Коронавирусът и 11/09 - две различни колективни травми. Как се справят хората?

Няма как да се справят по един и същ начин
Обновена: 11 сеп 2020 11:51 | 11 сеп 2020 11:42, Нели Христова
15
Коронавирусът и 11/09 - две различни колективни травми. Как се справят хората?
Снимка: БГНЕС

Кейт Колбърт е диагностицирана с коронавирус в края на март. Оттогава тя се бори не само с физическите, но и с емоционални травми от COVID-19. Когато през май тя се обажда на рентгеново отделение, за да запази час за снимка, на която я е изпратил лекарят й, започва да ридае - рецепционистката й казва, че не може да се прегледа, докато не даде отрицателен PCR тест за коронавируса.

"Не заслужавам да умра вкъщи, защото не приемате хора като мен", казва Кейт на жената от другата страна на линията. "Никога не съм се чувствала толкова изоставена", споделя тя пред CNN.

Дори приятелите й не я посещават у дома.

"От 170 дни съм чиста от коронавируса, но хората продължават да се държат с мен така, все едно имам чума. Само майка ми, приятелката ми Сара и един техник са влизали в дома ми", споделя Кейт. Тя се възстановява от COVID-19, но все още страда от продължителните симптоми на заболяването.

Пандемията от коронавируса е, може би, най-голямата колективна травма, която човечеството преживява през това десетилетие. Тя предизвиква паралели с друга масова колективна травма - атентатът  от 11 септември 2001 година.

Въздейства ли травмата върху нас по същия начин, независимо от нейния източник? Ще бъде ли пътят към възстановяването ни същия? Какво кара някои травми да създават връзка между хората, докато други я разрушават?

Какво може да ни научи 9/11 за предстоящите кризи?

Колективната травма може да създаде така наречената "реакция на хронична заплаха". Това е продължително състояние на режим за хипервъзбудено оцеляване. Около 20% от хората, които са били в Световния търговски център по време на атаката, съобщават пред Здравния регистър за нови симптоми на посттравматичния стрес пет до шест години след 11 септември.

Въздействието на травмата може да продължи години, дори десетилетия. 15 години по-късно от извадка за 36 897 души, които са били свързани по един или друг начин с атаката, показва, че 14,2% от спасителите и 15,3% от членовете на общността съобщават, че страдат от посттравматичен стрес и депресия.

На 11 септември 2001 г. 62-годишният сержант Джонатан Морис, който по това време е подофицер, отговарящ за спешното отделение в Националния военно-медицински център Уолтър Рийд в Мериленд, губи двама свои колеги. Генерал-подполковник Тимоти Мод и подполковник Карън Вагнер са убити по време на атаката в Пентагона. Вагнер е започнала работа едва предния ден.

"Изминаха близо 20 години и все още мисля за приятелите и колегите, които изгубих", споделя Морис.

Въздействието на травмата често намалява с течение на времето, но помощта не винаги е налице, когато е необходимо. Над една четвърт от тези, които страдат от посттравматичен стрес или депресия съобщават за неудовлетворени нужди от грижи за психичното здраве през предходната година. Морис заема проактивен подход.

"Тъй като този период от годината е особено тежък за всички нас аз започнах да се обаждам и да проверявам как са приятелите ми, които бяха засегнати от 11 септември, като мен. Не искам да губя повече приятели заради самоубийство", казва той.

Не можеш да се справиш с две различни травми по един и същи начин

По-трудно е да не правиш нищо, отколкото да се справиш с нещо, което е наистина трудно. Както след 9/11, така и след бомбардировките в Лондон, "да продължим по постарому" е форма на защитна реакция. След атаките в Лондон духът на народа е най-приповдигнат в най-тежко засегнатите региони.

Но COVID-19 е много по-различен.

Коронавирусът безпощадно разделя хората, всявайки чувство за безпомощност, недоверие и страх. Продължителната социална изолация може да бъде толкова опасна, колкото и вирусът.

Когато излезем от COVID-кризата, най-вероятно ударът от посттравматичния стрес ще е също толкова мащабен, колкото и този след 11 септември. Не всеки може да преодолее COVID-19 и не всеки може да преодолее бягството от кулите близнаци през 2001 г. И докато хората не се страхуват, че могат да "хванат" 11 септември, страхът от заразяване е уникално предизвикателство за тези, които се изправят пред COVID-19. Реакциите към диагнозата на Колбърт й напомнят за личната вина и социалното отхвърляне, отправено към тези, които са се заразили с ХИВ и СПИН по време на епидемията.

И докато някои травми, като 11 септември, сплотяват обществото, то други, като COVID-19, могат да ни накарат да вярваме, че сме отделени и изолирани от човешката общност.

"В наши дни не мога да различа приятел от враг. Добрите хора ме съжаляват, онези, които са страхливи, са груби към мен, а безразличните са забравили за мен", обяснява Колберт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и двете са измами, това е общото.
13
3
 
6
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Не знам дали сте виждали снимки от дома на Епщайн, на която е изобразен Буш, как си играе с две хартиени самолетчета (като тези които сме правили като деца), а на земята има две разрушени кули от някаква игра...Конспирация, сър! :)
12
1
 
4
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
До Факт,Не беше ли Рейгън човекът, който каза пред ООН, че заплаха отвъд този свят ще ни обедини? :) Близо ли сме до "false flag-a"? :)
11
1
 
11
 
! Отговори
Двете кули преди 3 години
11/9 както и световната ковид пандемия са мазни, опашати лъжи и медийни манипулации, с цел ограничаване правата на хората. Навсякъде наслагаха камери, тарашат из багажите в самолета, а вече ще ви бърничкат и в носа и в г**за, ако решите някъде да пътувате.
10
6
 
1
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До ПатриотКви ги хортуваш, ба? Ти в кое време живееш? Беш то така, но отдавна отмина...Днес руснаците бият патриотите в Сирия, не американците! Американците дори донесоха мир в Авганистан! Времето тече! Всичко се променя...Панта Рей, значи...
9
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Много хора в САЩ имат добре устроен живот и явно недостатъчна култура, което ги прави силно уязвими при подобни нахлувания в периметъра им. Някои получават психични травми за цял живот! Коронавирусът е сериозен проблем за всеки и той трябва да се спре защото няма изгледи да си отиде сам - мутира, заразява повторно, агресивен е. Изправени сме и пред опасността да се използва недостатъчно безопасна ваксина, която да доведе до нови проблеми. Би било добре ако страните се обединят в обща карантина..
8
0
 
3
 
! Отговори
А бе преди 3 години
До само да питамНе е точно така-има загинали ев*реи,но в интерес на истината маловажни.VIP-персона-нито една.Сигурно късно отиват на работа...
7
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
И двете събития са част от плана за налагане на Нов Световен ред.Единственото положително е, че доста забуксува тая кампания,НО въобще не са се отказали.
6
2
 
11
 
! Отговори
само да питам преди 3 години
Само да попитам ,защо по време на атентатите от 11.09.2001 в търговските центрове няма отишъл на работа нито един евреин ,случайност,съвпадение или предварително подготвена операция?Който има уши нека чуе,който има очи нека види,ама повечето хора гледат ,но не виждат .Същата работа е и с коронавируса.Добре ,че аз съм прозрял и разбрал нещата ,другите нека си щракат минуси и си плуват в неолибералната джендърска слуз в която са обвити ,обилно поемайки дозата лъжовна помия
5
2
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
това което ФАЩ получиха на 9/11 е ежедневие за народите окупирани от световният бандитски американски свинчокк!Видов ден само за америка!Бутнаха си сами кулите да имат оправдание да нападат независими и суверенни държави !
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bg postenski rabotnici na opera li v stadion "Slabia"?
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ни интересуват американските/западни драми НАС, нормалните хора?
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двете най големи лъжи в съвременната история!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как точно 9/11 е повлияло на останалия свят?

Спонсорирани публикации