Учени: Пренаселването на Земята се отлага

След 50 години ще има много повече стари хора от сега
26 юли 2020 16:46, Павел Гълъбов
97
Учени: Пренаселването на Земята се отлага
Снимка: БГНЕС

През следващите 50 г. населението на планетата ще намалее, смятат американски учени. Към края на века половината от представителите на човечеството ще бъдат старци.

Още по темата

В средата на ХХ на Земята живееха около 3 милиарда души. През 1987 г. те станаха 5, а през 2011 г. достигнаха 7 милиарда. На базата на тези данни Фондът на ООН по за населението (UNFPA) направи прогноза, че до 2100 г. населението на планетата ще надхвърли 10 милиарда, а ако има ръст на раждаемостта, може да достигне и до 15 милиарда души.

Основавайки се на твърдението, че човечеството, като цяло, живее по-добре и по-продължително, учените прогнозираха ръст на раждаемостта. Според ООН, човешката популация ще продължи да се увеличава, дори и по-голяма част от държавите да въведе политиката „едно семейство – едно дете”.

Предвиждаше се на броя на населението да не се отразят дори глобални военни конфликти, при които смъртността би могла да е колкото общото количество загинали по време на двете световни войни.

Учените предупреждаваха, че това ще доведе до глобален недостиг на вода и хранителни ресурси, както и до сериозни изменения в климата.

Сега обаче учените вече не са толкова категорични. Нещо повече, те вече започнаха да говорят за намаляване броя на населението на Земята през следващото столетие.

Според прогнози на американски експерти, ръст на населението се очаква до 2064 г., след което заради масовия достъп до висше образование и контрацептиви, то ще започне да намалява.

Очаква се до 2100 г. на Земята да живеят около 8,8 милиарда жители, т.е. с 1 милиард повече от сега. Делът на хората на възраст над 80 години ще се увеличи шест пъти.

Според учените, към края на века в 183 от държавите по света ще има по-малко деца, отколкото е необходимо за възпроизводство.

Най-големи ще бъдат загубите в Япония, Италия, Испания, Тайланд и Южна Корея, където се предвижда населението да намалее два пъти. Очаква се с проблеми да се сблъска и Китай, в който до 2100 г. ще останат едва 732 милиона души. Предвижда се спад на раждаемостта в Африка. В Нигерия в момента на една жена се падат средно по 7 деца, докато към края на този век този показател ще падне до 1,8.

Ако тези прогнози се сбъднат, от само себе си ще отпаднат проблемите с недостига на питейна вода и храна. В същото време големият дял на възрастно население вероятно ще изисква промяна в съществуващата политическа и икономическа система.

Едно от възможните решения, според експертите, е открита миграционна политика на развитите държави. За пример може да се ползва моделът на Китай и Швеция, които привличат основно добре образовани мигранти и такива, които са в трудоспособна възраст.


97
Още от ФинКултура
Какво искат жените... когато инвестират?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Сульо преди 2 седмици
Още една две Корони и сме готови
85
2
 
4
 
! Отговори
Питащияти преди 2 седмици
Не са познали. До края на века ще има практическ безсмъртни господари и роботи ,които произвеждат роботи и всички блага които са им потребни . Простолюдието ще се размножава както плъхове в гета . То и сега е така
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Надостиг на хранителни ресурси... Само Русия използва под 1% от площите, които могат да давват някакъв добив и е първи в света изнбосител на зърнени. За какъв глад говорите?
83
0
 
9
 
! Отговори
Жената Прилеп преди 2 седмици
Това и аз можех да ви ги кажа, изпреварих другите в момента, в който пуснахме ковида от епруветката хахахахах
82
1
 
18
 
! Отговори
Aha преди 2 седмици
Джендър идеологията,корона и тн са създадени умишлено с тази цел,както и хомо пропагандата.Белите държави няма да са толкова бели само след някое десетилетие(Франция отдавна не е).Борисов е слуга на силите,които налагат това.Със сигурност ни трябва по-независим елит и много по-качествен,ако това въобще е възможно в такава зависима страна като нашата....
81
0
 
17
 
! Отговори
barbos преди 2 седмици
Мда... сигурно лабораториите ще се научат да създават все по-мощни вируси :))))
80
0
 
18
 
! Отговори
А преди 2 седмици
Короната е репетиция за това което следва.
Ще има още вируси някой ще са ваксинирани други няма да са.
Тия дето се цвъкат безразборно няма да могат да си позволят ваксината и ще намалеят вследствие на Корона 2,3,4,5 и т.н.
79
1
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 2 седмици
Д-р Борисов! Бегом от властта като бит П......т! Тръгваш си бе човек! Не го ли разбра вече?!
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По публикацията работи: Павел Гълъбов

От къде открадна тоа Текст , не си го писал ти?
77
1
 
13
 
! Отговори
Мръсни преди 2 седмици
гадове хамерика беше казала ,че е голямо населението требе да се избива.Да ама не оказа се с войни не се получава избиват мирни хора -виетнам,сирия,камбоджа и още. Има правда но сега включиха биологичното оръжие и сами се наклепаха.
76
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Безкрайни глупости, написани неслучайно разбира се. Индия, Китай, другите азиатски държави, африканските държави ще продължат да имат голям ръст на населението! Няма кой да ги спре!
75
1
 
16
 
! Отговори
A преди 2 седмици
Африка не смята така очаква се от 1.3 милярда сега да са 5 милярда през 2060.
Изводите си ги направете сами средно ниво на интелигентност 75.
74
4
 
22
 
! Отговори
СПАСЕНИЕТО преди 2 седмици
НА ЗЕМЯТА Е САМО ПО 2 ПАРАЛЕЛНИ ПЪТЯ >

- БОГАТИТЕ ДА ПЛЮСКАТ ПО-МАЛКО
- БЕДНИТЕ ДА РАЖДАТ ПО-МАЛКО
73
4
 
10
 
! Отговори
Специален доклад 5.0 преди 2 седмици
Седемте джуджета са седемте приоритетни отрасъла на страната - енергетика, образование, земеделие, рибарство и аквакултури, високи технологии, туризъм култура и изкуства и на всяко джудженце някой му се е изходил в паничката. Че даже и на осмото и деветото джудженце дето не са в приказката - а проституцията и сводничеството все още се наказват по закон за безделничество писан преди повече от 50 години! Специален доклад Край!!!
Що не сложите надпис: Предлагаме берачи, секс робини, алкохотуризъм
72
14
 
2
 
! Отговори
Запозната преди 2 седмици
Ако съм на мястото на г-н Борисов от прозореца на министерски по Тея долу с джапане
71
6
 
4
 
! Отговори
Специален доклад 3.0 преди 2 седмици
Аз ли доведох страната на най-ниското образователно ниво, по-ниско от времето на османската империя. Аз ли създадох този огромен процент функционална неграмотност. Аз ли казах на всеки отделен човек какво му е лесно, средно, трудно, но относително не му казах, че съм последният губернатор от времето на колониализма. Аз ли? Дето съм такава награждавана фекалия не знам как работят нещата като хората, но тук ми казаха нищо да не работи, че държавни училища общински направих строени с държавни пари!
70
4
 
3
 
! Отговори
Специален доклад 2.0 преди 2 седмици
Аз ли откраднах 500 милиона от българското образование по времето, когато бюджета за образование беше най-нисък процент в целия ЕС и 85 от света. Аз ли създадох условия на крайна несигурност и бедност и постоянен конфликт и мътна вода, които в крайна сметка пратиха един милион българи преждевременно под земята? Аз ли съм сключил сделка с една "Компания", че ще подпиша квото ми кажат само синовете и дъщерите и внуците ми 19 на брой правени по времето на моето изгнание да ги не пипат? Странно !
69
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва да изт.ребим арабите, турците, нег.р.ите и китайците. Хем да се ОПРАВИ Климата на Земята, хем и да расте БЪлгария като Територия и Население..
И затуй ни трябват СЪЮЗНИЦИ от Европа, РУсия, а ако може и САЩ.
68
2
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
иначе,понеже стана дума за "прогнози" и за думи:

-ТРЯБВА ДА ОСЪЗНАЕТЕ,че думите МОГАТ и ВЪЗДЕЙСТВАТ на битието ни!

Не случайно е Написано:

-"В Началото беше Словото и Словото беше у Бога"

така че внимавайте какво изговаряте!
...

/това-МЕЖДУ ДРУГОТО!/..
67
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
ха!...Разни работи..
Но тия "прогнози" ме върнаха към един епизод на "Приятели",в който умира бабата на Фийби:
..Както самата Фийби се изрази:

-"Баба е станала сутринта и си е казала:-"Ще отида на масаж,после до магазина"..Обаче Господ е мислел:-"Да,но само толкова"..

..
та вие си правете прогнози,правете си...

Спонсорирани публикации