Тайните на Либерия: Пиене на човешка кръв, клади, поробване на деца

Близо четвърт милион души са били убити между 1989 и 2003 г.
26 мар 2021 21:00, Ния Христова
52
Тайните на Либерия: Пиене на човешка кръв, клади, поробване на деца
Снимка: БГНЕС
Появиха се свидетели по време на първия процес за военни престъпления, проведен в Либерия, за насилие и ритуални убийства по време на гражданската война в страната, пише БГНЕС. Близо четвърт милион души са били убити в периода между 1989 и 2003 г. в конфликт, белязан от безмилостно насилие, най-често извършвано от дрогирани деца войници.
 
Масакуои, гражданин на Сиера Леоне, е бил главнокомандващ на Революционния обединен фронт (RUF), бунтовническа група в Сиера Леоне. 51-годишният Масакуои е подсъдим и беше арестуван във Финландия през март миналата година, където живееше от 2008 г. Масакуои се премести там, след като правозащитна група започна да разследва военните му престъпления.
 
В безпрецедентен ход на 23 февруари финландският съд стартира в столицата на Либерия, Монровия, изслушване на свидетелските показания по делото.
 
Малко хора са изправяни пред съд за военни престъпления, извършвани в Либерия, а в самата страна нито един. Делото за военни престъпления в Масакуои е първото проведено на либерийска земя.
 
Свидетели шокираха с показанията си по време на неотдавашни изслушвания. Те разказали, че Масакоуи, нарекъл се сам "Ангелът Габриел", е замесен в убийства, изнасилвания и изгаряния. На 9 март 34-годишен свидетел каза пред съда, че командирът на RUF е пил от кръвта на жертва по време на размирици в Монровия в началото на 2000-та, а бойците поздравявали Масакуои с прозвището "Ангел". Твърди се, че Масакуои е пил от кръвта на жертвата и след това е излял част в светилище като ритуално жертвоприношение.
 
Том Лайтинен, финландски държавен обвинител, замесен в случая, каза, че изслушванията по случая трябва да продължат още три седмици в Либерия. След това съдът ще се премести в съседна Сиера Леоне.
 
Масакуои категорично отрича да е извършил "каквото и да е неправилно нещо".
 
63-годишен мъж разказа пред съда, че бойците на Масакуои заловили мъже от северно либерийско село и ги изгорили живи, като на клада. Той подчертал обаче, че не можел да си спомни точната дата.
 
"Опитваха се да застрелят хората, но оръжието отказа, защото Бог искаше да спаси човешките животи", казал свидетелят.
 
Бойците силно вярвали, че магия предпазва селяните от куршумите, добави той и затова решили да предприемат други действия.
 
"Изгориха около 120 души в къща", обясни свидетелят, който добави, че е успял да избяга в храсталака.
 
Достигнали до АФП финландски съдебни документи съдържат подробни обвинения в злоупотреби, извършени или наредени от Масакуои. Сред тях има убийства, изнасилвания, изтезания, поробване и използване на деца войници. 
 
Самият бивш бунтовник Масакуои предостави доказателства пред Международния наказателен съд (ICC) през 2003 г. за гражданската война в съседна Сиера Леоне.
 
Бившият член на RUF получи правен имунитет за ролята си в конфликта в Сиера Леоне в замяна на своите доказателства и впоследствие се преместил във Финландия. Масакуои не е получил имунитет за предполагаемите си действия в Либерия и финландската полиция през 2018 г. започнала разследване след разследване на правозащитната група "Civitas Maxima". 

52
Още от Ако щете - вярвайте
Как да се справите с токсичните личности?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
избягал в храсталака:) англичаните не случайно им викат Буш-мени.
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
от южноафриканец (бял) знам, че тяхната валута е била 1:1 с британския паунд по времето на апартаейда и икономиката им - сред първите 15 в света. точно 1 седмица след промяната - 700% инфлация и 1 британски паунд вече може да се закупи със 7 ранда. оттогава е само регрес, диващини. беше си инсталирал газова горелка- огнехвъргачка в шофьорската врата с бутон, защото на светофарите идват тумби с оръжия и те ограбват, а понякога и убиват. а е най-развитата африканска държава :)
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми какво да каже човек... Черни. Както и да звучи - истина е. Цяла Африка разсипаха сами. Сега там цари анархия, каквато никога не са виждали. Апартейда ги озаптяваше, сега нищо не ги държи мирно. Убиват се едни други зверски, и това няма нищо общо с бедността, която твърдят, че белите сме им причинили.
39
3
 
10
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Либерия е държава създадена от ФАЩ и там живеят наследници на американци,

тъй чи ни са учудвайти.
38
1
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 седмици
Не мога да си спомня дали имаше процес за геноцида в
Руанда ,проведен под благосклонният поглед и с активното участие на
Франция когато за 3 месеца бяха избити над 800 000 членове на племето
тутси и умерени хуту.Голяма част от убийците бяха преминали подготовка
във Франция,въоръжени и транспортирани с френски самолети и всичко това
под пасивният и благосклонен поглед на силите на ООН ,командувани от
генерал Ромео Далер от Канада
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Taню

Спестявaй от бaничкaтa и бозaтa дa си плaтиш нa "светът е кръчмa" дa му гледaш 7 чaлгaр 8
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Винаги съм искала да ида там, когато слушам liberian girl ,но след тая статия се отказах
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е бъдещето на Европа.
34
1
 
7
 
! Отговори
Емил Боев преди 2 седмици
До Анонимен Нещо бъркаш държавите във Чили имало най много европейци . Метиси да но европеци не .Най много европейци има във Уругвай бе приятел отвори уйкипедия за да се увериш във това .Във Уругвай почти няма нито роби *** ,нито метиси .там почти 90% са бели и най вече Германци и Шведи и може би най богатата държава във латинска америка .
33
0
 
5
 
! Отговори
Емил Боев преди 2 седмици
Има нещо вярно във статията ,особено за гражданската война във Сиера Леоне . А филмът Червеният диамант е направен точно за тази война . И действително е имало деца войници дрогирани и обучавани да убиват мирни жители .
32
4
 
3
 
! Отговори
ОСВЕДОМИТЕЛ преди 2 седмици
Единственaтa религия с МAТЕРИAЛНО действaщо покритие е нa черните aфрикaнски ШAМAНИ

Още Зaпaдния евро ЗAВОЕВAТЕЛ преди векове рaзбрaл че ЧЕРНAТA МAГИЯ нa aфрикaнските шaмaни е идеaлното геноцидно оръжия водещо до сигурнa смърт нa едни и нaпълно безвредно зa други

Чернокожи ШAМAНИ сa Търнър,Гейтс,Мърдок,Зукърбърг и сие ЧЕРНИ МAСМЕДИЙНИ МAГОВЕ
31
2
 
8
 
! Отговори
Ястребителят преди 2 седмици
И ние турците сме такова дивашко племе!
Въпреки че специално аз съм помачор.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Демек Либерия е толкова свободна, колкото Щатите са съединени - всеки с различни закони, и колкото България е република, в която хората имат реална власт чрез своите представители.
29
0
 
15
 
! Отговори
До AZ преди 2 седмици
Прав си, робите не могат да създават!
Само свободните го могат.
Африканци и австралийски аборигени не са напреднали за хилядите години еволюция.
28
1
 
36
 
! Отговори
AZ преди 2 седмици
Държавата Либерия е създадена от освободени роби. Много заблудени защитници на робите в щатите са изкупували земя в африка, роби в щатите и да организирали и заплащали превоза на бивши и освободени роби от щатите до африка. Вярвали са че освободените роби ще създадат нова държава на свободата и правдата, където черни и бели ще работят свободни и равни. Е, след 200 години видяхме какво могат освободените бивши роби. Толкова за "угнетените чернокожи".
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е истината — африканците са способни само на жестокости.
Няма нито една развите африканска държава.
Няма и държава в Африка, създадена от местните, всички са бивши колонии.
Латинска Америка е същото, освен в Чили, където има много европейци, а и Пиночет разчисти комунистите преди години.
26
6
 
1
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Ха! Та това го прави и западният "уж цивилизован" елит!
25
13
 
4
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 2 седмици
Не се учудвам.Това дори за Совдепия е нормално нещо. Стопанина на Кремъл всеки ден закусва с деца и пие кръв от русокоси девици за да се подмладява и тича гол покрай река Волга....
24
2
 
22
 
! Отговори
Stalinista преди 2 седмици
Немците реват за такива мигранти. Добре са дошли при мама Меркел.
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако човек види какво е в Монровия, Столипиново ще му се стори като Бевърли Хилс.
Колкото и на човек да му се иска да е широко скроен и да вярва, че всички хора са равни, само като отидеш в Африка и видиш как тези хора живеят в неолита...просто разбираш защо едно време са ги третирали като ***.
Те просто са на това ниво и не са мръднали от хиляди години. Едно време са се клали с брадви, сега се избиват с калашници.