Грижа за кожата - как да се справите с черните точки?

Наличието им не значи, не почиствате лицето си
28 мар 2021 19:08, Дарена Найденова
3
Грижа за кожата - как да се справите с черните точки?
Снимка: IStockphoto

Грижата за кожата е едно от най-важните неща в ежедневието ни. Въпреки че през последните месеци излизаме все по-рядко, работим от вкъщи и не се срещаме толкова често с приятели и познати, това не означава, че трябва да забравяме за лицето и тялото си. Колкото и да не ни се вярва, кожата може да се увреди дори от синята светлина, която се излъчва от екраните на компютри, телевизори и телефони. Именно затова трябва да обърнем специално внимание на външния си вид, дори и да стоим вкъщи и да четем любимата си книга.

 
Един от най-досадните проблеми, с които почти всеки от нас се е сблъсквал, е появата на черни точки. Тези малки, упорити петънца често се сравняват с хлебарките, защото са също толкова неприятни и трудни за премахване. Всеки път, когато се опитате да се отървете от една черна точка, на нейно място се появяват още дузина и така до безкрай.
 
Колкото и удовлетворяващо да е стискането на черни точки, те се връщат отново върху лицето с пълна сила. Затова от Allure потърсиха отговор на въпроса, който интересува всички ни, а именно „Как да се отървем от черните точки?“. Дерматолози споделят своите съвети и препоръки относно проблема в зависимост от неговата интензивност.

Какво точно са черните точки?
 
Преди да се опитате да изчистите кожата си от черни точки, е добре първо да разберете какво са те всъщност. „Черните точки са окислена смес от масло и мъртви кожни клетки, които засядат в порите, а излагането на въздух е това, което ги кара да се окисляват и да стават черни“, обяснява дерматологът Рейчъл Назарян пред Allure.
 
Техническото наименование на черната точка е отворен комедон, като комедонът е научен термин за акне. Има два различни вида комедони – отворени (черни точки) и затворени (бели точки). Както казва дерматологът Шари Марбейн, черните точки се характеризират с разширено отваряне на космения фоликул, причинено от натрупване на себум и възпаление.
 
Въпреки черния си цвят, точките нямат нищо общо с мръсотията. „Наличието на черни точки не е показател, че имате лоша лична хигиена“, категорична е Марчбейн. Лошата новина е, че някои хора имат генетичен компонент за черни точки, което означава, че са по-склонни да се сдобият с тях.

Как да третирате черните точки?
 
Когато става въпрос за премахване на черните точки или какъвто и да е вид акне, има два начина, по които може да го направите – можете да си направите продукти у дома или да посетите дерматолог. Най-доброто лечение за вас ще зависи от много различни фактори, включително вида на кожата, интензивността на проблема и наличието на алергии към различни съставки.

1. При леки черни точки опитайте скраб със салицилова киселина
 
Дерматологът Джошуа Цайхнер е категоричен, че най-добрата съставка срещу черните точки е салициловата киселина. Казва, че тя премахва излишното масло и помага за ексфолирането на клетките от повърхността на кожата.
 
Най-добрият начин за използването на тази съставка е чрез нежен скраб за лице, който действа като двойно оръжие – премахва черните точки и ексфолира кожата. „Комбинацията от физическото ексфолиране от скраба и химическото ексфолиране от салициловата киселина може да помогне за поддържане на чисти пори“, казва Цайхнер пред Allure.
 

Не пропускайте дигиталното събитие „Светът на Tialoto“, за да получите още съвети за грижата за кожата този сезон. То ще бъде на 31 март от 14:15 часа, на живо във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Кожен салон преди 3 години
Шлайфа се със ситна шкурка, а след това се китосва и се минава два пъти с боя металик телесен цвят.
2
0
 
4
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Салициловата киселина изсушава кожата-ще се появят бръчки!:( Така,че не най-добър вариант! Белтък с лимон!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с бяла боя

Спонсорирани публикации