Свидетел на взрива в Бейрут: Изгубих слуха си и осъзнах... нещо не е наред

Страхът, че дните на терористични атаки са се върнали, тормози хората
Обновена: 5 авг 2020 11:40 | 5 авг 2020 09:14, Нели Христова
13

Вчера Бейрут бе разтърсен от мощна експлозия. Взриви се склад в района на пристанището, в който се съхранявали взривни вещества. Жертвите вече са 78, ранените - близо 4000, но навярно този брой ще се увеличи. В първите часове на експлозията журналистите на BBC в Ливан разказват за тела по улиците и много застиснати хора, а кадри показват обърнати коли от взривната вълна и разрушени сгради. Сред загиналите е лидерът на ливанската партия Катаиб Низар Наджарян.

Свидетели разказват за момента, в който цял Бейрут започва да се тресе и за страха, който са изпитали. Взривът е бил еквивалентен по мощност на земетресение с магнитуд от 4,5 по скалата на Рихтер.

"Бях на 11-я етаж и стъклата се пръснаха. Чух две големи експлозии и си помислих, че сградата ще падне. Опитах се да се скрия. Краката ми кървят малко, но иначе съм добре. Този взрив ми върна спомените от 2006 година, когато Израел бомбардираше Ливан и няколко снаряда паднаха в района около мен. Тогава имах чувството, че ще умра. Днес чувството бе същото", разказва пред BBC журналистът Мохамед Наджем.

"Бяхме вътре в мола. Всички паднаха на земята. Отворих очите си и погледнах пода - всичко беше в прах и отломки. И след това изведнъж стъклата се счупиха и алармата се включи... като военна аларма. Всички стъкла по фасадата бяха счупени, по земята имаше кръв от хората, които са били близо до тях. Имаше жена отвън, която видяхме, когато се евакуирахме от мола. Тъй като тя е била навън, взривът я бе хвърлил на няколко метра. Хората трябваше да й помогнат", споделя друг свидетел на ужаса Лайт Балут.

"Аз бях в такси. Изведнъж изгубих слуха си. Очевидно бях прекалено близо до взрива. И така - изгубих слуха си за няколко секунди и осъзнах... нещо не е наред. Тогава стъклата на автомобила се пръснаха. Между 20013 и 2015 година страдахме от взривяването на много коли бомби. Когато чух експлозията си помислих, че всичко това се връща отново - вълната от коли бомби, от атаките, а това е нещо, което искахме да забравим. Все още треперя", казва ливанецът Хади Насралах.

"Бях на верандата си, когато целият квартал се залюля наляво и надясно. Беше много интензивно. Никога не съм изпитвал такъв страх", казва режисьорът Бане Факи, който живее в западния край на града, пред CNN. Звукът от линейките из града е оглушителен. Хората се опитват да се измъкнат сами от руините на къщите си.

"Пристанището в Бейрут е напълно унищожено", споделя очевидецът Бачар Гатас описвайки страшната сцена като нещо, сходно с "апокалипсис". "Това, което се случва в момента е много плашещо. Хората се страхуват а спешните служби са претоварени", допълва той.

"Никога не съм виждала Бейрут такъв. Днес той изглежда като сърцата ни. Не ни остана нищо. Точно когато решихме, че нещата не могат да станат по-зле се случи това", заяви активистката Мая Амар. "Моето семейство и близките ми ме молят да се върна вкъщи, защото не искат да дишам токсичния въздух ... но не мога да се върна у дома. Имам приятели, които са загубили домовете си. Домовете им бяха напълно разрушени. Трябва да отида и да им помогна", допълва тя.

Според новинарските агенции след взрива 48 служители на ООН са били ранени. Кораб на ООН в пристанището на Бейрут е пострадал при експлозията, а няколко сини каски са тежко ранени. Финландското посолство в Бейрут е тежко пострадало, но няма ранени служители.  Двама служители на посолството на Белгия в Ливан и двама членове на семействата им са леко ранени, а сградата на дипломатическата мисия е повредена. Членове на персонала на посолството на Германия също са сред ранените.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
7
 
! Отговори
Повсеместна Разруха преди 5 месеца
Ей това ще стане, ако оставим ОПГ ГРОБ да ни управляват
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
горките хора... за съжаление така осъзнавам колко добре живеем, за разлика от някои платени протестъри
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"До Анонимен 2: Е, откъде да знае преводача, че Lebanon не е Либия, а Ливан."

Вярно в днешно време преводачи и списвачи на статии са много неграмотни, с ниска обща култура. Вярно също, не се сещам за израелска атака в Либия през въпросната година. Но не пречи да има. Например, помня, има израелска атака в Тунис. Плюс това, става дума за журналист от арабски произход, каквито масово са отразявали събития в Либия. Може грешка в интерпретацията да идва и от това, че в Ливан също има град Триполи.
8
0
 
6
 
! Отговори
Божинката преди 5 месеца
Ако не спиш... причината вероятно е,че си буден...
7
9
 
12
 
! Отговори
Платен Протестър преди 5 месеца
... Борисов и Правителството на България са виновни за чутовния взрив ..... ОСТАВКА ! ... Ще БЛОКИРАМЕ всички ВХОДОВЕ и ИЗХОДИ на България ! ... Следващия Премиер ТРЯБВА да бъде - ЧЕРЕПЧЕТО ! Все пак добре ни плаща човека ... Не като Борисов !!!
6
0
 
2
 
! Отговори
Korean soup преди 5 месеца
упси....преводачът....
5
1
 
9
 
! Отговори
Korean soup преди 5 месеца
До Анонимен 2: Е, откъде да знае преводача, че Lebanon не е Либия, а Ливан.
4
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аре стига с този Бейрут бе! Загинали 80 човека и вече 2 дни само за него четем. А като загинат толкова хора при атентат а Афганистан или Ирак и го отразявате само в една статийка и то не главна. Сега вскчи главни статии в тоя сайт са за Бейрут. То бива бива простотия....
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ужас. Не вярвам да се разминат със стотина загинали. Някой е помогнал да се взривят складовете им.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
...2006 година, когато Израел бомбардираше Либия???
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А, наред си е бе. Просто си си изгубил слуха.