Радев: Правителството се съпротивлява срещу "Три морета"

Президентът отговори на думите на премиера Борисов
21 окт 2020 18:55, Нели Христова
81
Радев: Правителството се съпротивлява срещу "Три морета"
Снимка: БГНЕС

В отговор на отправени въпроси от страна на медии за проведената на 19 октомври т.г. среща на върха на инициативата „Три морета“ /ИТМ/ в Талин, както и за днешните уверения на министър-председателя, че „абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата „Три морета“, е направено“, прессекретариатът на държавния глава предоставя следната информация:

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

 На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

 На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

 В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

 На 11 септември т.г. държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета“ през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата.

 При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.“.

 На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

 Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата „Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помъкна и женището си на кьорсофра,ама йок! Естонците дипломатически им показаха вратата!
36
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още три месеца и България ще се отвори към света.Десет години голяма простотия беше.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев реши да покаже инициатива на гърба на правителството! Самолета обаче не го вдига!
34
1
 
15
 
! Отговори
ооо Шипка преди 3 години
фигуранта , кажи , има ли вирус или нема .
33
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе Радев,с чужда пита помен правиш! Айде стига самореклама!
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев няма право да върши нищо през главата на Външно и правителството! Три морета не е негова инициатива,а и не е негова работа! Като стане време ще го покажем на хората по света!
31
4
 
13
 
! Отговори
Наказателен Кодекс преди 3 години
Метежникът с вдигнатия юмрук ще лежи в панделата за поне 10 години.Раздел I.ИзмянаЧл. 95. (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесетгодини, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
30
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радофоби и Бокофилки, що не се чукрете по помкините. Невиждатели че групата Паси чрез външно министерство е дигнала мерника право в аспухната черна точка на падиташах Будату. Не Радев а Борисов е зле и то много предателски злепоставен.Замислете се да ти дойдат 20на президента кво Радев ще им покаже. Едно Отровно трио.А Борисом:метро,атобани,виадукти,черкви, саниранти,карантинянти и борби в Разград и кърлежи с мафиропционерите
29
2
 
19
 
! Отговори
Кога преди 3 години
Му свършва мандата на този нескопосаник? Няма ли край? Колкото пъти се напъне да каже нещо, все излиза като сърдито бебе, на което са му взели играчките! Абсолютен некадърник!
28
3
 
19
 
! Отговори
Антикомунист преди 3 години
Радев е наритан от руснаците и сега се опитва да се присламчи към евроатлантическите сили. Но няма да му мине номера. Всички го знаем що за стока е. Текат яки прокурорски проверки и тоя догодина със сигурност ще бъде в затвора.
27
24
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Боко Тиквата още...няколко месеца ша са...съпротивлява,ама ще не ще...дилижанса за Банкя го...чака;билета му е даден.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък искам да попитам, Радев мисли ли, че хората, които са го избрали са съгласни с тази инициатива, която е подкрепена най-вече от САЩ и служи на САЩ? Защото аз съм една от тези, които са гласували за него и определено не съм съгласна с това да служи на САЩ или на която и да е друга държава освен България.
25
27
 
1
 
! Отговори
ЯСНО Е! преди 3 години
СЛАВИ - ПРЕЗИДЕНТ!
24
1
 
21
 
! Отговори
что ето такое преди 3 години
Радев...? Пахнет комунизма...
23
2
 
29
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Това същество освен, че е недоразумение е абсолютен неадекватник и интригант. Един руски агент да обвинява правителството в саботаж на евроатлантическите инициативи! Путин, прибери си вересиите!
22
3
 
24
 
! Отговори
Решетников преди 3 години
Я никагда не съм очаквал, че Радев ще се оказает такой некадарник и баклук.
21
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек, ай скрий се вече някъде и си доизкарай смотания мандат, само млъкни! Просто млъкни!
20
14
 
5
 
! Отговори
Тъй, де! преди 3 години
20 милиона са минималната вноска за този американски проект. Правителството не се е престарало, дало е минимума при положение, че водеща фигура е президента.На нормалните хора вече им омръзна тия двамата да ти мерят егото. Трябва да знаят, че и двама губят от тези разправии. И не е далеч денят, в който и двата ще отидат на политическото бунище!
19
3
 
22
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
Не мога вече, не мога, Корнелке, откъде го намери, а уж си умна...
18
3
 
20
 
! Отговори
Ггг преди 3 години
Абе тоя кога ще спре да дразни и да създава раздори!!Кой го е закачал сега!!!Правителството то ВА онова той не е ли българин Радев или май държи за интересите на друга държава!!!

Спонсорирани публикации