След труса в Петриня: Това е като Хирошима, половината град го няма

Центърът на хърватския град е неузнаваем, унищожен е
Обновена: 29 дек 2020 16:00 | 29 дек 2020 15:41, Елка Василева
89

 

„Това е като Хирошима, половината ми град го няма“. Думите са на Даринко Думбович, кмет на хърватския град Петриня, който пострада силно при днешния трус от 6,2 по Рихтер.

Земетресението, станало в 13,20 ч. българско време, е било усетено в цяла Хърватия, но също и в съседните страни.

Страшно е това, което се вижда в първите минути след труса, половината град е разрушен, пише Index.hr. Чуват се викове, има пострадали и загинали.

Едно дете е загинало в Петриня. Кметът потвърди, че е починало 12-годишно момиче.

„Извадихме малко дете на 4 години. Градът е разрушен, в него не може да се живее повече. Катастрофално е, майките плачат за децата си, не знам какво става в едната и в другата детска градина. Съпругата ми се обажда, нещо й е паднало на главата. Трябва ни помощ, трябват ни спешните служби“, каза Думбович.

Още по темата

„Настъпи все обща паника, хората търсят своите“, обясни кметът.

Улиците на Петриня са пълни с отломки. Много сгради са разрушени. Спасителите издирва оцелели, съобщи телевизия N1.

Сеизмологът Срешимир Кук каза, че днешното земетресение по освободена енергия е било трийсетина пъти по-силно от станалото в Загреб през март тази година.

Междувременно след днешния трус от 6,2 последваха още с по-малък магнитуд.

"Страшно е, има мъртви, има ранени. Видяхме едно дете как загина на площада. Центърът на Петриня е унищожен. Седем наши инженери бяха затрупани под една сграда, но успяхме да ги измъкнем. Това е катастрофа, пращайте помощ, каквато имате", каза един от инженерите, изпратени да оценяват щетите от вчерашното земетресение с магнитуд 5 в същия регион.

Междевременно в пострадалия от труса град на помощ пристигнаха военнослужещи от хърватската армия.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на 46 км югоизточно от Загреб, в района на Петрине. Огнището на земетресението е било на дълбочина 10 км.  Трусът е продължил около половин минута и е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб.
       
Националната телевизия ХРТ съобщи, че центърът на Петрине е неузнаваем, а по неофициални данни има ранени. Хората са избягали в парка, някои са скачали от покривите.
       
Според ХРТ трусът е съборил покрива на болницата в град Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил.
       
Земетресението е било усетено силно в Загреб, жителите са в шок, а на улиците има задръствания от хора и коли. Според още непотвърдени данни персоналът и пациентите на детска болница в столицата са били евакуирани.
       
Вчера централната част на Хърватия беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което причини материални щети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГошоЛатиница използват.Но са ползвали глаголица от 9 век - преди нас, та чак до средата на 20 век за неофициална църковна кореспонденция. По времето на В Хърватска има парк-паметник на глаголицата.По времето на СФРЮ са ползвали кирилица....Много страшно! Дано жертвите да са малко, другото се оправя. Страхотни хора са, отзивчиви и приветливи, невероятна държава - да не повярваш, че е балкансака.Лични впечатления споделям.Гадно ми е заради сполетялото ги нещастие.
32
3
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Да се молим на Бастет,за да не ни сполети и нас това!
31
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето затова не трябва да има виско вишистко строителство ,а да се дава шанс само на майстори .Видяхме кви ги вършат вишите кетапи на мафията герб и еврог.ейския. Те са доказано неможещи.Трябва да се направи партия която да дава шанс на професинализма ,а не на кетапостроенето.
30
3
 
47
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Хърватска са католици и са ползвали ГЛАГОЛИЦАТА до 17 век.Хубаво е да се знае също,че първите истински учебници в Българските училища са превод от Хърватските.Невероятно красива страна.Съболезнования на близките на загиналите от трагедията!
29
6
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 33Единствено вярвам в котките.Личен опит.
28
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Католицизмът е яката вяра.
27
5
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Земетръса си е Природна или Божа работа, дето си е едно и също.Помня едно време през 63 година кога стана Скопския земетръс.Рано сабахлем още в кревата над 5000 човека се раниха и умряха. Повече от 50 хилади къщи и постройки се сринаха а дад 200 и кусур хиляди хора без дом останаха.Туй беше най-силния земетръс 9-та степен.И тия сега ще имат да теглят горките ама такваз им е кармата-всеки си носи кръста!
26
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Католицизмът е спасил Хърватия от мутрите.
25
5
 
47
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Ей, хора...вижте какво става от едно природно бедствие, а не от психозата от някакъв вирус, с който се опитват да ни промият мозъците.Вирус има, но не и апокалипсис и армагедон, както се опитват да го представят властимащите в цял свят. А жалките миcиpkи, борещи се за жълти стотинки, са само маша в цялата психоза.
24
8
 
36
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Ето това е истинска трагедия, не като глобалното активно мероприятие ''епидемия/пандемия'' от коронавирус, от което вече почти цяла година ни ''спасяват'' с домашни арести, а сега ще ни ''доспасят'' с ваксини!
23
7
 
22
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До ГошоНяма Кирилица в България! Тук се използва Климентиница! А в Гърция се използва Кирилицата!Климент Охридски и неговите ученици .А Кирил и Методий са измислили -ГЛАГОЛИЦА!
22
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не като Хирошима и Нагазаки, а като Содом и Гомор са пострадали от божия гняв.
21
1
 
44
 
! Отговори
ikar преди 3 години
До епископЩо за простотия пишете! Хърватите са християни, но католици. А турците, водени от Ердоган обърнаха Света София отново на джамия!
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
точно като в Хирошима е сигурен съм, навярно има 200 хиляди убити
19
2
 
64
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Господ да им е на помощ! 30 секунди при този магнитуд е ад! Горките хора са преживяли кошмар. Трябва да изпратим помощ, каквото можем. В такъв момент всичко е от полза. И се моля загиналите за са по малко. За съжаление и до Марс да стигнем, и атома да разцепим пред яростта и силата на природата сме безсилни.
18
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Католиците пак са правили извращения и господ ги наказва.
17
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покайте се, хървати католици, и приемете правата вяра - православието и започнете да пишете на свещената азбука на славяните - кирилицата.
16
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хърватите пишат на сръбски на американска пишеща машина.
15
5
 
18
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Вирус?Война? Не!Това е най-страшното! Отмъщението на Природата-Майка! Радвайте се ,че все още не ние сполетяло и ОБОЖЕСТВЯВАЙТЕ КОТКИТЕ!
14
0
 
47
 
! Отговори
Хайде преди 3 години
Спрете с глупостите! Дано няма жертви и хората бързо да се оправят и стъпят на крака!

Спонсорирани публикации