледам колко са подредени и какъв стандарт на живот имат, едва ли.
13
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цар Симеон ще умре от глад, веднага му дайте имотите и няколко тона суджуци. Вие можете да изхраните всички тирани от цяла Европа, не само диктатора Боко Тиквата. Давайте, плащайте още повече данъци.
12
7
 
16
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Е, колко да са гладни? Просто, бяха свикнали като гърците държавата и ЕС да стоят свише чрез всякакви програми, а те да си къркат тинтото и да си купуват евтин хашиш. Докога това?
11
10
 
9
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Мдааа. Комунизмът беше наложен с хайпа около Коронавирусът. Но, реално, Западния Свят ще се срине, преди нещата да се нормализират, така че е все едно на този етап.
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е да не се занимаваме с Испания и испанците. Те ще се оправят и без нашата загриженост!