Ментово масло - защо е толкова полезно?

Използва се при гадене
2
Ментово масло - защо е толкова полезно?
IStockphoto

Ментовите растения се използват в традиционната медицина от векове, включително в страни като Древен Египет, Гърция и Рим. Тогава те са били предназначени да успокояват разстроения стомах и да се борят с различни заболявания.

 Днес етеричното масло от мента – силно концентрирана форма, получена чрез парна дестилация на листата и стъблата, се препоръчва от медицинската общност за лечение на множество ежедневни проблеми. Фитохимикалите, които се намират в ментата съдържат ментол, цинеол, пулегон, перилилов алкохол, лимонен, бета-пинен и бета-кариофилен. В наши дни се смята, че те могат да помогнат срещу раковите заболявания, но се правят още изследвания, за да бъдат доказани свойствата им.
 
Ето четири състояния, които могат да се подобрят с маслото от ментаСрещу главоболие и мигрена
Изследванията са установили, че прилагането на ментово масло върху челото и слепоочията може да бъде полезно за лечение на главоболие и мигрена.
 
Доклад от 2016 година отбелязва, че маслото от мента се препоръчва за лечение на главоболие, причинено от напрежение, при възрастни и деца над 6 години. Според авторите, то може да е толкова ефективно средство, колкото е ацетаминофенът – често срещано лекарство за облекчаване на болката.
 
„За моите пациенти с главоболие обикновено препоръчвам първоначално лечение на болката с локални лечения като ментово масло или обезболяващ мехлем, който съдържа ментол“, казва д-р Лиза Равиндра пред Insider. В малко проучване от 2010 година е доказано, че локалният ментол е по-ефективен от плацебото за намаляване на болката при мигрена.
 
Учените не са съвсем сигурни как ментовото масло облекчава главоболието и мигрената, но се предполага, че отпуска мускулите около черепа. Усещането за охлаждане също отвлича вниманието на нервите от болката. Освен това е доказано, че локалната мента увеличава притока на кръв към областта, върху която се прилага, което може да ускори лечението.
 
Ако не изпитате облекчение след 15 до 30 минути, Равиндра препоръчва да използвате по-традиционни средства като хапчета или каквито и да е лекарства за главоболие.

Срещу гаденето
 
За простото вдишване на аромата на ментово масло или нанасянето на няколко капки върху хладна влажна кърпа и оставянето ѝ върху челото, е доказано, че облекчава гаденето при бременни, пациенти, подложени на химиотерапия или такива, които се възстановяват след операция.
 
Още за полезните свойства на ментовото масло ще откриете в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
основно - пука обвивки на вируси ( корона )
1
0
 
3
 
! Отговори
Данчоментата преди 3 години
Като излезеш да се изтропаш от парламентарната трибуна и това не помага.

Спонсорирани публикации