Какво не знаем за Джеф Безос - най-печелившият бизнесмен от пандемията?

Начинът на работа на Amazon не е за хората със слаби сърца
4 яну 2021 20:05, Нели Христова
107
Какво не знаем за Джеф Безос - най-печелившият бизнесмен от пандемията?
Снимка: БГНЕС

Джеф Безос е най-богатият човек на света и един от бизнесмените, които спечелиха най-много от пандемията от COVID-19. Към състоянието си той добави още десетки милиарди благодарение на компанията Amazon, както и на няколко други свои начинания, като медията The Washington Post и космическата компания Blue Origin. 

Но Джеф Безос е противоречив герой.

Той наистина се интересува от клиентите си, но неглижира служителите си. Той често е критикуван, че дава малко пари на благотворителни кампании, но пък е обсебен от това да спаси планетата. Подобно на своя колега Елон Мъск, Безос вижда в инвестирането в космическото пътуване морален дълг. Но не са малко хората на Земята, които далеч не одобряват бизнесмена. Дори вицепрезидентът на Amazon напусна заради реакцията на Безос относно притесненията на служителите относно COVID-19.

Ето някои неща, които може би не знаете за най-богатия човек на Земята.

Още на три годинки Джеф Безос се научава да разглобява кошарата си с отвертка, защото искал да прилича на истинско легло. На съвсем крехка възраст проявява и инжинерните си способности, създавайки алармена система, която да държи по-малките му братя и сестри далеч от стаята му. На десетгодишна възраст разплаква баба си, след като пресмята с точност с колко години е съкратила живота си заради пушенето. Тогава дядо му го дръпнал и му казал: "Един ден ще разбереш, че е по-трудно да си мил, отколкото умен."

Впечатлението на обществото за Джеф Безос е, че се интересува повече от разума, отколкото от милостта. А неговата обсесия с метричните анализи относно представянето на Amazon показва именно това.

За да работиш в Amazon, трябва да достигнеш определен брой точки на тест. С всяка година резултатът става все по-голям. Но колкото по-умни хора идвали, толкова хора с по-ниски резултати на теста били уволнявани. В складовете на компанията служителите многократно са се оплаквали, че имат строго фиксирани почивки за тоалетна и са под погледа на датчици, които следят дали опаковат достатъчно кутии.

Всъщност, обсесията на Безос с метриката може да обясни необичайният начин, по който върви бизнесът на Amazon. В първите години той често е критикуван от Wall Street, че няма достатъчно приходи. Но докато приходите намалявали, всичко вътре в компанията се подобрявало. Безос бил убеден, че търпението и бавното катерене към върха ще постигнат успех. И в крайна сметка се оказва прав.

Но начинът на работа на Amazon не е за хората със слаби сърца. Безос основава първата си книжарница през 1994 г. в своя гараж. Още тогава предупреждава инвеститорите си, че има 70% шанс да се провали. От тогава поставя много традиции, правила и ритуали, които за хората от външния свят биха изглеждали ексцентрични.

Дори и не трябва да си помисляш да използваш Power Point за презентация в Amazon. Забранено е. Вместо това всеки прочита, а след това дискутира дълго съобщение, изпратено до всички. За Безос големите екипи са табу. По думите му, екипът трябва да е достатъчно малък, че да може да бъде нахранен с две пици. Но най-много бизнесменът обича да говори за това, което нарича "обсебване с клиентите". Всъщност, ако имате проблем с Amazon, можете да изпратите имейл директно на Джеф Безос. В офисите служителите са насърчавани да си дават оценки и да следват 14-те правила, едно от което е да имат смелостта да критикуват другите.

И въпреки че не дава много пари на благотворителни кампании, Джеф Безос всяка година инвестира по 1 милиард долара в космическата си компания Blue Origin.

"Това е най-важната ми работа. Когато бях на пет години Нийл Армстронг стъпи на Луната.Тогава бях белязан от тази страст към космоса", казва в едно от интервютата си Безос. Според него единственият начин да бъде спасена човешката раса е, тя да се премести на други планети в Слънчевата система и подобно на Илон Мъск, се опитва да създаде космически ракети, които да се използват многократно. Разликата между двамата е, че Безос далеч не се е забързал към тази цел, а я планира бавно и методично, подобно на начинът, по който успя да изгради империята Amazon.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
0
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
До Анонименdo51 samo da ti napomnia kolega ,che "hubav chovek " NE moje da e chovek ,koito pecheli ot neshtastieto na drugi hora !!! Osven ako ne si priel zapadnata cennostna sistema ?!!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продавам замразени дини от Любимец.
50
0
 
7
 
! Отговори
въъх преди 3 години
като четъ коментари се подтиснах : ами тук коментиращите под 10хил месечно не падат бе и все имат акции нетфликс тесла с по 100процента минимум доходност вай вай вай! мУмчьета вземете мъ да бачкам за вас 4хилди искам само бивам кадърен съм
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е при капитализма и западната демокрация да правиш тест за да започнеш в складовете на Амазон за мизерно заплащане, и да работиш като животно по 10 часа, а като се изхабиш да те уволнят и да сложат някой нов със свежи сили, демокрация, кво да праиш.
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жеф Безос е хубав човек.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, Амазон всъщност произвежда коли, самолети, спътници и космическа техника, но *** си мисли, че Амазон печели от търговия на ширпотреба.
46
0
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
Верно? Защо не провериш колко годишно от патенти получава институтът, където е открит полиетиленът? До ден днешен ги получава. Недей говори глупости, моля те. Ти какво произвеждаш? Царевица ли? Царевица може да произведе и реднекът от Алабама и затова е беден. Защото го може всеки.
45
1
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 3 години
Чуе Амазон, мисли си, че е като емаг и се занимава само с продажба на дрънкулки. Аахахахах
44
6
 
8
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
Нормално е Бай ***- хейтърът, който и идея си няма, че 2% от приходите на Амазон са от продажби на артикули, да се изказва, ама на- ето го... Изказва се.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Но колкото по-умни хора идвали, толкова хора с по-ниски резултати на теста били уволнявани."Къде е проблема?
42
2
 
4
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До Анонимен 41Тези неща се знаят - политическите му приятели започват с Обама, но в Демократическата партия по принцип има много хора, които са против него и Амазон. Не плаща данъци, защото отначало е имал такава стратегия - да завладява пазара, вместо да прави печалба, а последните години не плаща заради глупавите закони на Тръмп. Проблемът е, че никой не стои зад гърба му - което може да се окаже трудност при опитите да бъде озаптен
41
3
 
11
 
! Отговори
до 41 преди 3 години
То и ти не знаеш, че не знам са две думи, ама поне всичко знаем за теб. Във фиша със заплатата ти ясно е написано, че си неграмотен.
40
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами например незнаем кой стои зад гърба му,а и също незнаем защо като е най-големия не плаща данъци.Ей такива работи незнаем за него.И най-вече незнаем за неговите политически приятели.
39
0
 
3
 
! Отговори
Моля преди 3 години
Копирайте статия + снимки за Макензи Безос, ще има 10 пъти по голям интерес! Гаранция!
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе това да не е Томислав Русев бе, на фотото.
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покрай работата си познавам доста хора милионери, които сами си изкарват парите, а не перат такива или "усвояват" по програми и поръчки. Всички, до един, работят без почивен ден, телефоните им звънят и по време на хранене. Нямат време за семействата си дори. И си представям как някой от тях чете такива сайтчета с копи/пейст новинки, че и постове да пише. Тези хора не са комплексари, не карат скъпи коли и не се хвалят с приходи. А тук хвалещите се с високи заплати ученици, скоро ще пораснат и...
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това е да си класически скъперник, да си нахраниш екипа само с две пици.
35
4
 
0
 
! Отговори
Космите под мишницит преди 3 години
350к месечно + Ганьовси бонус на коледа и нова година 69×350 к
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Деф 15 нищо не каза 45 хиляди месечно и мислиш ,че печелиш много Не ставай смешен Ако те познавах , щях да ти предложа работа с нормална заплата - 4-5 млн.евро годишно,че не знам как въобще се оправяш
33
2
 
2
 
! Отговори
Питър преди 3 години
До петичен секторЗа съжаление, всичко при Безос има покритие. Ако не бъде спрян навреме, до 10 години ще владее поне половината свят. Време антитръстовите органи в цял свят, и особено в САЩ, да се включат и да разбият монопола му. Защото скоро може и да е късно.

Спонсорирани публикации