Подсилване на имунитета през есента - яжте определени витамини

Ето как да държите вирусите настрани
10 сеп 2020 22:25, Дарена Найденова
2
Подсилване на имунитета през есента - яжте определени витамини
Pixabay

Септември месец вече тече с пълна сила и постепенно усещаме как лятото си отива. Въпреки високите температури навън, по-късите дни ни показват, че есента съвсем скоро ще почука на вратата ни и ние трябва да сме готови за нея. Следващият сезон е едновременно красив и опасен, тъй като тогава има голяма вероятност да се разболеем заради променящото се време.

 
За да сме по-здрави както през есента, така и през зимата, трябва да подсилим добре имунната си система. Тя е сложна мрежа, съставена от имунни клетки, които се борят с боелстотворните бактерии и вируси. За да може да работи добре, трябва да приемаме най-правилните хранителни вещества и да спазваме здравословна диета. 
 
Основните витамини като витамин С и цинк могат да ни помогнат да произведем достатъчно имунни клетки като антитела и бели кръвни клетки, за да поддържаме силна имунна система. Някои витамини могат да унищожат вредните микроби и да ни помогнат да се възстановим по-бързо, ако сме прихванали вирус. 
 
Ето четири витамина, от които се нуждаете, за да бъдете здрави

Витамин В6
 
Вашето тяло се нуждае от витамин В6, за да създаде жизненоважни клетки за имунната система, които помагат на тялото ви да се бори срещу вредните микроби. По-специално, В6 помага на организма да произвежда Т-клетки - вид имунна клетка, която участва в убиването на заразени клетки в тялото и помага за активирането на имунната реакция. 
 
Жените трябва да приемат около 1.2 mg витамин В6 на ден, а мъжете - 1.4 mg. Не трябва да се приема повече от 10 mg. витамина, освен ако това не е част от лечебен план, предписан от специалист. Експерите казват, че дефицитът на В6 е рядък и повечето хора го получават по естествен начин от диетата си. 
 
Няко добри източници на витамин В6 са картофите (0.69 mg в малка порция), риба тон (0.53 mg в една кутия), банани (0.43 mg в един банан), пиле (0.20 mg на 100 грама) и къдраво зеле (0.14 mg на 50 грама). 

Витамин С
 
"Витамин С е от съществено значение за здравата имунна система", казва д-р Крис Д'Адамо пред Insider. Това е така, защото той може да помогне за унищожаването на вредни микроби, включително бактерии и вируси като обикновена настинка и пневмония. Витаминът също така увеличава производството на жизненоважни имунни клетки в тялото като бели кръвни клетки и фагоцити, които убиват бактериите като ги абсорбират. 
 
С кои други витамини да подсилите имунитета през есента, четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Ето как да държите вирусите настрани - носете си маската!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Витамините се пият, не се ядат.

Спонсорирани публикации