Нисковъглехидратна диета - къде грешим, когато я започваме?

Количеството на мазнините не бива да се намалява
26 юни 2020 05:25, Иванка Гъркова
4
Нисковъглехидратна диета - къде грешим, когато я започваме?
IStockphoto

Нисковъглехидратната диета е един от най-ефективните начини за сваляне на излишните килограми и поддържане на здравословно тегло. При нея се елиминират храни, с които всеки от нас преяжда – хляб, сладко, газирани напитки, картофи, ориз. Така с понижаване количеството на въглехидратите кръвната захар влиза в норма и човек се чувства сит.

 
Много хора смятат, че кетото е единствената нисковъглехидратна диета, но освен нея има и много други, които могат да изпробват. Разликата между всяка една от тях е в количеството въглехидрати, протеини и мазнини, които се приемат.
 
Ако искате да минете на нисковъглехидратен режим, е добре да знаете, че въглехидратите трябва да съставляват 20% от количеството храна, която консумирате за деня. И за да се чувствате добре и същевременно да спазвате баланс, може да изберете между нисковъглехидратна високомазнинна диета (да ядете повече мазнини за сметка на въглехидрати) или нисковъглехидратна високобелтъчинна (да ядете повече белтъчини за сметка на въглехидратите).

Нисковъглехидратна диета – къде грешат всички начинаещи?
 
Всяко начало е трудно. Крачката да започнете да се храните здравословно и да спортувате не е лесна, но след нея има още много, които да минете, за да може накрая да се похвалите с добър резултат. Основното, което правят повечето начинаещи, е да започнат да се хранят по режима на техни познати, без да отделят време за по-сериозно проучване и планиране според нуждите на организма. Това може да доведе до липса на някои полезни вещества, от които има нужда тялото.
 
#1. Твърде малко въглехидрати за начало
 
В никакъв случай не бива да се отказвате напълно от въглехидратите. Това е основната грешка, която правят доста хора, започвайки режима. Смятат, че ако не ядат въобще високовъглехидратни храни, ще отслабнат по-лесно. А всъщност трябва да изключат постепенно хляба, картофите, ориза, сладкишите и други храни, като за сметка на тях приемат повече макронутриенти като протеини, мазнини, фибри и други.
 
Ако спрете изцяло въглехидратите, може много лесно да се разболеете или да се откажете от вашите планове за идеална фигура. За да се чувствате добре и да имате енергия, всичко трябва да стане плавно.
 
#2. Прекаляване с позволените храни
 
Когато се стремите да ядете по-малко от 130 грама въглехидрати на ден, в един момент може да прекалите с позволените храни и да погълнете повече протеини, фибри, мазнини и други. Това също е грешка, която правят много хора, започващи диетата.
 
Така например млечните продукти съдържат доста калций, който ви е необходим за костите, но в една чаша мляко има между 10 и 15 грама въглехидрати. Същото се отнася и за някои сирена и кашкавали.
 
Прекаляването с месото също носи негативни последици, защото някои видове са по-висококалорични. В дните, в които спортувате и имате по-голямо физическо натоварване, може да консумирате повече протеини, например, но в останалите да следвате хранителната пирамида, която ви показва кои продукти колко хранителни вещества съдържат.
 
Още за най-често срещаните грешки при стартирането на нисковъглехидратната диета, вижте в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Реална преди 3 години
Не всяка диета е за всеки организъм. Щом искаш чрез диета *** при диетолог , ще ти я изготви и ще бъдеш под наблюдение. Другото са драсканици.
3
0
 
0
 
! Отговори
Пържола преди 3 години
Да прочетете за някаква диета тук и да започнете да я прилагате - голяма грешка!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правих я стриктно цели 2 години, отслабнах с 6-7 кила в началото, после много дълго време задържах и повече не свалих нито грам. В един момент ми писна и започнах да ям от време на време картофи, ориз и понякога филия пълнозърнест хляб. За отрицателно време си върнах килата, че и 1-2 горница направих. Диетата е готина, но както всяка доета има йо-йо. В момента не ям единствено захар и сладко и ходя да бягам. Така ми е по-добре, отколкото само с мазното.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешката е започването й. Като при всяка изкривена ниско-високо диета.

Спонсорирани публикации