100 секунди до Страшния съд: Пандемията е най-малкият ни проблем

Освен вируса ни заплашват ядрени оръжия и катаклизми
29 яну 2021 22:30, Нели Христова
82
100 секунди до Страшния съд: Пандемията е най-малкият ни проблем
Снимка: БГНЕС

Вече една година светът е раздиран от вируса COVID-19. Той накара милиони да загубят работата си, колабира здравните системи и драстично промени начина ни на живот. Болестта е убила повече от 2 милиона души и е заразила 100 милиона по целия свят.

Въпреки това сме изправени пред съществено по-големи заплахи за човечеството от тази пандемия.

Това са катастрофални опасности, сред които ядрените оръжия и изменението на климата - опасности, предшестващи  пандемията, и които ще продължат дълго след нейното приключване. За съжаление, за разлика от приоритета, даден на разработването на ваксина срещу COVID-19, беше постигнат малък напредък за намаляване на опасността от световния арсенал от ядрени оръжия или за ефективно забавяне на въглеродните емисии, затоплящи нашата планета през 2020 г.

Внезапната поява и обърканата реакция на вируса прекалено ясно показва колко зле подготвен може да бъде светът, когато трябва да се справи с безпрецедентна заплаха от глобален мащаб.

Ето защо Бюлетинът на атомните учени съобщи в сряда, че стрелките на емблематичния часовник на Страшния съд остават на 100 секунди до полунощ и няма да бъдат мърдани.

Изкушението, разбира се е, в този тъмен час, е да се придържаме дори към най-слабите признаци на светлина и надежда. А истината е, че сега се повяват някои обнадеждаващи признаци. Въпреки това, ние продължаваме да се клатим на ръба и липсата на преместване на стрелките ще даде фалшива надежда в момент, когато са необходими спешни действия.

През 2020 г. ядрените сили продължиха своя сляп и войнствен поход към катастрофа - безразсъдството на разходите за "модернизиране" на оръжейните системи, съчетано с безразсъдството на реториката на световните лидери. Потенциалът на света да се подхлъзне по пътя към ядрена война се увеличил миналата година. Въпреки тази надвиснала опасност, има малко диалог, но много обвинения и подмятане на вина.

Правителствата също не успяха да се справят в голяма степен с промените в климата през 2020 г. Въпреки че свързаното с пандемията икономическо забавяне временно намали въглеродните емисии през 2020 г., концентрациите на парникови газове в атмосферата достигнаха рекордно високо ниво. А 2020 беше една от двете най-топли години в историята.

Във време, когато използването на изкопаеми горива трябва да намалее бързо, за да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата, вместо това се очаква търсенето на петрол и газ да се възстанови до нивата преди пандемията.

Както отбелязват в изявлението си от Doomsday Clock 2020, екзистенциалните заплахи от ядрени оръжия и изменението на климата се засилиха през последните години поради мултипликатора на заплахите: продължаващата корупция на информационната екосфера, от която зависи демокрацията и вземането на обществени решения. Тази "инфодемия" се фокусира още по-силно, когато правителствата се бореха да сдържат и се противопоставят на пандемията.

Широко разпространеното и безразсъдно пренебрежение към науката и мащабното приемане на конспиративни глупости - често разпространявани от политически фигури и партийни медии - подкопаха способността на отговорните национални и глобални лидери да защитават сигурността на своите избиратели през 2020 г.

Въпреки това виждаме някои положителни развития, пишат от CNN, които могат да върнат стрелките на часовника на Страшния съд назад през следващата година. Изборът на президент на САЩ, който уважава науката, признава изменението на климата като дълбока заплаха и подкрепя международното сътрудничество, като поставя света на по-добра основа за справяне с глобалните проблеми. Новата администрация вече е предприела две значими стъпки: САЩ се присъединяват към Парижкото споразумение за климата и се съгласяват да удължат новото споразумение за контрол на въоръженията START с Русия за още пет години. В контекста на връщане към относителна стабилност след пандемията, повече действия, вкоренени в науката и многостранното сътрудничество, биха могли да създадат основата за по-безопасен и по-безопасен свят.

Ще наблюдаваме внимателно тези събития през следващата година, но сега не е време за празнуване. Оставаме опасно близо до катастрофата. Пандемията разкри нашата споделена уязвимост. Сега въпросът е дали избираме да признаем тази уязвимост по отношение на климата и ядрените заплахи. Императивът трябва да бъде да се издигнем над тесния национализъм и да възприеме планетарния реализъм, като признаем, че нациите, независимо колко различни са, споделят дълбоко общи интереси.

Остава 100 секунди до полунощ, най-опасната ситуация, пред която е било изправено човечеството. Време е всички да предприемат необходимите действия, за да - съвсем буквално - да спасят света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън насаждане на страх.Планетата се затооляла о ужас.Ядрени оръжия о дабъл ужаст.А кой разви ядрените оръжия и ги раздаде на де що има питеци на планетата.А и досега имаше използване на атомни бомби и яфрени тестове и планетата не се е свършила.Чфутдка пропаганда
25
2
 
10
 
! Отговори
чфутите Вън преди 3 години
Няма понятие човечество.Това е измислица на юдеомасоните за контрол на световнитенпазари в цел печалба.Разликата между африканец европеец азиатец и тн е толкова гоояма че ако не бяха пуснали свободното световно движение щяха да се обособят отдеони видове чието поколение нямаше да може да се размножава нещо като каръра щеле да се получи
24
3
 
13
 
! Отговори
SS преди 3 години
Апелирам от март 2020 гответе се за лошо.Нищо хубаво не ни чака.Запасявайте се с храна,въоръжавайте се.Не чакайте последния момент(по стар бг обичай) ,а вземете нещата на сериозно.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се впечатлявайте толква."Не вярвай на нищо,независимо къде си го прочел или кой го е казал,дори аз (Буда) да съм го казал,освен ако това не е в съгласие със собственият ти здрав ум и разум."
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези сто секунди ще минат за миг ако хората не се събудят и не вземат нещата в свои ръце.
21
4
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 3 години
Не " ако избухне". Въпросът е кога??? Няма нещо, правено от човек, обслужвано от човеци, което да не е дало фира!!!
20
3
 
5
 
! Отговори
До христо преди 3 години
А ти като си по- умен какво предлагаш???? Н.и щ.о.
19
2
 
28
 
! Отговори
Ковача преди 3 години
Статия равна с пасквил. Новият президент на САЩ уважавал науката бре бре бре бре...Като разбрах откъде сте преписали всичко ми стана ясно. Cnn отдавна вече не съм медия короната в пропагандната индустрия. Малко да говорим във факти ако искате: Как стана така че миналата година Калифорния остана без ток лятото?! Хмъ? Тази люлка на електрификацията най-различни нива от електромобили и до iPhone. И децата са наясно че без изкопаеми горива днешните технологии не могат да покрият повече от 10 до 12%
18
3
 
21
 
! Отговори
Евреиски лъжи преди 3 години
ракетите са предназначени да унищожават бункерите на юдо-масоните, за това ги правят високо точни, ало идеята е да се разруши град 1-2 километра точност стигатникава атомна война няма да има !ако Сталин можеше да унищожи бункяра на Хитлер, а Хитлер можеше да унищожи Кремъл, мислите ли че 2-рата световна изобщо щеше да започне
17
3
 
4
 
! Отговори
До 17? преди 3 години
Как ? Как? Как? Как ме нарече?
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 2025 година, когато във Франция ще заработи свръхмощният реактор от тип ТОКАМАК, трябва да има кой да купува евтината електроенергия. ТЕЦ ще бъдат свръхскъпи производители. Затова е митът за климата и затова са парите за затваряне на ТЕЦ и някакво уреждане на работещите вТЕЦ с нова работа.Аксо Токамак избухне, това ще е краят на хората в Европа - краят на света "страшния съд".
15
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чувал ли си израза?"Вие ще ни върнете парите"Ти нямаш и никога не си имал един лев, ***. Ако някой ще връща на някого ти нямаш игра там.
14
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кой каза?Диктаторите и сатрапите не разбират от нищо друго освен от такава "Дипломация".Колкото по-мек е някой с тях, толкова по-нагли и зловещи стават действията им.Затова русофилете се омазвате, когато разберете, че 400 хил тона американска "дипломация" са навлезли някъде, където червените си правят каквото искат.И занапред така ще бъде.:))))))))
13
5
 
18
 
! Отговори
Интересно ми е: преди 3 години
Много ми е любопитно - колко ли струва на година да се издържат съоръжения за около 1 трилион долара? Сигурно много пари. А защо ли американската армия се пазари за едни 600 милиона долара дето ги е свила от една малка държава и от нейното министерство на образованието. Защо ли армията на САЩ се държи като дребен джебчия побойник рекетьор дето взима на децата джобните пари?
12
3
 
5
 
! Отговори
Кой каза? преди 3 години
Два самолетоносача влизат в Средиземно море - висш *** се изказва така: (Това са 400 000 тона САЩ дипломация) Колко цивилизовано? 600 милиона долара да се върнат някъде откъдето сте ги взели?
11
4
 
26
 
! Отговори
Посмали манго! преди 3 години
"Изборът на президент на САЩ, който уважава науката, признава изменението на климата като дълбока заплаха и подкрепя международното сътрудничество, като поставя света на по-добра основа за справяне с глобалните проблеми."Пророних една сълаза, станах прав и си избърсах носа от нациналния флаг на УСА който ми до писалището...Какъв патриотизъм! Каква сила! Всеки истински комунист би оценил такава пропаганда!
10
6
 
14
 
! Отговори
Чувал ли си израза? преди 3 години
Целта оправдава средствата? Зависи от целта? Задай си въпроса колко струва един ядрен самолетоносач? XIII милиарда долара? Колко имат "братята САЩоамериканци" - 21 Откъде я извадихте тая пара бе ? От всички нас? Какво може да се направи с 272 милиарда долара? По целият свят? Вие ще си ни върнете парите и тоя вирус е само първото предупреждение!
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американския принцип е като римския за да не водиш война, вътре води навън та след щурма на Белия дом очаквайте нов военен конфликт по света да се отклони вниманието на американците от бунтове
8
0
 
24
 
! Отговори
Fake News преди 3 години
Тоя стил на писане ни е познат.Внимавайте да не се оплискате!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кой е виновен за тези опасности бе?! Ядрените оръжия и измененията в климата! Да се чуди човек! Бог ли ще обвините за тези опасности? Или човекът сам си ги е направил и причинил? Май второто е вярно! И на кого да се сърди човекът освен на себе си?!

Спонсорирани публикации