Ново "Бентли", къща или пълна загуба: Приключението "Биткойн"

Няколко инвеститори споделят историята си
10 фев 2021 13:49, Нели Христова
135
Ново "Бентли", къща или пълна загуба: Приключението "Биткойн"
Снимка: БГНЕС

След като Илон Мъск обяви, че Tesla е купила 1,5 млрд. долара от криптовалутата, цената на биткойна скочи до очарователните 48 хил. долара.

Ентусиастите ще ви кажат, че това е бъдещето на парите, но инвестирането в прословутата нестабилна виртуална валута може да бъде влакче на ужасите и крие риск. Ловът на нови биткойни, използвайки мощни компютри, също води до нарастване на търсенето на енергия - което не е толкова благоприятно за околната среда.

Но ето няколко интересни биткойн приключения.

"Платих за почивката си в Исландия"

Джеймс Сайе работи като технически консултант. За първи път той инвестира в биткойни през 2017 година.

"Бях притеснен да не вложа твърде много пари, затова вложих само около 500 паунда", казва той пред BBC.

"Осребрих го за 2500 лири по време на един от върховете на биткойн и имах страхотна почивка в Исландия - парите бяха полезни, Исландия е прекрасна, но скъпа", казва той.

Джеймс продал своя биткойн през 2018 година, когато цената била все още сравнително ниска, но все пак не съжалява, че е продал криптовалутата си тогава.

"Той е част от плана ми за пенсия"

Хедър Дилейни, основателка на Gallium Ventures, нарича себе си "мълчалив криптоинвеститор". Тя влага едва пет паунда в самото начало и започва бавно и стабилно да ги гради с течение на времето.

"Виждам го като дългосрочна стратегия, което означава, че бързите върхове и спадове не са тези, които ми причиняват безпокойство - въпреки че ме попитайте пак, когато съм близо до пенсионирането си, и ще видим какво мисля тогава!", казва тя.

"Въз основа на това колко съм инвестирал в биткойн с течение на времето спрямо това, което виждам днес, имам 585,41% увеличение на инвестицията си. Никога не съм го осребрявала, но конвертирах някои в други валути, тъй като пазарът се променяше. Познавам много хора, които са правили вълнуващи неща с инвестициите си, но за мен това е част от моя пенсионен план. Знам, че не съм типичен инвеститор", допълва Хедър.

"Той не получи нито стотинка обратно"

"Имахме клиент, чийто биткойн портфейл беше лесен за измама и всичките му пари бяха прехвърлени. Той беше възнамерявал да ги използва като депозит върху къща. Човекът бил изплашен от съобщенията за колебания във валутата и решил да провери портфейла си. Но кликнал върху измамна връзка, която го довела до фишинг сайт, пълен клонинг на истинското нещо", разказва Дейвид Стъбли, основател на фирма за киберсигурност 7 Elements.

Клиентът му имал 84 биткойна, а измамниците прехвърлиха 83 от тях. По това време, през 2017 г. биткойните са на стойност 475 000 долара.

"Проследихме плащането в blockchain (вид споделена цифрова публична книга) - видяхме как се прехвърля по различни портфейли и накрая стигна до портфейл, съдържащ валута от 15 милиона долара. Въпреки че окончателната самоличност на измамниците не можа да бъде идентифицирана, успяхме да замразим портфейлите, така че поне спряхме достъпа до откраднатите средства", допълва той. Клиентът му бил  раздразнен, но философски настроен. Днес тези откраднати биткойни щяха да струват £2,8 милиона.

"Купих си Бентли"

Джавед Хан е независим търговец започва своето приключение с биткойн по една проста причина - удобно е за плащане. "Моето биткойн пътуване не започна като инвестиция. Първоначално това беше форма на превод на пари, не трябваше да чакам потвърждение от банки и така нататък - беше удобно", казва той.

През 2018 година обаче той решава да остави няколко биткойна в портфейла си за да види как цените се покачват. "И преди да се усетя, виждах печалба, което ме изненада. Бях казвал на приятелите си, че го използвам като инструмент за прехвърляне на пари, не бях мислил да инвестирам в него", обяснява Джавед. "През януари 2020 г. осребрих печалбите си от биткойни и си купих Бентли в Дубай, където живея сега. Изпратих видео от шоурума на майка ми и тя се разплака, беше наистина горда."

В биткойни Джавед Хан влага само парите, които би могъл да си позволи да загуби.

"Мисля, че най-доброто време за закупуване на биткойн е, когато никой не говори за това - изчакайте шумотевицата да отшуми", казва той.

"Сметката ми за ток беше 600 долара на месец, когато добивах биткойни"

"Разбрах за Биткойн през 2010 г., но като хардуерен маниак, исках да го добия. В края на 2016 г. купих чифт графични карти за копане и в началото се справях доста добре с тях", разказва електроинжинерът Рохан Мускат.

"Един стартъп, който бях консултирал, ми даде няколко токена Horizon State (друга форма на криптовалута), за да платя част от пътя си, а през януари 2017 г. тези плюс моите активи бяха на стойност 40 000 австралийски долара. Реших да го търгувам малко и разследвах ботове, докато преминавах към по-голям мащаб", казва Мускат.

"Първоначално това се изплати, но сред това цената спадна. Сметката ми за електроенергия достигна 500 до 600 австралийски долара на месец, тъй като майнинг платформата се нуждаеше от толкова много енергия. В крайна сметка продадох добивната екипировка и в момента имам около 2000 австралийски долара в криптовалута. Можех да спечеля повече, ако бях скочил навън, но емоциите и рисковете при търговията ме изгориха и предпочитам да не рискувам", обяснява той.

"Биткойн ми помогна да купя къщата си"

"През 2012 г. стажувах в ИТ компания. По време на обяд си говорихме за малки начини за печелене на пари извън работа. Никой не беше чувал за биткойн, но решихме да го пробваме и прекарахме няколко седмици в него", спомня си Даниел Крокър, който е собственик на бизнес.

"Не продължи дълго, но за щастие се придържах към себе си. Изтъргувах биткойните си през миналото лято и получих половината депозит за къщата си. Все още имам малко, но това не е нещо, на което искам да закрепя бъдещето си.  Познавам хора, които са се задълбочили, но мисля, че вече имах достатъчно късмет", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
9
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Ааз инвестирам в кюлчета, барцелона, калпав асфалт и риомски гласове! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Колкото НАП следеше, дали са им хакнали системите. Шефа им даже беше на позивка, като се случи.Колкото ДАНС залувиха виновните с "добра детективска" работа, когато някой им се обади, че някой се е хвалил в нета, какво направил, а после му "разбоха" паролата, защото нашия имал навика да си ползва същия копмпютър в скъпарски заведения с видео наблюдение. И колкото и доказа "вината", на собственика на една ИТ компания.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Независимо че лицето няма регистрация като едноличен търговец, доходите от търговия с криптовалута, когато се извършват системно и по занятие, се третират като доходи от стопанска дейност като едноличен търговец и съответно подлежат на облагане по реда на чл. 26, ал. 1-6 от ЗДДФЛ с 15 на сто данък (чл. 26, ал. 7 от същия закон).
28
7
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Това е Пирамида - Няма Покритие,Ако имаш биткойн и го продадеш днес - ще спечелиш ти - ще вземеш парите на някой глуповат , и така докато - някой ден , стане нещо и играта свършва - последните купили - плащат цялата сметка
27
0
 
14
 
! Отговори
до възрастен преди 3 години
това че нещо го продават за определени пари не означава че струва толкова и има насреща съответното количество валута да всичко е балон и милиардите на тесла и на другите са балони ако решат да осребрят ще спаднат главоломно тоест това е цена на теория най просто казано, която няма много общо с реалното....
26
1
 
6
 
! Отговори
Възрастен преди 3 години
Питам само, щом толкова много хора печелят, би трябвало да има и губещи. Сумата на енергията е винаги 1. Какво е покритието на криптовалутите въобще ? Моля някой специалист да ми обясни, виртуална валута извън Брутния Вътрешен Продукт би следвало да расте само спекулативно. То и ФЕД и ЕЦБ печатат долари и Евра непокрити от БВП, но тях по ги разбирам. Не разбирам откъде ще дойдат трилиони долари, ако биткойна още скочи. Благодаря предварително за разсяснение.
25
2
 
6
 
! Отговори
SS преди 3 години
навсякъде пишат глупости биткойн биткойн вчера дават по новините някъкъв дето имал полвин биткойн ама го продал като беще паднал и имал 157лв печалба. има стотици други криптовалути с много поголяма доходност преди няколко години бях си открил сметка на livecoin немска платформа и си бях купил една от най евтините криптовалути който предлагаха тогава dogecoin имах 2500000 единици едната струваше 0.00002 цента но ги продадох сега цената е 0.10 цента щеше да имам 500 000 лева за две години......
24
3
 
3
 
! Отговори
Златна круша преди 3 години
Добре. Биткойн. Но....се котира в долари...., евро....давайте в рубли, левове, турски лири, йоани....А то в омразната валута-долари...
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко се следи бе не се заблуждавайте НАП и ДАНС ги гледат тия работи.Не си мислете,че не е регулирано.Добрите счетоводители ходят на семинари за тези неща.Това е бъдещето,хартиени пари след 10 години няма да има.
22
0
 
9
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Абе ***, я германските сайтове е пълно с подобни измислици, като използват видни личности, уж страшно много спечелели> Томас Готшалк, Герхард Шрьодер и др. Невероятни истории пишат за тях.
21
0
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Разправят, че подземният свят - със тях се разплаща, бързо , лесно , извън закона,затова за сега има стойност,но рано или късно - някой ще дръпне щалтера
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека печелят хората , не им завиждам. Работата е че има много печаливши начинания и финансови активи и няма как да вложиш във всички. Авиопроизводителите удвоиха цената на акциите си за 3-4 месеца. Рено от 15? оня ден бяха над 40? и подобни примери колкото искаш
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 14Абе 15% ако докаже НАП ,че си копал и махат разходи и но плащаш и осигуровки.Това,че не си работил друго през това време и си се занимавал само с тази дейност.Ако обаче си ги купил е 10% данък и толкова.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 14Абе 15% ако докаже НАП ,че си копал и махат разходи и но плащаш и осигуровки.Това,че не си работил друго през това време и си се занимавал само с тази дейност.Ако обаче си ги купил е 10% данък и толкова.
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 14Абе 15% ако докаже НАП ,че си копал и махат разходи и но плащаш и осигуровки.Това,че не си работил друго през това време и си се занимавал само с тази дейност.Ако обаче си ги купил е 10% данък и толкова.
16
4
 
21
 
! Отговори
София преди 3 години
Мина влака с биткойнчето. Който купувал на времето, купувал. Сега е момента да осребрява или да чака да гледа кво се случва с цената и ако расте да държи и да стиска. Тепърва да си играеш да инвестираш в биткой е най-голямата възможна глупост, която някой може да направи.
15
4
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Биткойн е Експеримент,Сега , много развити държави,Даже и ЕС - готвят - законна версия,Защитена единица от Европейската Ц.Б.И тогава Биткойн ще си остане просто - като платена електронна игра, и много фалирали играчи
14
0
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Ако обичаш, посочи къде е записано! Благодаря!
13
1
 
2
 
! Отговори
До 9... преди 3 години
15% не е 10%... И ти четеш закона по диагонал...
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 8Щом се вдига цената значи има кой да купи.Като падне е друго.

Спонсорирани публикации