10% от учениците все още нямат достъп до електронни устройства

Присъствената учебна година е по-добре за родители и ученици
8 сеп 2020 11:49, Ния Христова
11
10% от учениците все още нямат достъп до електронни устройства
Снимка: БГНЕС
"От образователна, социална и психологическа гледна точка започването на учебната година присъствено е добре и за учениците и за родителите“, каза в предаването Огнян Исаев пред БНР, директор на Програма "Образователни възможности и постижения" към Тръста за социална инициатива относно предизвикателствата на онлайн обучението.
 
"Училището е място, където се осигуряват възможностите както за социализацията, така и за развитие и придобиване на ключови компетентности на детето. Присъственото образование е добре и за учителите, които си нарушиха рутината и навлязоха в друга роля", коментира още Исаев.
 
Според него и експертите от Министерството на образованието са на мнение, че присъственото започване на учебната година е по-добре.
 
"Между 30 – 40 на сто от децата у нас живеят в риск от бедност, сочи статистиката, но има едни 10 на сто, за които образованието е невъзможно и в присъствена, и в онлайн формата му. Причината за това е, че тези деца са от бедни семейства и от крайно отдалечени места."
Още по темата
 
Исаев припомни още, че според данни на Министерството на образованието от началото на електронното обучение през изминалата учебна година, децата без достъп до електронни уреди са около 35 хиляди, а около 35 хиляди деца нямат достъп до интернет, това са около 10 на сто от учениците у нас.
 
"Сега има информация, че преди началото на тази учебна година около 40 хиляди деца нямат електронни устройства. Тоест пак 10 на сто от учениците, ако се премине към онлайн обучение, тези деца няма да имат достъп до него."
 
"Заедно с "Амалипе" успяхме да осигурим 1000 нови таблети или електронни устройства, втора употреба лаптопи, които да предоставим на учениците в нужда. Списъкът беше много дълъг, помогнахме на тези, с които успяхме да се свържем. По моя информация от МОН са успели да раздадат в някои столични училища между 5 до 10 електронни устройства, което е крайно недостатъчно.", посочи още Огнян Исаев.
 
Исаев смята, че МОН трябва да се възползва от пандемията и да стане по гъвкаво като да се опита да въведе хибридните форми на обучение, които са бъдещето на образователните системи, което се вижда в западните страни.
 
"Липсват и политики, свързани със социалната подкрепа в училище. Все още нямаме информация, ще се отнемат ли детските надбавки при пет неизвинени отсъствия. Това е много сериозна рестриктивна мярка."
 
"Нямаме информация какво се случва с механизма за обхват на учениците – дали той ще работи…“
 
"Недостатъчно е само учениците от 8 клас, които живеят в семейства с доход по нисък или равен на 450 лв. за предходната година, да се подкрепят с 250 лева с решение на Министерски съвет", заяви още Исаев.
 
От думите на Исаев стана ясно, че 15 на сто са завършилите средно образование ромски ученици през 2011 година, през 2019 година процентът е вече 23 на сто.
 
За 10 години процентът на ромите, получили висше образование се е увеличил от 0,5% на над 2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нашият директор каза- вземате си заплати и си купувайте.не ме занимавайте.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко процента въобще невлизат в училищата и само се водят?Нали всеки ученик е пари за училището!
6
0
 
2
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Нали се сещате, че става дума за норвежци ?
5
1
 
2
 
! Отговори
Ужа преди 3 години
Скапано управление,това е,оставиха децата на България в мизерия! КАК можи бе,управляващи,как спите...и малкото деца по селата са с развалени зъбки или очички,идете и вижте,пратете лекари да обикалят и помагат.Мизерия е.Искате да учат-купете устройства и раздайте на децата в нужда.Скапана държава със скапани и долни управляващи,мразещи си децата и народа,няма да се оправим.Един Президент свестен се намери и ще го унищожат и него...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат, щот не съм им взел. На 18 телефон, на 21, ако не могат, ще им взема компютър. Татко им, нямаше такива неща, докато не стана на 22-3 и не започна да си ги купува сам.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Да ти има *** проблеми. А да ставаш с кофата, да чистиш смръсна вода искаш ли? И знаеш ли, колко гадно е, да ти дипап тебеширен праф постоянно. Най-добре е да има големи сензорни OLED дъски, където може да се пише със стилус, като на iPad Pro примерно? М или много лошо!
2
1
 
4
 
! Отговори
. преди 3 години
И да върнат добрите стари черни дъски! Тия бели плоскости, по които се пише с маркер не си е работа!!! Ако това на снимката беше контрастно написан бял текст с тебешир върху дъската щеше да се прочете без проблем. Тая мацаница с маркер изобщо не мога да я прочета!
1
0
 
7
 
! Отговори
95 % от учителите преди 3 години
Не разбират ромски ,как ще преподават ?

Спонсорирани публикации