Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората

Тази практика прилагат две болници във Великобритания
11 фев 2021 07:15, Нели Христова
728
Без думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората
Снимка: БГНЕС

Нова езикова политика въведе болница в Съсекс, Великобритания. На акушерките е казано да не използват термини като "майки", "кърмене" и "майчинство" като част от новата езикова политика, свързана с транс хората.

Вместо да използват думата "кърма", те могат да избират измежду "човешко мляко" или "мляко от хранещата майка или родител".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust са първите в страната, които официално прилагат езикова политика, включваща пола, за своя отдел за майчинство - който сега ще бъде известен като "перинатални услуги".

Други промени включват замяна на употребата на думата "жена" с израза "жена или лице" и термина "баща" с "родител", "съродител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата.

В документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език.

Той гласи: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите„"жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги. Като акушерки и родилки, ние се фокусираме върху подобряването на достъпа и здравните резултати за маргинализираните и групите в неравностойно положение."

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора... Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните разкази и дискурси за раждането. Стремим се да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промени в терминологията, признавайки значителното въздействие, което това може да окаже върху психологическото и емоционалното благосъстояние", гласи още документът. "Признаването на културния контекст, в който се случва развитието на услугите, е жизненоважно за осигуряване на по-безопасен транс и небинарен живот."

В изявление, публикувано в Twitter, Службите за майчинство на BSUH казват: "Искаме всички, които използват нашите услуги, да се видят отразени в езика, който използваме. Това означава не само бременни жени, но и бременни транс, небинарни и възрастни хора. Избраният от нас подход към приобщаващия език е по-скоро адитивен, отколкото неутрален."

Езиковите промени ще бъдат внедрени в уебстраниците, брошурите и комуникациите на доверителния фонд, като писма и имейли.

Персоналът ще бъде помолен да използва език, който отразява "собствената самоличност и предпочитания" на хората, когато разговарят с пациентите.

Този ход беше приветстван от организации за приобщаване.

Групата TransActual написа в Twitter: "Това е фантастично. Да се надяваме, че много други тръстове ще последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение."

Приблизително един процент от възрастното население във Великобритания се идентифицира като трансджендър или небинарно, но се смята, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо.

Въпреки че не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицира като LGBTQ +, в сравнение с около 2,2% от общото население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


728
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
45
 
! Отговори
Петко преди 3 години
Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение, ако не иска да има равни права с нормалните хора заради п.е.д.е_р.а.стията си. Те и престъпниците следва да бъдат третирани с достойнство и уважение, но в затвора. Така и джендърите могат да бъдат третирани с достойнство и уважение, но в специални санаториуми, където да се лекуват.
17
0
 
81
 
! Отговори
дааам преди 3 години
Предлам и други промени. Например да спрем в разговорната реч употребата на марки и модели автомобили. Ще и наричаме обобщено ''лек автомобил''. Защото като чуя че някой си купил Mercedes S 500 се чувствам дискриминиран защото не мога да си го позволя
16
0
 
55
 
! Отговори
дърт преди 3 години
А кой и как ще защити обикновенните хора от транс "хората"?
15
0
 
29
 
! Отговори
Банан А1 преди 3 години
Номерирайте ги с цифри.Човек А1, човек А2, итн. Колко пола има? Не знам ще стигнат ли цифрите?
14
0
 
35
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Толерантен човек съм към убежденията на всекиго, но, съжалявам, това е извращение. В притчата - организирали протест против войната и попитали майка Тереза дали ше се присъедини, а тя отговорила, че ще го направи, когато хората се съберат ЗА Мирът - има толкова мъдрост...
13
5
 
20
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Лично на мен "транс" + "хора" ми звучи като "слизам по стълбите нагоре". Ми че това е едно от най- твърдите доказателства, че няма господ на тоя свят поне.
12
0
 
40
 
! Отговори
Транс хуманоид преди 3 години
Думата родител също ме дискриминира! Да се замени с "биологична роля по създаване и отглеждане на човешко поколение"!
11
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На английску кърмене означава "хранене от гърда"
10
2
 
64
 
! Отговори
Динко преди 3 години
Травестита пуска мляко от чучура хахахахахахах
9
1
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"мляко от хранещата майка или родител". Какво мляко пуска травестит?? Всъщност не искам да знам
8
0
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да заменят и думата човек въобще.Може с "слабоокосмен двукрак бозайник" в абревиатура.Мама Ви ненормална ....
7
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарочно се пускат такива статии през ден да разбутват кошера на коментарите с излишна драма, та да има кликове и трафик.
6
5
 
76
 
! Отговори
ББ преди 3 години
А МОЖЕ ЛИ БЕЗ ТРАНС ХОРА
5
1
 
46
 
! Отговори
Гашо преди 3 години
Ето, за това UK ще стане държава, пълна с песе&% ги6
4
0
 
101
 
! Отговори
max mara преди 3 години
Майко мила... по всичко личи, че краят на човечеството е близо.
3
0
 
92
 
! Отговори
14402 преди 3 години
Обезчовечаването нахлува. Нормалните хора имат възможности да го спрат, докато процесът не е станал необратим.
2
43
 
6
 
! Отговори
Ел Джи Би Ти Ви преди 3 години
Браво.
1
4
 
111
 
! Отговори
Ицо преди 3 години
Само Желязната лейди ви оправяше, скапаняци жалки!

Спонсорирани публикации