Нисковъглехидратна диета - 5 режима, които да спазвате

Вижте каква е разликата между тях и кой е най-походящ за вас
18 юни 2020 21:52, Иванка Гъркова
3
Нисковъглехидратна диета - 5 режима, които да спазвате
IStockphoto

Чували ли сте за нисковъглехидратната диета? А правите ли разлика между нея и кето диетата? През последната една година двете са в Топ 5 на най-популярните начини за сваляне на излишните килограми и извайване на тялото. Като режими си приличат по това, че количеството на въглехидратите, които се приемат на ден, трябва да бъде ниско, но същевременно са съвсем различни. 

Най-важното, което трябва да знаете за въглехидратите: 

Те са вид захари, влакна и нишесте, които откриваме най-вече в хляб и всички други тестени изделия. Но освен там, се срещат в плодовете и зеленчуците, зърнените храни и млечните продукти. 

Въпреки че въглехидратите са основен източник на енергия за тялото, колкото по-малко ядем от тях, толкова по-добре за нашето тегло. Тялото се нуждае от тях, за да изпълнява някои свои функции, но има и друг начин, чрез който да получава сила – чрез протеините и мазнините. 

Кои са основните предимства на една нисковъглехидратна диета: 

– тя води до понижаване на килограмите, особено ако е съчетана с качествена физическа активност; 

– спомага за намаляване на лошия (LDL) холестерол; 

– повишава добрия холестерол (HDL) в тялото; 

– поддържа баланса на кръвната захар (препоръчва се при диабетици и хора с инсулинова резистентност); 

– поддържа триглицеридите. 

Ако тепърва проучвате коя диета е най-подходяща за вас и сте се ориентирали към нисковъглехидратното хранене, трябва да знаете, че има няколко начина, по които може да го спазвате. Ако потърсите в интернет, ще видите, че освен основната нисковъглехидратна диета, има още няколко режима, при които количеството на въглехидратите е по-малко за сметка на останалите микроелементи. Ето кои са те и кои са основните им принципи: 

1. Нисковъглехидратна диета 

Най-типичната диета с ниско съдържание на въглехидрати, при която има по-висок прием на протеини в сравнение с обикновените диети. Препоръчителният прием на въглехидрати зависи от индивидуалните цели и предпочитания на всеки човек. 

Разрешени са храни като месо (говеждо, телешко, пилешко, пуешко, конско, заешко), риба, яйца, ядки, семена, зеленчуци, плодове и много здравословни мазнини (зехтин, кокосово масло, ядки, авокадо). От друга страна са забранени всички високовъглехидратни храни като зърнени закуски, тестени изделия, картофи, ориз, сладкиши, подсладени напитки.

Препоръчителният прием на въглехидрати трябва да бъде съгласуван със специалист. Най-често отслабващите избират между 3 вида: 

– 100-150 грама

Този диапазон е предназначен за поддържане на вече постигнато тегло и е подходящ за хора, които правят упражнения с висок интензитет. Тук може да се ядат най-различни плодове, а понякога и по малко картофи, но сладки (те са с по-ниско съдържание на въглехидрати). 

– 50-100 грама

Към това съотношение въглехидрати трябва да се придържат хората, които тепърва започват да отслабват и искат да го направят постепенно, като задържат теглото си след това. Тук могат да се ядат плодове и зеленчуци. 

– под 50 грама

Това количество на въглехидратите гарантира бързо отслабване. Тук се ядат много зеленчуци, но приемът на плодове с висок гликемичен индекс е забранен. За предпочитане е да се ядат малини, къпини и други горски плодове.

Спазвайки нисковъглехидратната диета, вашето тяло постепенно ще започне да използва мазнините за енергия и по този начин ще сведе до минимум глюкозата към мускулите. Така ще поддържате инсулина си в норма, което предотвратява напълняването. Важно е да знаете, че тук не бива да прекалявате с мазнините. Те трябва да бъдат само здравословни, за да постигнете желания ефект. 

Още за нисковъглехидратните режими за отслабване четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
7
 
! Отговори
Млад пенсионер преди 3 години
От личен опит ви препоръчвам - спрете да ядете 1 седмица хляб и всичко в което има брашно, картофи, ориз и ще се убедите че статията е една от малкото в които са казани истини.
2
1
 
7
 
! Отговори
Унуфрий преди 3 години
Бих допълнил и аз - раковите клетки потребяват най-голямо количество енергия и непрекъснато, така, че има съвет да се яде през повече от 8 часа, защото така раковите клетки се недохранват и умират. Може човек с проблем да пробва.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макар да има някои неточности, добре са написали. И най-важното при под 20-30 г въглехидрати на ден туморните клетки умират от глад, т.е. ЩЕ СЕ ИЗЛЕКУВАШ ОТ РАК, факт, за който онколозите мълчат като риби, защото ще останат без работа. Не ми вярвате навярно? Преди 3 години имах злокачествен тумор, а сега съм здрав без странични ефекти. И други не ми повярваха - вече ги няма...

Спонсорирани публикации