Грижа за кожата през зимата - помагат ли ретиноидите?

Трябва подготовка преди изпозлването им
8 яну 2021 19:51, Иванка Гъркова
0
Грижа за кожата през зимата - помагат ли ретиноидите?
IStockphoto

Ретиноидите са често използвана съставка в грижата за кожата. Много бюти влогъри разкриват в своите профили в YouTube и Instagram колко доволни са от козметиката с тях. Те намаляват акнето, бръчките и пигментацията по лицето, което ни кара да проверим това, но и са повод за сухата кожа, зачервяването и паренето по нея.

 
Ако вече имате горчив опит с грижа за кожата с ретиноиди, е добре да знаете, че може да ги включите отново. Според д-р Джени Ким, почти всеки може да ги използва, ако успее да се приспособи към тях. Професорът по дерматология разкрива, че разковничето е да откриете как действат те на кожата ви, с което да се ориентирате колко често да ги използвате. А това може да установите след посещение при специалист.
 
Дори хора с розацея и чувствителна кожа могат да ползват козметика с ретиноиди, но тя трябва да е по-лека, пояснява експертът.
 
Какво представляват ретиноидите и защо трябва да ги използвате?
 
Може би повечето от вас са чували повече за ретиноли, отколкото за ретиноидите, които са семейство съединения, получени от витамин А, обяснява д-р Ким. По-конкретно, ретинолите са форма на ретиноидите, която често се използва в козметиката. Съществува и ретиноева киселина, в лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Всички те могат да помогнат на кожните клетки да се възстановят по-бързо и да се обновят.
 
„Много е объркващо, защото хората просто наричат всичко ретиноли, но има разлика“, казва дерматологът пред Self.
 
Ретиноидите имат свойството да намаляват бръчките. Те активират естествения колаген и еластин на кожата - влакната, които обикновено я поддържат здрава. Те принуждават кожните клетки да се обновят по-бързо, което насърчава ексфолацията и намалява акнето. Така включени в рутинната грижа за кожата, премахват пъпките, изчистват хиперпигментацията и подобряват тена за шест до осем седмици. Д-р Ким обаче уточнява, че ретиноидите са доста силни и могат да са причина за по-голяма чувствителност на кожата, докато тя свикне с механизма им на действие.
 
Още за грижата за кожата с ретиноиди вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации