Рецептата Dnes: Плънка за празнична пуйка

За коледната и новогодишната пуйка
24 дек 2020 14:37, Илияна Николова
9
Рецептата Dnes: Плънка за празнична пуйка
Снимка: istock

Продукти:

75 г пълнозърнест хляб без коричка, нарязан на кубчета
10 г бял хляб на кубчета
500 г кайма от сурова наденица
1 глава лук, нарязан
2 стръка целина, нарязана
2 и ½ чаени лъжици градински чай
1 и ½ чаени лъжици розмарин
½ чаена лъжица мащерка
1 ябълка, обелена и нарязана
100 г сушени червени боровинки
1 връзка магданоз, нарязан
1 бр черен дроб от пуйка, сварен и нарязан
175 г пилешки бульон
50 г масло, разтопено
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 180 градуса. Разпръснете хлебните кубчета в тава за печене. Изпечете ги за 5-7 минути, докато добият загар. Прехвърлете ги в голяма купа. В голям тиган запържете каймата от наденицата, лука, като разбърквате непрекъснато, докато каймата се разпадне на малки топчета и покафенее. Добавете целината, градинския чай, розмарина, мащерката. Гответе за още 2 минути с разбъркване.
 
Прехвърлете сместа от тигана върху хляба в купата. Добавете нарязаната ябълка, боровинките, магданоза и черния дроб. Разбъркайте. Залейте с бульона и разтопеното масло. Внимателно разбъркайте. Напълнете пуйката с пълнежа и печете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Пълнена пу..ка преди 3 години
До Анонимен 3 Точно това , за което си мислиш, съм си поръчал за малко по късно.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трапезата на Коледа по нашенскиПразничната трапеза на Коледа също трябва да е богата,защото бележи края на коледните пости.Тук обаче се набляга на месните ястия месни зелеви сърми,кебапи,пържоли,кавърми, кюфтета,характерните за българската кухня суджуци,бахур,луканка,а в някои краища приготвят и пълнено прасенце.***,баклава,шера...На нова година се приготвя и баница с късмети.
7
0
 
1
 
! Отговори
Коледа преди 3 години
Поверията гласят, че трябва да се опитат всички ястия, за да му върви на човек.Масата на Бъдни вечер не се раздига, за да се нагостят умрелите.
6
1
 
1
 
! Отговори
Коледа преди 3 години
Според българските традиции на празничната трапеза трябва да присъстват задължително мед(за сладък живот), чесън(да пази от зли сили),варива(символ на плодовитостта),ошаф(изсушени плодове),лук и орехи(да се гадае по тях каква ще е годината).За Бъдни вечер можете да приготвите постни пълнени пиперки,постни сърми, бобена яхния,кисело зеле,както и да изпечете тиквеникПо стар обичай,в някои краища на страната приготвят зелева чорба с нарязан в нея праз,щипка червен пипер,печена и нарязана люта чушк
5
0
 
1
 
! Отговори
Коледа преди 3 години
....В някои краища на страната обаче се приготвят 12 постни ястия колкото са годишните месеци, за да има изобилие и през новата година.За Бъдни вечер се правят обредни хлябове, различни по форма и украса.Някои от тях са посветени на празника (богова пита, боговица,божичняк,бъдник,погача),а други на земята,нивите и стопанството и се украсяват с релефни фигури на животни, житен клас, дом и други.Според българските традиции на празничната трапеза трябва да присъстват задължително мед
4
0
 
1
 
! Отговори
Коледа преди 3 години
Бъдни вечер е последният ден от коледните пости, затова трапезата, макар и постна, трябва да е богата, за да е плодородна годината. Ястията трябва да са нечетен брой обикновено 7 (колкото са дните от седмицата) или 9 (колкото трае бременността при жената). В някои краища на страната обаче се приготвят 12 постни ястия колкото са годишните месеци, за да има изобилие и през новата година.За Бъдни вечер се правят обредни хлябове, различни по форма и украса. Някои от тях са посветени на празника (богова пита, боговица, божичняк, бъдник, погача), а други на земята, нивите и стопанствот
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, аз прочетох нещо друго вместо пуйка и се притесних...
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуйката не е традиционно за България ядене, по който и да е празник. До до голяма степен и за Европа като цяло не е. За отвъд океана е друга работа. Ама пусти деца на демокрацията, само пуйки са ви в главите. Да бахте прочели малко за коледните традиции по нашите ширини, да ги съхраним. А забравих.. те (може би) са комунистическо наследство..
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С кисело зеле,ще е по-вкусно и по-лесно за приготвяне.