Съдбите зад стените на сградите на "Брутализма" в бившия СССР

Хората, които живеят там са бедни и недоволни...
Обновена: 9 окт 2020 08:14 | 9 окт 2020 07:15, Нели Христова
115
Съдбите зад стените на сградите на "Брутализма" в бившия СССР
Снимка: Instagram/ Alex Schoelcher

През десетилетието след Втората световна война от Великобритания се появи нова вълна от архитектурен дизайн. С участието на монолитни блокове от суров бетон и стомана, името му добре обобщава външния му вид - Брутализъм.

Брутализмът бързо се утвърди в цяла Европа, но никъде не беше приет по-ентусиазирано, отколкото в СССР. Там стилът сякаш най-добре съобщава за стремежа към марксизъм от космическата епоха и се превръща в естетика за неизброими хиляди граждански сгради и високи апартаменти.

Днес обаче тези сгради са презирани, тъй като напомнят за съветското минало. Някои от тях се събарят, в някои региони, те продължават да се строят мълчаливо и внушително.

Фотографът от Мелбърн Алекс Шолчър е прекарал последните две години от живота си пътувайки през бившия Източен блок, от Грузия до Молдова и от Казахстан до Киргизстан, документирайки оцелелите сгради на "Брутализма" и хората, които ги обитават. Със своя проект "Конкретни граждани" той разказва историите на хората, които продължават да живеят в тези съветски гиганти. 

 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cholpon inside the Mikrorayon 10 apartment complex in Bishkek, Kyrgyzstan. Of all the portraits I took for this project, this was by far the most surreal experience for me. One of those moments as a photographer where you almost feel like you’re not really there, mostly out of sheer disbelief at the subjects willingness to participate. Cholpon did not say much, although she seemed absolutely baffled that I had any interest in the building at all. In former Soviet states, Brutalist architecture is often overlooked or ignored completely, with many people favouring newer and more modern builds. Today is the last chance to catch my ‘Concrete Citizens’ exhibition at @sunstudios in South Melbourne. The frames come down tomorrow so go check it out! 🇰🇬🔥📷 #concretecitizens #portrait #documentary #kyrgyzstan #bishkek #frunze #kyrgyz

Публикация, споделена от Alex Schoelcher (@alexschoelcher) на

Пред VICE Алекс споделя, че мащабните сгради го впечатлили, след като видял няколко поста в Instagram: "Помислих си: "Леле, това е лудост!" Това е толкова дистопично, толкова е потискащо и страшно, но е и наистина интересно." И така той се озовава в бившите държави от съветския блок. Първо започва да снима сградите, като най-интересна му се струва Nutsubidze Plato - три блока свързани с мостове помежду си. Тогава му хрумва и идеята - да, сградите са интересни, но историите на хората, които живеят в тях са още по-интересни.

В бруталистичните сгради живеят хора от целия спектър. Някои от тях обичат мащабните блокове, в които живеят, заради  общността, която обитава сградата, или гледката, която имат от дома си, или факта, че тези сгради са наистина добре и здраво построени. Възрастните хора дори се се гордеят с това, че живеят в тях, защото имат толкова мили спомени от Съветския съюз - а тези сгради често представляват именно това - спомен за СССР, макар и за някои, не толкова мил.

Друга група от хората ненавиждат съветските гиганти. Те ги намират за грозни и са шокирани, че дори има хора, на които подобна архитектура им харесва. "Това е проклятието на тяхното съществуване", казва Алекс и споделя, че зад стените им има много много бедност: много хора, чийто хол е и тяхната спалня, много тъжни истории и доста разтърсващи съдби.

Възрастните хора в бруталистичните гиганти страдат много, тъй като асансьорите често се развалят, а те не могат да се изкачат по стълбите. В апартаментите лятото жегата е нетърпима, а хората са наистина много бедни.

"Имаше една жена на около 60 години, която живееше в апартамент с много флорални мотиви и котката си. В момента, в който й направих снимка, тя започна да плаче. Имаше много недоволни хора, най-вече в Молдова и в Киргизстан. Повечето имаха купища деца. Един човек имаше осем деца в апартамента си. Невъзможно е дори да си представим, че много хора живеят в толкова малък апартамент", разказва Алекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо против никога. Но е редно независимо име, религия, пол, да се спазват законите на РБ, но с *** проф. ИВО Христов не става.. На запад черният Киниец е много по възпитан от белият българин. Учи го на ред, да оули извън къшата. Англия си е англия, с прелестни къши, без натрупани мебели, всичко изчистено. И аз желая, както *** днесндпс и герб, но и в банкя, но няма. Но за дпс и герб 11 г всичко бе за тях. При соца имаше ред, дисциплина, но днес не виждам как бг ще се възстанови с хора, с
62
12
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/6"Защо всички русофили карат западни автомобили, имат западна бяла техника, ядът в McDonald's, пият Coca-Cola..." - защото са работливи и образовани и могат да си го позволят. Затова пък всички еврофили стискат палци ес да им спусне грантовете следващия месец, че да не умрат от глад... и надават вой и се мятат на амбразурата да го защитават, когато някой им каже истината.Други въпроси?
61
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1944 родителите ни са живяли, т. е. ние в къща, след 1962 в апартамент. И сравнение не може.. Къщата с дворчето.. А днес е кошмар в БГ. Да дойде да му разкажем на въпросният фотограф. В най елитните места днес хората на герб са приютили на кватрира, бившия *** и заканвашите от системата на мвр, полицаи. Защитаващи се помежду си малцинства. Нямали си държава и искат явно нова тяхба държава, а българите бойче на саоун, нали така дпс бъдете здрави и щастливи гербдпсивалитеченгетаполицаи.
60
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите сгради ги има в Париж и Берлин... и то в по- големи мащаби.
59
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
до 58 - човече, как живееш с такова промито съзнание. Не как ще ги стигнем американците а как ще ги стигнем руснаците!
58
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Сега строителството е по лошо от соца сегашните ч0рбаджий правят икономйи на цимент в бетона на арматурно желязо истроят с ефтини стрителни материали важна е печалбата за тях.А за Русия почти всички живееха в държавни квартири с евтин наем.При демокрацията 90% от жилищата бяха изкупени с приватизационните бонове и сега са частна собственост.Ние тук в България колко % ни дадоха с привтизационите бонове НИЩО.Затова не им берете грижата на руснаците.
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Съвецкото строителство е най-доброто строителство на светаСъвецките часовници са най-бързите часовници и съвецките микрочипове са най-големите микрочипове!
56
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй директно от Гугъл преводач ли е плеснато...
55
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли вътрешни клозети в тези сгради?
54
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста тенденциозно написано. А за фотографа от Мелбърн - то все едно там не е същото, нали? Гета като мравуняци с двустайни едноетажни къщурки от дървено скеле + шперплат. Рай за термити на цената на панелка в Люлин. А ако беше видял безумията в Румъния, сигурно щеше да припадне. В Букурещ има блок, в който няма баня и тоалетна... Има пристройка до блока с обща баня, тоалетни и перално помещение. В гетата в Париж по-добре да не стъпва. А в Столипиново ще види 1 стая 20 инвалида + кон на балкона.
53
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СградитеДа, това е доста съществен фактор. Същата сграда ако се обзаведе с вкус и ако се поддържа фасадата би имала съвсем различно качество на живота. Но понеже вътре живеят селяни и понеже нито е имало пари нито вкус за обзавеждане, те си живеят като в глинена колиба.
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
конкретни граждани, малее ще падна,научете английски или поне превеждайте по смисъл, а не с транслатора като роботи.concrete освен, че значи конкретен, означава и бетонен, в каквто смисъл се употребява тук- т.е бетонни граждани.
51
2
 
20
 
! Отговори
Сградите преди 3 години
Сградите външно наистина са интересни в архитектурно отношение, но решението за обзавеждането вътре на собствениците , дали от бедност или липса на по- различен вкус, наистина е потискащо.
50
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Апсолютен мит е че панелното строителство било евтино .Ако беше по евтино сега само панелки щяха да строят капиталистите ;) Нито е евтино нито е трайно да не говорим за поддръжката .Това е простотия за пласиране на виши кетапи .Зада се кава как наще инжинери строят по големи сгради щото са много умни .А то си е технология и няма умност .Една от грандоманиите на комунизма. През комунизма беше постигнато много за народа ни но имаше и грешки .Сега е много по зле ;)
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мисля сиМисленето не ти се удава и не става ясно какво общо има със статията поста ти.
48
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човешкият живот е един и е сравнително кратък - около плюс минус около 80 години. Да си загубиш 40 години в изплащането на апартамент (масова практика по целия Свят) е загуба на безценно време. Така че идеята за бързо, евтино, масово строителство всъщност не е толкова глупава. Подсигурява ти покрив над главата за да се концентрираш над по-важните неща в живота. В България липсват хубави междублокови пространства, съседите са селяни, и никой нищо не поддържа.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заливката е от друга кафява субстанция.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите днес на Днес.БГ са сладкиш с шоколадова заливка. Много оригинално!
45
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цъкащите минуси искам да ги поздравя с творчеството на арх. льо Карбюзие. Именно той е родоначалник на този стил на грозотии.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че живеят в тубус?