Болезнено, но факт: COVID-19 ще циркулира в продължение на години или дори десетилетия

Промените в живота ни ще са дългосрочни
14 фев 2021 16:57, Нели Христова
130
Болезнено, но факт: COVID-19 ще циркулира в продължение на години или дори десетилетия
Снимка: БГНЕС

Ваксинационните кампании изпълняват обещанието си за ограничаване на Covid-19, но правителствата и бизнесът все повече приемат онова, което епидемиолозите отдавна предупреждават: патогенът ще циркулира в продължение на години или дори десетилетия, оставяйки обществото да съжителства с Covid-19, както и с други заболявания като грип, морбили и ХИВ, пише The Wall Street Journal, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Лекотата, с която се разпространява коронавирусът, появата на нови щамове и трудният достъп до ваксини в някои части на света означава, че Covid-19 може да премине от пандемична болест към ендемична, което предполага трайни промени в личното и обществено поведение, казват епидемиолозите.

„Преминавайки през известния модел на „Петте етапа на скръбта“, трябва да стигнем до фазата на приемане, че животът ни няма да бъде същият“, каза Томас Фриден, бивш директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. „Не мисля, че светът наистина е приел факта, че това са дългосрочни промени“, допълва той.

Ендемичният Covid-19 не означава непременно продължаване на ограничения, казват експерти по инфекциозни болести, най-вече защото ваксините са достатъчно ефективни за предотвратяване на тежки заболявания и намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи. Хоспитализациите вече са намалели с 30% в Израел, след като държавата ваксинира една трета от населението си. Очаква се смъртните случаи там също отбележат спад през следващите седмици.

Но някои организации планират дългосрочно бъдеще, в което методите за превенция като носенето на маски, добрата вентилация на помощенията и тестването ще продължават под някаква форма. Междувременно нова и потенциално доходоносна индустрия се появи на фона на Covid-19, тъй като редица бизнеси инвестират в стоки и услуги като мониторинг на качеството на въздуха, филтри, диагностични комплекти и нови лекарства.

„Предполагаме, че ще продължи с години или ще бъде вечен, като грипа“, каза Джиуон Лим, говорител на южнокорейската SD Biosensor. Водещи производители на лекарства (например швейцарските Novartis International AG и Eli Lilly & Co.) вече са инвестирали в медикаменти, които да помагат за лечението на Covid-19. В момента се разработват над 300 такива продукти.

Някои летища пък планират нови системи, които да проследяват за ваксинационни паспорти, които да позволят на имунизираните пътници да пътуват спокойно. Ресторантите инвестират повече в методите за доставка до дома. Месокомбинатите от Канада до Европа изкупуват машини и роботи, за да ограничат риска от създаването на огнища, като намалят броя на работниците.

Болестите се считат за ендемични, когато остават постоянни, но управляеми, като сезонните грипове. Степента на разпространение варира в зависимост от заболяването и местоположението, казват епидемиолозите. Бяс, малария, ХИВ и вирусът Зика са ендемични инфекциозни заболявания, но тяхното разпространение и смъртните случаи, които причиняват, варират в световен мащаб.

Сега имунолозите се надяват ваксините да предотвратят предаването на Covid-19. Проучване на университета в Оксфорд, публикувано миналата седмица, установи, че хората, получили ваксината AstraZeneca, e по-малкo вероятно да предадат вируса на друг човек.

И все пак има места по света, които ще останат извън обсега на ваксината в обозримо бъдеще, което ще предостави възможност на вируса да продължи да циркулира.

Освен това понастоящем няма разрешена ваксина за малки деца, а проблемите с доставките ще оставят по-голямата част от развиващия се свят без ваксина най-рано до края на следващата година. На фона на това в Европа се наблюдава висок процент на хора, които отказват да се ваксинират.

Докато учените разработват нови методи за лечение, Covid-19 ще се „превърне в инфекция, с която можем да живеем“, каза Рейчъл Бендер Игнасио, експерт по инфекциозни болести в Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън в Сиатъл.

Според нея ще е важно да се разработят лечения за трайните симптоми, с които много пациенти се борят месеци след като преболедуват Covid-19, като загубата на обоняние,  храносмилателни и сърдечни проблеми.

Само един човешки вирус е изкоренен в съвременната история: вирусът на едрата шарка. Докато тази болест е заразила само хора, то новият коронавирус може да се разпространи сред малки бозайници като норките, а след това отново да се пренесе върху хора, превръщайки световните ферми за кожи в потенциални огнища на вируса.

Според вирусилога Шон Уилън, щамът на вируса, който бе открит в Южна Африка и Великобритания има способността да заразява и мишки.

Болестите, които се разпространяват от хора, които нямат симптоми (ситуация, която често се наблюдава и при случаите на Covid) са особено трудни за унищожаване. Десетилетия глобални усилия не са унищожили друга такава инфекзиозна болест – полиомиелит. Макар тя да е елиминирана от САЩ през 70-те години, в Европа е овладяна едва през 2002 г., а  все още съществува в Афганистан и Пакистан.

Респираторните вируси като Covid-19 са склонни да стават ендемични, тъй като могат да се предават чрез нормални действия, като дишане и говорене. Ето защо и ваксините ще останат също толкова важни, когато пандемията отшуми и Covid-19 стане ендемичен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧухте ли какво каза Светльо сега по БТВ?Бразилия предлага на Италия ваксини на десеторна по-висока цена от реалната.А завода нямал никакви проблеми както съобщиха причина за забавянето на производството.Значи всичко е за пари!Нищо не е за пари, тези които режисират целия този театър имат толкова много пари, че за тях те не са никаква цел. Целта е властта и контрола. А от ваксините няма никаква полза, няма да предотвратят грипа, който е поредния сезонен грип, както се видя вече.
33
1
 
12
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Империи като Китай могат да дадат милиони жертви, без да се сринат.еврейския съюз застарял, нищо добро не го чака, обаче...
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видео: Implementing Stakeholder Capitalism (Option 2) | DAVOS AGENDA 2021 3 биг "R" на Cталинка - "Race" "Result" "Revitalise". Cталинка говори за книгата на нейния приятел Клаус Шваб, както тя го нарича и за новия инклузивен капитализъм.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНикой няма да те пита дали харесваш.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват ни ловци на ковид.
29
2
 
10
 
! Отговори
Ще плачете за соца преди 3 години
...с кървави сълзи!
28
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който преживее ковида (вече повечето хора са го изкарали и преживяли ) ги чака големият ресет (не рестарт, а ресет - зануляване!), новият комунизъм наречен "инклузивен" капитализъм - всички инклизивно в едно, и само малоброен елит, без частана собсвеност и частен живот, всичко ще принадлежи на елита и ще се разпределя справедливо на масите, и ще има две категории - генетично надеждни които са направили ваксините и подобрили генетичния си материал, и другите които не са минали теста за генетична надежност. Честито!
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Клаус ШвабСамата идея, да деля нещо с хора, които не познавам, не харесвам и не разбирам, без да имам право да откажа, си е ... чисто робство.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При комунизма пенсионерите не ровеха в кофите за огризки от храна и родителите не си колеха децата.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Трябва да се създаде икономика на сниженото качество [downscaling economy?], която да ни доведе до бъдещето, в което да живеем по-добре, доволни от по-малко". Разбира се, под "ние" се има в предвид масите, а не богатите и върхушката. И Шваб дава като пример живота на регион, където хората "живеят добре, задоволяват се с по-малко" Патагония в Аржентина. Тоест да се превърнат в сметище за богатите. Това е много суров и беден край. И той препоръчва на бедните страни "да се патагонизират". Но на по-развитите страни се предлага японизация.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОК, вЕрвам че ще бъде така. Тогава няма смисъл от тия мерки - да отварят всичко и кой оживее оживее, който се падне между тия 0,013 процента дето умират значи е изтеглил късата клечка. Да го наредят до грипа, и да спрат да съсипват живата на всички заради болест, която 80% я карат безсимтомно и 99,987% оживяват. Пък ако "спасителите" си турят по един камък на шията и се метнат в морето ще бъде един неочакван бонус
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Наври си глупавия комунизъм, където слънаце не грее ...
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И това сметище, тази патагонизация ще продължат няколко поколения. В течение на няколко поколения значи всъщност завинаги! Световната върхушка е фалирала, тя иска да запази и умножи своето състояние чрез рязко снижаване на потреблението за 70-80, а може би 90% от населението, превръщането на стопанството му, на неговия живот в нещо с ниско качество. Това е цената на фалита на световната върхушка, която те искат от всички нас да заплатим.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Covid 19 е сред нас от хилядолетия и ще е с нас още хилядолетия.Въпроса е че тази година прожектора на масмедиите го освети и показа.А знаете ли че има още много вируси, много по заразни и по-смъртоносни от SARS-COV-2.Но те са пренебрегвани и седят в безизвестност, убиват милиони хора по света и чакат техния звезден миг, кигато медиите ще ги забележат.
20
1
 
19
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 години
"Трябва да се сложи край на излишното потребление, с консумеризма. Да се потребява не повече от нужното".Интересно, кой ще определя излишъка и колко е нужното? Разбира се това ще бъде неподчинена никому група експерти демократи. И разбира се, само за 95% от населението, богатите не смятат да слагат край на излишното потребление и да се отказват от лукса.
19
1
 
8
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Колко трябва да се редуцира населението на Земята и колко пари трябва да спечелят, че да свърши тая смешка?!?!Нека СЗО да излезе с ясни цифри и цели, че да почнем да изпълняваме плана по-бързо, както едно време са изпълнявали петилетката за 3г.
18
2
 
13
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 3 години
"Историята показва, че макроикономическите и макросоциалните последици от епидемиите нерядко се запазват около 40 години, тоест в течение на живота на две поколения. В глобален мащаб оздравяването на пазара на работната сила може да отнеме десетилетияр защото в близко време СИТУАЦИЯТА ЩЕ СЕ ВЛОШАВА, защото към пандемията ще се добавят и роботизацията и автоматизацията. А рецесията, предизвикана от пандемията, ще стане допълнителен стимул за роботизацията".
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Да, само дето ще има едно 80% дето ще гледат да вземат всичко, без да са дали нищо. А тези които не искат, предполагам ще ги гониш със специална полиция, нали?
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще продължава, докато хората гледат новини и четат промиващи мйзъците сайтове.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капитализмът се провали, идва пост-капитализма, наречен "инклузивен" капитализъм. По аналогия с пост комунизма, ако посткомунизма беше зло, това което са приготвили на негово място Клаус Шваб и неговите западни господари - новият комунизъм (инклузивен капитализъм) - не е просто зло, а зло адово!

Спонсорирани публикации