82 години след Кристалната нощ: Разказът на Якоб Сангер

96-годишният евреин успява да оцелее след набезите на нацистите
10 ное 2020 21:00, Нели Христова
63
82 години след Кристалната нощ: Разказът на Якоб Сангер
Снимка: БГНЕС

"Спомням си, че след като Хитлер дойде на власт, винаги се страхувахме за живота си." 

Днес Якоб Сангер е на 96 години и е един от малкото хора, които могат да разкажат да ужаса, който са изпитали в Кристалната нощ. На 9 ноември 1938 година повече от 1000 синагоги в Германия и Австрия са нападнати от нацистите. По време на Kristallnacht започва масовото насилие над евреите, което приключва с масовото им избиване.

"Страхувахме се за живота си. Те разбиваха врати. Дойдоха и в нашия апартамент и разбиха всичко. Видях синагогата, в която беше моята Бар мицва - огромно място, което беше изгорено до основи. Видях я как гори. Това беше най-ужасният ден в живота ми. Тази нощ накара сърцето ми да плаче", разказва Якоб Сангер пред BBC.

"Огромна тълпа - 300, 400 може би дори 500 души, дойдоха пред сградата, в която живеехме. Разбира се, ние се бяхме заключили, но те разбиха вратата. Тези хора дойдоха в нашия апартамент и разбиха всичко - всеки прозорец бе счупен, всяко легло - потрошено. Страхувахме се за живота си - това бе всичко. Страхувахме се. След 10 ноември всички евреи от мъжки произход бяха пратени в лагерите. Повечето, които бяха изпратени там, се върнаха в ковчези. Убиха ги", спомня си 96-годишният мъж.

"Беше голямо празненство ако някой от семейството получеше виза за да емигрира от Германия. Моята майка и сестра чакаха да бъдат одобрени за виза до Великобритания. И, благодаря на Бога, седмица преди да избухне войната, те успяха да си тръгнат. Един от братята ми, за нещастие, не успя да се сдобие с виза. Той бе застрелян от нацистите през 1941 година", спомня си Якоб.

На годишнината от Кристалната нощ той иска да разкаже историята си, за да знае сегашното поколение за ужасът, който евреите са преживели. Той таи и надеждата, че това знание ще предотврати подобно нещо да се случи и в бъдеще.

За тази цел той работи с благотворителната организация Jroots, която образова децата за Холокоста използвайки разказите на онези, които са успели да оцелеят след набезите на нацистите.

"Всички трябва да знаят, че животът на никого, никъде, никога не бе в безопасност. Аз съм изключително благодарен, че след това открих съпругата си и създадох семейство. Моето съобщение до бъдещите поколения е, да са честни, добри хора", заяви Якоб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Има решение от много Горно място, толкоз Горно, че за евреите не съществува: Холокост е нямало, но ще има!
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги като ми попадна материал за зверствата от този период, никой никога не говори за причините породили такова поведение. Едно просто - а да, те били заблудени и почнали да безчинцстват, не е достатъчно. Хората не озверяват от нищо. Само дето нито дума за причина. Няма описание на обстановката преди идването на нацистите, няма нито дума за комунистическата революцие, нито дума за Ваймархска Германия, нито дума за капитулацията от първата световна. Просто - има криза, идва мустака, холокост.
53
1
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До бай Пешо 46А дали няма да се повтори, а на мястото на евреите да са муслимците ?!
52
2
 
3
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Ако имаше холокауст тоя Якоб нямаше сега да го има и да дрънка лъжи!!!
51
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Не съм търсил, но не знам какво по-точно е станало, че германците са се нахъсали до таква степен срещу евреите ???Сега муслимците извършват терористични актове в Европа и пак ще е трудно да наахъсаш един етнос срещу друг до такава степен ...Какво по-точно е причината за огромната омраза на германците ?Макар че в съседна бивша Югославив допреди две десетилетия също имаше и все още има етнически конфликт, но там е причината я знаем и тя е друга ...
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либералите ни намекват какво смятат да правят с нас след като НПО-тата на дедо Шорош напълнят Европа с мигранти. Няма друго обяснение защо ни се сервира това без някакъв смислен повод.
49
1
 
2
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
Къф холокаус,кви 5лв.- няма такова нещо!?....
48
1
 
2
 
! Отговори
Хо преди 3 години
До ГароАко бяха разстреляли, като кучета твоето семейство,сега нямаше да мислиш така.....
47
3
 
8
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Много от германците не доживяха такава възраст като репресирания господин.Освен това много от тях също не получиха виза да емигрират на запад или бяха застреляни на берлинската стена при опит да напуснат рая на победителите руснаци. Просто оказа се нацизмът е цвете в сравнение с комунизма
46
10
 
2
 
! Отговори
Велика Франция преди 3 години
Хитлер сам се провали защото като военен стратег е кръгла нула, вместо да слуша генералите правеше свои ходове и загуби при москва, ленинград, сталинград, курск, загуби навсякъде, за разлика от Наполеон който е военен гений и влезе в Москва и не е губил битка в Русия, но епидемията от тиф му попречи да извоюва мирно споразумение с Александър. Наполеон > Хитлер-смeшника. Да си знаят германофилчетата, че Франция е люлка на цивилизацията и винаги е била над измисленият от Бисмарк сбиpщайн.
45
2
 
5
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Според мен(лично мнение) германците са се отнесли твърде милостиво с талмудистите и казино играчите!?....
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като претрепахте дърводелеца преди 2000 години, сигурно ви е било хубаво, а?
43
5
 
12
 
! Отговори
кака фроска преди 3 години
Голямо треперене е било!И така цели 96 години!Как ли е издържал,милия!?
42
3
 
14
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
това в момента едва ли интересува някого
41
21
 
8
 
! Отговори
Срам! преди 3 години
Не ви ли е срам от повечето коментиращи?Те подкрепят хитлеристите, защото Хитлер=Сталин=Путин,а Радев иска да наложи путинизма в България!От нас зависи да не го допуснем!
40
1
 
4
 
! Отговори
секском преди 3 години
До АнонименЧиста работа! Вместо за чаша млеко цяла крава да купуваш! Плати-клати!
39
4
 
5
 
! Отговори
чифути преди 3 години
До дядо йоцо гледаНаали Господ ги разпръсна по целия свят? Имало ги е и ще ги има - семето им!
38
5
 
6
 
! Отговори
“Йезекиил” преди 3 години
Страхували сте се, но не без основание.Гузен, негонен бяга.Пише го в една ГОЛЯМА КНИГА, че 15 И ще бъдеш за присмех и подигравка, напомняне и ужас за околните народи, когато извърша съд над тебе с ярост, с гняв и люти укори. Аз, Господ, говорих това.
37
2
 
14
 
! Отговори
до Да мрът евреите преди 3 години
Пише се ***, а не мрЪт, н/е/г/р/а/мо/т/ни/ко.глу/п/а/к
36
5
 
10
 
! Отговори
муспи преди 3 години
До дядо йоцо гледа - "Повече от 1000 (хиляда) синаготи" е къде повече от църквите в християнска Германия, повече и от синагогите в днешен изсраил! Тогава: - Стига с това 6 милиона, то си е дало каквото може, да минем на 66 милиона! Но кой ще плаща? Германия вече ни писна, Държавния Резервен Фонд на САЩ отдавна сме го приватизирали - остава България. ББ ще е лоялен, защото неговото няма да се губи. Днес обаче няма да се сетят да преминат от 6 на 66, и ще ги закрием.

Спонсорирани публикации