Ще се завърне ли Шотландия обратно в ЕС?

Страната трябва да преодолее няколко препятствия
64
Ще се завърне ли Шотландия обратно в ЕС?
Снимка: БГНЕС

Шотландия скоро може да се върне в ЕС, твърди първата министърка на страната Никола Стърджън. Но преди това нейната Шотландска национална партия трябва да преодолее няколко препятствия, пише "Дойче Веле".

След края на преходния период за Брекзит тревогите в Шотландия растат пропорционално с желанието за завръщането в общото европейско семейство - поне в Шотландската национална партия (ШНП) на първата министърка на Шотландия Никола Стърджън. “Шотландия скоро ще бъде отново в Европа. Оставете лампата включена”, написа Стърджън в Туитър.

На референдума за Брекзит през 2016 година мнозинството от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз, но тъй като в цяла Великобритания надделяха гласовете за напускане на блока, Единбург също трябваше да се раздели с Брюксел. Според Шотландската национална партия, след Брекзит в Шотландия е необходимо провеждането на нов референдум за независимост от Великобритания.

Още по темата
Допитване за отделяне на Шотландия вече се проведе през 2014 година. Тогава 55 процента от шотландците избраха да останат част от Обединеното кралство. Сега в Шотландската национална партия се надяват, че фрустрацията, която много шотландци изпитват заради Брекзит, би довела до различен резултат. По данни на вестник “Дъ Скотсмън” към декември подкрепата сред шотландците за идеята за независимост е достигнала рекордните 58 процента.

За да бъде проведен повторен референдум, партията на Никола Стърджън първо трябва да спечели шотландските парламентарни избори през май. За момента тя е фаворит. Евентуалната победа на Шотландската национална партия ще увеличи натиска върху британското правителство да проведе втори референдум за независимост. Досега премиерът на Великобритания Борис Джонсън категорично отхвърляше възможността за такъв.

И в Северна Ирландия расте недоволството

Миналата седмица Шотландия, както и Северна Ирландия, отхвърлиха сделката за Брекзит на британското правителство – с 92 на 30 гласа в Единбург и с 47 на 38 в Белфаст. Северна Ирландия също гласува с крехко мнозинство против Брекзит през 2016-а година.

Обединеното кралство напусна единния пазар на ЕС и митническия съюз в началото на годината. По този начин Брекзит най-после беше завършен. Министър-председателят Джонсън определи това като „велик момент“ за страната си. Свободното придвижване между Великобритания и 27 държави от ЕС приключи.

Новата граница

Какво означава това онагледява ситуацията в Кале, където френски служители вече осъществяват митнически контрол на преминаващите стоки. Като цяло обаче, очакваният хаос на границата засега не се сбъдва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: шотландияЕСБрекзит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До31 Всички сме в НАТО. А Шотландия и Ирландия ще си бъдат в ЕС.Новата роля на GB е да стъпи с армията близо да Босфора. И никак няма да им пречи да са в ЕС
27
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великобритания се би за Фолклендските острови.Самолетоносачите и вертикално излитащите самолети ще защитят териториалната цялост на Великобритания.Великобритания има ядрено оръжие и балистични ракети срещу сепаратистите.Шотландия е обречена.
26
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще подкрепим нашия натовски съюзник Великобритания срещу сепаратистите от Шотландия и Северна Ирландия.Няма да допуснем нов Крим. Ще пратим минерална вода на британската армия.
25
21
 
8
 
! Отговори
Той преди 3 години
Нито шотландците ще излязат от УК, нито ние англичаните ще бъдем зависими от ЕС повече. Мога да ходя на холидей където си искам , друго не ме интересува . Бъдете здрави и мислете позитивно !!
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уилям Уолъс го няма, нямат шанс :)))
23
0
 
7
 
! Отговори
ХВД преди 3 години
до българинШотландците пият водка. Уискито го пием ние.
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
василева, марш обратно, откъдето си избягала и си пий хапчетата...
21
7
 
10
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Не се залъгвайте в приказките за това,че вече идва край на глобалния неолиберален капитализъм!А банките и корпорациите защо не се изнесат от държавите и пазарите, които са завладяли и да се затворят в собствените си граници!Това е нов неолиберален глобален капитализъм, при който банките и компаниите ще имат повече власт и ще упражняват реална власт срещу държавите, а работниците ще бъдат смазани в техните права!Животът е жесток селяни прости, а вие сте много прости!Агент Бенджи Галахар!ЦРУ!!
20
6
 
20
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 3 години
Ще се завърне, що да не се завърне?На части:Първо Обединена Република Ирландия, после Република Шотландия. Уелс вероятно ще седи до последно с англичаните ама поотделно или заедно, ще бъдат приети по време на сръбското председателство, може би заедно със Западна Русия.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам една бивша колежка при дъщеря си в Шотландия замина през лятото и не се връща. Гледа двете и деца. Всяка седмица си пишем. Последно като говорихме каза, че от двора не излизат. Вижда само стените на оградата. Положението било кофти работа. Децата подивели вече. Казвам и връщай се при нас в градинката няма учители-идвай да спасяваш положението. Тя категорично отказва. Нямало кой да гледа внуците в Шотландия. Напусна жената заради пандемията. Пред пенсия е, но явно има друг приоритет сега.
18
3
 
27
 
! Отговори
Повтарям: преди 3 години
Ирландия вече няма граница със Северна Ирландия.Северна Ирландия е британска САМО НА КНИГА.Скоро и Шотландия няма да е в кралството.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чок шей дали ще се завърне или не. Малко гастербайтери българи има там. Всички са в Англия да сменят памперси и да берат ягоди.
16
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шотландия направиха фатална грешка през 2014г. и сега ще трябва да чакат още около 20 години за следващия си шанс. Останаха във Великобритания, а не станаха самостоятелна държава, за да получават социални помощи. Това беше тъжно и жалко.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нормално ес е добре за държави които присвояват от европейския бюжет подобно на свинарите от републиката на абсурдите, за обикновените германци обаче е катастрофа германия не е това което беше преди 20 г
14
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шотландия е велика,защото е във Великобритания.Другото е завист на ЕС.
13
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ирландия вече няма граница със Северна Ирландия.Северна Ирландия е британска само *** книга.Скоро и Шотландия няма да е в кралството.
12
10
 
13
 
! Отговори
щщд преди 3 години
ЕС, като го погледнеш от Америка....и виждаш едни бедни как работят за Люксембург и Брюксел. Няма как да има сиромах ако наоколо няма чорбаджия.
11
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези правиха допитване и не се отделиха от британците. След това властите им казаха че няма да ги питат повече за това в близките десетилетия. Сега брюкселските калинки се надяват на разни подкупни да правят шашми, но си остават само в медиите.
10
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И шотландците са като македонците - всички искат в Европейския Съюз!И в Шотландия настояват че говорят на шотландски език (Scots), само че Англия го смята за английски диалект, а не го признава за език.
9
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обединеното Кралство е на път да стане "Разединеното Кралство".Ще се разцепят така, както се разцепи Съветския Съюз и Югославия.Надявам се само да е мирно и без конфликти.

Спонсорирани публикации