В Украйна сурогатството е бизнес – как му се отрази коронавирусът?

Малкият Ману и стотици други бебета чакаха със седмици родителите си
14 юни 2020 22:30, Нели Христова
21
В Украйна сурогатството е бизнес – как му се отрази коронавирусът?
Снимка: БГНЕС

Жозе и Флавия от Аржентина се опитват да имат дете вече десет години. Но така и не успяват. За това най-накрая прибягват към услугите на сурогатна майка. За тях най-подходящото място се оказва Украйна. След края на процедурата, семейството очаква първия си син. Но малко преди той да се роди, коронавируса завладява света. Семейството остава в Аржентина, а сурогатната майка - в Украйна.

Ману се ражда без родителите му да са там. След като се появява на бял свят, той чака родителите му да пристигнат в хотел, заедно с дозина други бебета на семейства, възползвали се от същата услуга. Преди месец, властите в Киев съобщиха, че стотици бебета от сурогатни майки са останали блокирани, след като COVID-19 доведе до ограничения в пътуването.

След като Ману се ражда, Жозе и Флавия го виждат само през екрана на телефона, чрез видео връзки. Те трудно сдържат сълзите си.

"Ще преместим планини за да сме с теб, Ману!", казва Жозе на новороденото. Първото нещо, което двойката прави, когато част от ограниченията бяха вдигнати, е да се добере от Буенос Айрес до Киев, за да прибере детето си десет седмици, след като се е родило.

Сурогатството като бизнес е легално в Украйна. Едно бебе струва около 50 хил. долара, пишат от BBC.

"Всичко, което се случи през тези месеци, вече е зад гърба ни. Минало е. Няма значение, само Ману има значение. Това, което стана, си остава в миналото. Сега сме безкрайно щастливи", отговаря Флавия на въпроса, дали всичко това си е струвало.

Ала щастливият край не е гарантиран. 4-годишната Бригит е родена в същата клиника за сурогатство, в която е роден и Ману. Но тя се появява значително по-рано на бял свят и има сериозни здравословни проблеми. Заради това, американските родители на Бригит отказват да я вземат. Сега тя живее в сиропиталище в Украйна.

"Не трябва да има опция: "Ако харесам детето, го вземам, но ако не го харесам, ще го изоставя." Това е много грешно. Силно се надявам, че Бригит ще намери семейство, което да я обича и да се грижи добре за нея", казва старши сестрата  Маряна Бойко.

COVID-19 хвърли нова светлина върху бизнеса със сурогатни майки в Украйна и как той може да носи както огромно щастие, в случая на Ману, така и тъга, както се случва с Бригит.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До sherlockДоуно, докватро, дозина ...
17
0
 
3
 
! Отговори
Внимавайте преди 3 години
При инвитро има процедури, предимно хормонални и за някои момичета може да се окажат с тежки последствия. Същото е и с донорството на яйцеклетки, за да ги извлекат. Можеш и в менопауза да влезеш, защото ще свършат. Има много жени след споменатите процедури се разболяват от рак. Ако си млада майка и си под 35 и наистина имаш нужда от пари, можеш да станеш сурогатна майка или да дариш яйцеклетки особено в Украйна. Иначе си има риск.
16
0
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Единствената държава, която е по-пропаднала от клета майка България във всяко едно отношение!
15
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Анонимен 7. А колко българки биха станали сурогати майки, за да се увеличи българският етнос? Ще се получи обратното. Въпреки че всички деца се раждат ангели.
14
1
 
6
 
! Отговори
sherlock преди 3 години
дозина???!!!???
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хохлите са толкова отвратителна и западнала нация. Иначе в някои европейски държави узакониха сурогатството.... доста се ползва от богати жени които искат да се запазят Но иначе бездетни
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сурогатството като бизнес" - отвратително!
11
3
 
17
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
"Ману се ражда без родителите му да са там. След като се появява на бял свят, той чака родителите му да пристигнат в хотел"Ко? Ко речи?Той от яйце дето са го намерили и са го оставили на съхранение ли се е излюпил? Даже и един от родителите му ли не е бил там по време на раждането? Ужас! Каква драма!А тая сурогатна майка, каква му се пада? Стринка? Или?
10
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали православна русия не напада братя славяни ... какво стана, най-близката им славянска страна Украйна нападнаха и ограбиха, и убиха 30000 украинци защитаващи родината си, ... за да може товарищ путEн да се задържи на власт на база патриотарство.Представям си какво ще направят с България ако недай си боже им паднем.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне всичко е законово регламентирато, докато в България се случва и на черно. Жалко, вместо да го регламентират законово и още няколко хиляди бебета да се раждат годишно. Хиляди българчета се раждат в чужбина, и български не говорят и никога няма да се върнат, но за статистика са български деца. Хиляди ще са родени в България, но ще заминат за някъде. И тези деца пак ще са статистиката. После ще имитират дейност, как хиляди деца в България не ходят на училище, а те всъщност са в чужбина.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50 000 долара са нищожни пари------50 000 долара са цяло състояние.С тях можеш да отгледаш две свои деца, да не кажа и три с малко повече организация.
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
момичетата не можеха да имат деца и да създават свои семейства,заради тези процедури през които са минали------Глупости.Процедурата е същата като за ин-витро.
6
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А можеше в България жените да взимат по 50000лв за да износват деца за нуждаещите се. Вместо това, хората си стоят бездетни, защото здравите дечица за осиновяване, още повече пък от български произход, са много много малко. Имаше такъв проектозакон, но Герб го спря. А демографската криза изтрива България от картата.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да не можеш да износиш дете е ужасно,искаш да дадеш всичките пари на света,цялото си имущество,коли,жилища за едно дете ,което е твое,вие не знаете какво е това!не знаете какво е да лежиш за задържане на бременността и да не може до края!
4
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До АнонимендОзина И аз четох до там Нататък няма см.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва дОзина бебета е добре.
2
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Е, що? Истината боли, а ... BBC откога заработват в рубли?
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години излъчиха документален филм с такива майки от Румъния,които да давали плода си в Кипър или износват ембриони,момичетата не можеха да имат деца и да създават свои семейства,заради тези процедури през които са минали!Не се връзвайте,а 50 000 долара са нищожни пари,доста евтино ги използват тези жени.Ето това е истинска нищета и робство.

Спонсорирани публикации