Eвропа може да одобри ваксината срещу COVID-19 на 21 декември

Тя ще бъде на пазара два дни по-късно
16 дек 2020 20:15, Нели Христова
22
Eвропа може да одобри ваксината срещу COVID-19 на 21 декември
Снимка: БГНЕС

Гражданите трябва да знаят, че нищо не се спестява при проверката на ваксините срещу ковид и че препаратите ще бъдат разрешени само след като се докаже тяхната безопасност. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред Европейския парламент.

Той отбеляза, че ЕК е осигурила възможност за купуване на около два милиарда дози ваксина до края на следващата година и това е повече от необходимото. По неговите думи предстои част от излишните количества да бъдат дарени за страните от Западните Балкани и за здравните работници в бедните краища на света.

Схинас посочи, че ЕК ще направи необходимото правилата за авторското право да не създадат пречка пред разпространението на ваксините навсякъде. Според него, ако европейската лекарствена агенция одобри ваксината на "Пфайзер" на 21 декември, два дни по-късно ЕК ще даде разрешение за пазарен достъп. Той отбеляза, че обичайно одобрението от комисията отнема до два месеца.

Еврокомисар Схинас добави, че ваксината би била коледен подарък за европейските граждани, ако всичко мине добре.

Зам.-председателят добави, че през януари догодина може да се очаква европейско разрешение за ваксината на "Модерна", както и че лекарствената агенция вече оценява ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън". Той посочи, че решенията за безопасността на ваксините не са политически и се взимат от независими експерти.

Никой не трябва да отрича заплахата, пред която сме изправени. Ваксините дават надежда, но доверието е ключ за имунизацията, заяви Схинас.

От името на германското председателство на Съвета на ЕС Михаел Рот добави, че обществото ще бъде защитено при ваксинирането на 70-80 на сто от гражданите. По неговите думи някои правителства в ЕС обмислят пристъпването към задължителна имунизация.

Рот допълни, че наблюдава кампании в социалните мрежи срещу ваксините и определи това като много опасно. Ваксините са път към дълготрайното решение срещу пандемията, обобщи той.

Европейски държави координират действията си преди началото на кампаниите

Франция предприе действия за координация с европейските си съседи преди началото на кампанията по ваксиниране срещу КОВИД-19, особено в граничните райони, обяви днес Министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес.

Париж организира вчера видеоконференция на министрите на здравеопазването или техни представители от Германия, Белгия, Испания, Италия, Люксембург, Нидерландия и Швейцария за обмен на информация и координиране на стратегиите за ваксиниране срещу КОВИД-19, особено по отношение на специфичните въпроси, свързани с трансграничното население, съобщи френското здравно ведомство.

Обсъдено е насърчаването на координацията при стартирането на кампаниите за ваксиниране и гарантирането на съгласуваност и ефективност за трансграничното население, според изявлението.

Участниците се споразумяха също да споделят бързо информация, свързана с безопасността на лекарствата.

Според ноемврийско допитване на здравната агенция "Санте Пюблик Франс", едва половината (53 процента) от участвалите в анкетата французи искат да се ваксинират, при 64 на сто през юли - едно от най-малките числа в световен мащаб.

Италия очаква да започне ваксиниране между Коледа и Нова година, съобщи днес правителствен източник за Ройтерс.

Страната ще започне ваксинирането с партида от 1,83 милиона дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех".

Началникът на кабинета на полския премиер Михал Дворчик съобщи днес, цитиран от Ройтерс, че ваксинирането на медицински служители може да започне през декември.

По-рано този месец министър-председателят Mатеуш Моравецки каза, че кабинетът е купил над 60 милиона дози ваксина срещу КОВИД-19 от шестима производители.

Полша смята да ваксинира цялото възрастно население от около 30 милиона, като разкрие 8000 центрове за инжектиране на препарата.

Днес в Чехия бяха открити центрове за безплатни бързи антигенни тестове. Те ще работят през коледно-новогодишния период, а за първия ден са се записали 17 000 души, предаде ДПА.

На някои места се образуваха опашки.

Програмата за бързи безплатни тестове ще продължи до 15 януари. Междувременно опозицията разкритикува правителството, че още не е приело национален план за ваксиниране.

Първи в Чехия ще бъдат ваксинирани медиците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
$ЕК е осигурила възможност за купуване на около два милиарда дози ваксина до края на следващата година и това е повече от необходимото. По неговите думи предстои част от излишните количества да бъдат дарени$...?Колкооооо? И кой ще ги плати? Брюкселските зелки ли?? Та и щели да даряват.
14
2
 
2
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
-около два милиарда дози ваксина до края на следващата година-Вие у ред ли сте бе?? Тези ваксини в собствените си гъ...ве ли ще си забивате? Едва ли повече 10-20% от населението на всяка държава ще се съгласи доброволно. Обзалагам се че ще ги направите задължителни накрая или ще приложите рестрикции за непослушните. Тогава народите ще ви отнесат
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме нищо общо ЕС,само се водим на книга ,вече минаха 13 г.колко е нужно за да имаме европейско здравеопазване ,постоянно се теглят заеми от герба от много милиони ,и се раздават на нашите хора така наречения частен бизнес ,не разбрах ме например какво произвеждат хотелиери или ресторантьори и др подобни ,печелбари които имат по десет скъпи автомобила и имоти по целия свят
12
2
 
3
 
! Отговори
ЕС още не е одобрил, преди 3 години
а Боко вече напълни хладилниците с непроверена!? Така купи и непроизведени самолети!? Сега всичката ваксина да я натикат в за дникът му! Това го ведо докато не го затворят в обора(затвора), България е в риск!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Господа да е ваксиниран с моята инжекция
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Е 9 пъти по-голяма от България, а получава 17 пъти повече ваксини."Докато ваксините дойдат ще има толкова умрели, че ваксините ще стигнат. По това време вследствие голямата смъртност България ще стане 17 пъти по-малка от Италия. Очевидно на това се разчита, не виждам друго обяснение.
9
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТО БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ ПСЕВДО ВАКСИНАТА ИЗРАБОТЕНА В МОРДОР ЩЕ ВЛАСТВА НАД ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ!СЪС СПЕЦИАЛНОТО УЧАСТИЕ НА БИЛ ГЕЙТС ДАРИЛ 10-КИ МИЛИОНИ НА БИОНТЕХ ОЩЕ ГОДИНИ ПРЕДИ ДА ПОЧНЕ РАБОТА ПО ТОЧНО ТАЗИ ВАКСИНА!
8
5
 
6
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Те са закупили ваксината предварително и очакват послушните мишки да я изпробват без право на претенции и търсене на права. Дано лудите да са малко. Защо никой не пита тия *** защо първо не създадоха лекарство срещу вируса.
7
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи който не иска доброволно да се ваксинира, ще въведат задължително ваксиниране, за да се използват поръчаните ваксини. Всичко е измислено и печалбите са сметнати
6
2
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Аре нема нужда!
5
24
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
"Гражданите трябва да знаят, че нищо не се спестява при проверката на ваксините срещу ковид и че препаратите ще бъдат разрешени само след като се докаже тяхната безопасност." това трябва да им се набие с чук в глупавите глави на конспираторите.
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция очаква 300 хиляди ваксини при 10 милионно население, а нашия българроубиец Борисов договори за нас 125 хиляди ваксини при 7 милиона население! Почти три пъти повече от нас! Бойкоо да пукнеш дано ....
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На пазара?
2
6
 
8
 
! Отговори
Италия преди 3 години
Е 9 пъти по-голяма от България, а получава 17 пъти повече ваксини. Нали щяха да ги разпределят пропорционално на населението? Нашите май пак са откраднали половината партида още преди да пристигне в страната.
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом повтаряте и аз ще повторя. Няма да се ваксинирам, ако ще пари да ми дават.

Спонсорирани публикации