Въвеждат екостикери за автомобилите от това лято

Ще се издават по време на техническия преглед
18 яну 2021 16:37, Анисия Иванова
48

Въвеждат екостикери за автомобилите. Очаква се те да влязат в сила през лятото тази година.  

Те ще се издават по време на техническия преглед. Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове.

Радослав всеки ден пътува до центъра на града по работа. Автомобилът му е на повече от 20 години. Споделя, че е обмислял да си купи по-нов автомобил.

"Желанието ми е да я сменя, но то е въпрос на доходи, да отделиш някакъв бюджет и зависи колко ще бъде наказателната глоба, ако ползваш стар автомобил", коментира Радослав Евтимов пред Bulgaria ON AIR.
Замерването на вредните емисии ще се осъществява по същия начин в пунктовете за технически прегледи, но след това ще се издава нов стикер с чип информация от коя екологична група е превозното средство.  

"В зависимост от вида гориво ще бъдат замервани. Ние имаме газ - анализатор и димомер. Съобразно автомобила ще бъдат поставяни, както и досега ще бъде поставена сонда за измерване на изпусканите газове и по технологията, която е утвърдена", посочва управителят на СБА в Русе Александър Димитров.

Системата на всеки пункт в страната ще бъде свързана с тази на автомобилна администрация. Според Александър Димитров няма да има възможност за злоупотреби, тъй като връзката с администрацията е криптирана и има камери в пункта.

Очаква се стикерите да влязат в сила до 12 юли тази година. Контролът ще се извършва в големите градове. В столицата ще има зони, в които при мръсен въздух над нормата автомобили от определени групи няма да имат право да влизат. Все още не е ясно как ще се санкционират нарушителите в отделните големи общини.

Стикерът "ЕКО" ще бъде залепен на предния прозорец на автомобила. Информацията за нарушителите най-вероятно ще бъде набавяна или чрез чипа от стикера или чрез регистрационния номер на автомобила, проследен от камерите за видеонаблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупост до глупост,какъвто вожда такъв и ндиянеца!Тая комисия начело с Рановски бивш катаджия на който вожда Винету му я даде като хранилка трябва веднага да бъде закрита!Никаква полза,само тлъсти заплати,за една година това измислиха.
22
1
 
22
 
! Отговори
стига бе преди 3 години
Махнаха стикерите за винетки, сега нови стикери и пак хранилка за някой.Иначе колите като са ни евро 4 или 5, КАТ защо не са го вписали в талона и сега общината ни щави с по-високи данъци?Защо КАТ не са си свършили работата при закупена кола от официален дилър в България?
21
6
 
22
 
! Отговори
злобар преди 3 години
Все се чудят що за идиотщини да измислят , и докога трябва да търпим подобни *** . Една от най бедните страни сме , а гоним стандарти на развиващите се страни . Ами тогава направете и заплатите по западните стандарти и хората тогава няма да са принудени да си купуват 20 годишни коли !
20
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да пускат полицията да бие гражданите и да обира каквото имат по джобовете!По-лесно ще е и парите ще стигат по-пряко до чекмеджетата.
19
3
 
23
 
! Отговори
. преди 3 години
А тайна полиция "ала Гестапо" няма ли да въведете?????
18
3
 
21
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Всичкото им избирател кара мерцедеси дето кадят като задавени нафтови печки.
17
7
 
4
 
! Отговори
Некойс преди 3 години
До АнонименА какво правим като в колата от нова няма Евро стандарт??
16
1
 
30
 
! Отговори
Слад преди 3 години
"Според Александър Димитров няма да има възможност за злоупотреби, тъй като връзката с администрацията е криптирана и има камери в пункта."ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА ХАХАХАХАХАХ
15
1
 
35
 
! Отговори
1-n преди 3 години
А едни дето краднат катализатори? За тях няма ли нещо да направите- или данъкоплатеца ше си купува нов всяка сутрин, следкато са му гепили катализатора нощеска
14
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ще ми е интересно какво ще стане ако се окаже, че има стари автомобили, които са по-еко от новите пластмасовки...
13
12
 
15
 
! Отговори
От тъпи кратуни, преди 3 години
само тъ потии!? До 89 година да не би да карахме нови автомобили? Сега наринаха *** на запада с десетократно по мощни коли-таратайки, народа обедня и започнаха да горят ***. Преди 89 година с една заплата си купувах 6 тона качественни въглища, от комина само мараня се виждаше, сега руснаците ще ни вкарат в пътя. Боката нали щеше да ни носи течен газ от САЩ, де го този газ?
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато колата по някаква причина НЕ отговаря на ЕВРО Стандарта вписан в документите, на пункта са ДЛЪЖНИ да върнат собственика да си оправи колата така, че да отговаря на този СТАНДАРТ! А не да ни карат да лепиме стикери, каква е тая глупост?
11
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още малко пари да налеят на ченгетата, които са основните собственици на тези пунктове. Има си категоризация на автомобила по евро стандарт. Елементарно за проследяване и контрол.
10
5
 
29
 
! Отговори
София преди 3 години
Аз пак ще питам - нови обществени паркинги - кога? Ремонт на квартални улици, които са ремонтирани последно когато са били правени - кога?Или продължаваме да усвояваме пари, да въвеждаме таксичка за това, таксичка за онова, обаче отсреща едно голямо нищо.
9
8
 
21
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Време беше. Живея на булевард до центъра и сутрин не се диша от старите дизели.
8
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВъпросКола Евро 5, ПО ТАЛОН! Селчото е избушил катализаторите и маторя е на 500 000км. Кошника пуши като комин, какъв стикер ще му лепнат? Евро 1?И той пак ще си пуши, а няма да го накарат да си смени катализатора?
7
11
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
До тогава ГЕРБ няма да са на власт. ЩЕ се кланята на БСП с г-жа Нинова начело.
6
2
 
17
 
! Отговори
123 преди 3 години
Кадилниците да не влизат изобщо в града.
5
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи чипа е за усвояване на средства, щом и по регистрационния номер могат да ти прочетат нещата. Най-вероятно тези зони дори няма да ги въведат в следващите 5-10 годин. Всичко е за да си купиш стикер и да се вдигне цената на гражданската.Пак Герберски схеми.
4
4
 
23
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Аз без това до центъра слизам само при голяма нужда, при това с трамвая или колело. Иначе колата ми е ЕВРО 5 и не се притеснявам, но се съмнявам, че на прегледа ще издават реални стикери, особено като знам какви пушещи кошници има.

Спонсорирани публикации