Ракета удря пристанището в Бейрут? Клиповете са фалшиви...

Преправените видеа могат да бъдат намерени във всички социални мрежи
7 авг 2020 11:15, Нели Христова
60
Ракета удря пристанището в Бейрут? Клиповете са фалшиви...
Снимка: БГНЕС

Преправени видеа, които показват експлозията на пристанището в Бейрут, вече могат да бъдат открити в почти всяка социална мрежа. Чрез тях конспиратори се опитват да внушат, че не инцидент, а ракета стои зад унищожителния взрив.

Когато огромен облак дим започва да се извива над пристанището, много хора и медии започват да снимат. След това идва и големият взрив. Веднага след взрива кадрите, показващи ужаса, обиколиха целия свят. Именно те са използвани, за да се втълпи, че експлозията е в следствие на ракета. Видеата са преработени така, че да изглеждат като негативи, а върху тях е наложен обект, който да прилича на ракета. Той удря склада, който дими, в секундата, в която амониевия нитрат избухва.

Коренспондентът на CNN Мехсен Мехтфе често се разхожда край пристанището през деня. Той е един от хората уловили експлозията и именно неговото видео се разпространява най-масово из мрежата.

"Хората ми се обаждат, за да ми кажат, че клипът е фалишив. Но това е моето видео. Аз пазя оригинала и той със сигурност не показва това. Когато хората ме питат им казвам, че видеото е било преправяно. Мога да се закълна, че не съм видял никаква ракета, нито съм чул звук от дрон или самолет", казва той.

Фалшивите клипове могат да бъдат намерени навсякъде - във Facebook, Instagram, Twitter, YouTube и TikTok. Някои от тях са засечени от Facebook и са маркирани като "фалшива информация", но други, като един от клиповете с над 8000 гледания, нямат подобно предупреждение. Платформата TikTok също е маркирала видеото, а след това го е премахнала, твърди неин говорител. Подобни действия е предприел и YouTube, но клиповете все още могат да бъдат открити там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
много ясно, че са фалшиви. *** не вярват в трагедии. Всичко е конспирация ...
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Какво значение има на кой е кораба? Стоката е конфискувана и е съхранявана от арабесите. След като струпаш тонове експлозивни материали в столицата си какво очакваш.? Взе ли си поне стотинки те за това, че спомена Русия в статия? *** ттолове правите пари от нещастието и смъртта на невинни хора.
4
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите пак са започнали да заливат света с пропаганда и фалшиви новини. Нищо ново.
3
21
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Амониевата силитра , която се взриви в Бейрут е притежание на руснака Игор Грешучкин. В момента същият се укрива! Палачорска - както всяка руска работа отне много животи и промени хиляди съдби!
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ракета, космически кораб е. Има 3 оцелели рептила. Държа ги в мазето и пият ракия без мезе.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то и 5 годишния Иванчо разбра че са фълшиви ... днес адски изпростява

Спонсорирани публикации