Кристо надмина Уорхол, скиците му се продадоха за 8 млн. евро

Очакваше се "Джаки" на Анди Уорхол да бъде най-скъпата творба на търга
19 фев 2021 08:08,
39
Кристо надмина Уорхол, скиците му се продадоха за 8 млн. евро
Снимка: БГНЕС

Скици и рисунка на Христо Явашев – Кристо се продадоха на онлайн търг за близо 8 млн. евро.

Търгът бе организиран от парижкия клон на "Сотбис", а названието му бе "Разопакован, Част I: Скритият свят на Кристо и Жан-Клод". В него имаше 5 творби на Кристо и 24 на други художници, които са част от колекцията на българина и френската му съпруга. Те са правени и събирани през 60-те и началото на 70-те години на миналия век, пише вестник "Монитор".

Първоначалните оценки бяха, че търгът ще събере около 1,5 млн. евро, но резултатите показаха бързо покачване на интереса към творбите на Кристо и неговата колекция съвременно изкуство. Сумарно крайната цена е 7 941 210 евро на всичките 29 творби, като тук не се включват данъците и таксите, уточниха от "Сотбис".

Най-висока цена постигна скица за проекта "Чадърите" в жълто - 1 706 500 евро. Подобна скица, но в синьо, взе 1 222 500 евро. И двете рисунки са с подписа на Кристо на гърба. Проектът е от 1984 г. за разполагане на гигантски чадъри в синьо или жълто из различни части на Япония. Реализиран е през 1991 г. За него Кристо и Жан-Клод дават $26 млн. от собствената си сметка. В днешно време това се смята за един от най-значимите 10 артпроекта на ХХ век.

Предварително се очакваше, че "Джаки" на Анди Уорхол ще бъде сред най-високо търгуваните творби на търга. Така и стана, но тя не успя да мине нито една от двете рисунки на "Чадърите" и "Джаки" взе 920 000 евро.

Половин милион евро получи мистериозен пакет с почти еднометрови размери, който Кристо прави през 1961 г. като артподарък за Жан-Клод и по-късно отказва да продава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия които дават милиони за неговите творби, със сигурност имат по-добро образование от пишещите тук, колкото до това че е мразил родината, какво точно да обичаш на тая пропаднала държава.
23
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
А как другарят Христо Явашев е успял да емигрира?
22
2
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Христо Явашев никога не е бил срещу родината си а нежелаеше да бъде българин и разбираемо защо!
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристо и Уорхол - еднакво некадърни, еднакво самовлюбени. Но Кристо има едно допълнително качество - мрази родината си, което го прави особено ценен за либералите. Да плюеш по родината си винаги се осребрява добре.
20
0
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Спорът е безмислен ,тоест такъв няма !Зависи от коефициента на интелигентност,което никой умен човек не може да отрече! Хамалинът и каруцарят няма как да оценяватнещо извън,,широкият сиинтелектуален кръгозор ,както и бай Иван месаря.А тези които мислят като тях-също?Невежеството е винаги самоуверено!...Мислиш ли че примерно Герника или Минотавромахия ,няма да бъдат оплюти от по.долните познавачи и авторътим Пикасо също???Или импресионистите? Ееех,приятелю на бай Иван, силна е класата-хегемон!
19
0
 
7
 
! Отговори
От бай Тошо преди 3 години
Лъскавата опаковка - символ на празните кратуни и кри - кри нейния пророк.!.
18
0
 
1
 
! Отговори
От бай Тошо преди 3 години
Лъскавата опаковка - символ на празните кратуни и кри - кри нейния пророк.!.
17
0
 
2
 
! Отговори
К преди 3 години
Като вземете да се оправдавате с България , българите , отровна среда. Цялото това обобщаване , което е имал Кристо спрямо родната си страна и хората в нея , не ми говори за особен интелект.
16
2
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Едва ли друг в...света,ще повтори неговите опаковъчни...акции.Не че не може,а защото безполезноста е...очевидна.
15
1
 
5
 
! Отговори
ДО 18-госТ преди 3 години
Ами като си простолюдие ,защо не си държиш кирката, лопатата и метлата ,ами си взел компютър в ръце,за да ръсиш простотии!?!?........Казали са го мъдрите,,Не по високо от обувките , обущарю"
14
0
 
0
 
! Отговори
Менто преди 3 години
Едва ли ще го прочета.!.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рисунките и скиците на Кристо наистина са много добри, няма спор. Но "опаковането" е върха на бездарността и липсата на всякакво творческо въображение.
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредното доказателство, че ако имаш някакъв талант и мечти...трябва възможно най рано да напуснеш тази територия.В България средата е отровна.Сега и младото момиче, кандидат за Оскар...просто трябва да не се връща тук.Нейния преподавател в НАТФИЗ я наплю по всички медии.Преподавателят и...който би следвало да я е учил...я изкара бездарна и изтъкна себе си. И каза, че Сфумато бил по качествен от Холивуд.Та...другарки и другари...това са фактите. Започвайте с минусите...псевдо родолюбците...
11
3
 
5
 
! Отговори
Прости им боже ! преди 3 години
O,sancta simplicitas!!Някой от вас виждал ли е рисунки на Кристо?Страхотни са!.П.р.о.с.тият човек винаги осъжда,напада и оплюва всичко което е извън тесният му кръгозор и което не разбира.Нещастници които минават през живота ,без да оставят следа,освен мизерното си съществуване!Ако всички бяха с примитивният ви мозък още щяхте да пишете с въглен по стените,а не с компютър! Когато някой е действително Т.Ъ.П. това няма как да му бъде обяснено!
10
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кристо знае български, но отказва да го говори. Отрича родината си и винаги споделя, колко радостен е, че я е напуснал. Не ме занимавайте с тоя родоотстъпник.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Парите са виновни, нали ;)
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го разбирам това изкуство, дори и Мона Лиза не разбирам. То е за хора с много пари, които също не го разбират, но снобарщината им помага да го оценят.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един ден невероятните живот на левите китки
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Вуйчо ВаньоДобре ли сте?
5
4
 
21
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Често в историята глупости създадени от човека се считат за стойностни...докато някой ден едно следващо поколение не се изсмее откровено и не каже че царят е гол.... Половината картини из големите музей са драсканици. Всеки компютърен дизайнер е по талантлив но не е известен.