На Острова бранят със закон паметници на "противоречиви" личности

Така да не се "редактира и цензурира" миналото на страната
18 яну 2021 17:00, Петя Славова
48
На Острова бранят със закон паметници на "противоречиви" личности
Снимка: БГНЕС

Обединеното кралство ще приеме законодателство за защита на паметници на "противоречиви" исторически личности.

Правителството на Обединеното кралство ще внесе в парламента законопроект, който значително ще затрудни демонтирането на паметници, включително тези, посветени на спорни исторически личности. Намерението беше обявено в статия, публикувана в "Дейли Телеграф" от министъра на регионалното и местното управление Робърт Дженрик. Той обвини опозиционната Лейбъристка партия, че се опитва да "редактира и цензурира" миналото на Великобритания, съобщава БГНЕС.

Предложеният от правителството законопроект има всички шансове да бъде одобрен, тъй като управляващата Консервативна партия има солидно мнозинство в британската Камара на общините.

Съгласно разпоредбите на предложения закон, решенията за демонтиране на паметници ще трябва да преминат през няколко етапа на одобрение, включително и на това на местните жители.

Кабинетът на Дженрик ще участва в разрешаването на спорове. Повишеното внимание към историческите фигури с "тъмни петна в биографията" излезе на дневен ред във връзка с движението "животът на чернокожите има значение”. Неговите поддръжници настояват да се съборят близо 80 паметника на известни британци, които са обвинени в „прославяне на расизма и робството".

Списъкът на скулптурните изображения, към които активистите имат оплаквания, включва паметници на премиерите от 19-ти век и държавниците Робърт Пийл (1788-1850) и Уилям Гладстон (1868-1874), пътешественикът и откривател Джеймс Кук (1728-1779), навигаторът и вицеадмирал, един от участниците в поражението на испанския флот (Непобедимата армада) Франсис Дрейк (1540-1596), основателят на британската източноиндийска компания Робърт Клайв (1725-1774), организаторът на британската колониална експанзия в Южна Африка Сесил Роудс (1853-1902 ), италианският мореплавател Христофор Колумб (1451-1506), британският командир и основател на скаутското движение Робърт Баден-Пауъл (1857-1941) и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
17
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Такъв паметник има и в центъра на Виена, но той е едно от най-хубавите места за отдих.В Бг има и друг паметник на летци убийци сринали София със земята и отнели много невинни човешки живота. Той е за ***.
17
12
 
15
 
! Отговори
Жо преди 3 години
В Центъра на София се извисява гигантския 45 метров паметник на една чужда армия.Нахлула в България и наложила с насилие еднопартийна диктатура, ликвидирала безмилостно всички инакомислещи българи и отделила България от останалия свят с телени огради.Докога този паметник ще се извисява над скромните паметници на националните ни герои Левски и Ботев?
16
4
 
11
 
! Отговори
Гейове нещастни! преди 3 години
А нас ни аплодираха тука да си нарежем за скрап историята!
15
3
 
3
 
! Отговори
До Сакскобургота преди 3 години
Симоооо - самата Смърт знаеш ко каза за тебе: Не съм виждал по омразен човек за Българския народ и държава от него. Каквото и да е правил - беля след беля!
14
1
 
9
 
! Отговори
?!? преди 3 години
Откога великите географски открития се оспорват?!? И кои са тези толкова велики личности, с огромен принос за човечеството, които ги оспорват?!?
13
0
 
9
 
! Отговори
Да се забранят преди 3 години
Всички класици, споменават се полове, майки, бащи, лели и най- ужасяващотое, че героите са хетеро и даже го показват.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте
11
0
 
1
 
! Отговори
До Сакскобургота преди 3 години
Чудя се Симо ако ти махнем имунитета какво ли ще излезе? И махнем заслугата за подписа в Евросъюза - която между другото не е твоя, а на българския народ през 90-те години на 20 век, който доказа тогава, че може да е европейски народ, но ти реши, като брат си и като баща си да прокарваш принадлежност към Ориента не съм ЕС - голям проблем без имунитет ще трябва да прибегнеш до план Б - невменяемост за преследванията на тия "гадни комунисти", а психиатрите ще речат вменяем, ама брат на дявола!
10
1
 
10
 
! Отговори
Тъй ами преди 3 години
Да се махнат тези паметници и да се издигнат паметници на Шака Зулу, Бонго Бонго, Петкан, Еди Мърфи и други велики личности.
9
8
 
1
 
! Отговори
Осман Паша преди 3 години
...Заслужава паметник - например в гр.Плевен, или площад на негово име. Отнесъл се е хуманно към раята. В този град, например, има паветник на Адил Дервишев, който е антифашист.Митхат Паша също е добре да се увековечи. Има и други османци, които са спасили цели градчета от унищожаване.
8
0
 
0
 
! Отговори
До Сакскобургота преди 3 години
Симо признавам ти го брилянтен план и като изпълнение и като после като заличаване на следите, прекрасен преврат и после държавен имунитет от наказателно преследване за к'ви си ги свършил и жълтата книжка в джоба за план Б. Брилянтно докато схвана всичко що си свършил и всичките ти гадории и във всеки един град по един твой човек да издирва соц елита и да му прави мизерии. Ама нали знаеш всичко е до време, а часовника си тиктака ли тиктака. И по някое време ще има ЗАБРАВИХ ВЕНТИЛАЦИЯТА
7
8
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
немците си пазят концлагери и са ги направили на музеи, които иска да може да видиа ние взривихме мавзулея в центъра на София !!!!
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тръгнем да събаряме да съборим тогава всички статуи в Италия от времето на Римската империя, в Гърция, Египет. Да изгорим всички книги, които не се вписват в новата либерастия. То хубаво свобода ама туй вече си е шивана слободия! Оставете историята на мира. Стига сте я използвали като оръжие с което да разделяте хората. Историята е история защото е в миналото. Настоящето е важно, а всички са заети да се чепкат за миналото....
5
10
 
10
 
! Отговори
Апартейд преди 3 години
Основоположниците на расизма агитират "кажи не на расизма"; типично английско лицемерие!
4
12
 
18
 
! Отговори
Чико преди 3 години
Правилно, тази нация е написала историята на цялото човечество, за добро или зло, по добра няма.
3
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата история на тази страна е извратена. Омешани братя със сестри, братовчеди. Кръвосмешение без граници. Така наречените им герои са меко казано спорни, а реално казано са негативни личности. Който и да бутнат няма да сгрешат.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
правилно
1
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В лондон направо да издигат паметник на Великия АнглиЗки Педофил, там това е нац спорт!

Спонсорирани публикации