Една евакуцаия за 3 дни, която трае вече 35 г.: Да се завърнеш в Припят

Людмила Хонча напуска града когато е едва на 4 години
26 апр 2021 19:26, Нели Христова
38
Една евакуцаия за 3 дни, която трае вече 35 г.: Да се завърнеш в Припят
Снимка: БГНЕС

Преди тридесет и пет години експлозия в атомната електроцентрала в Чернобил в Украйна пусна смъртоносна радиация в атмосферата. Най-близкият град, Припят, дом на около 50 000 души, е евакуиран заедно с други общности в зона с големина 4000 кв. км.

По това време Людмила Хончар е на четири години и живее в Припят с родителите си. Днес, 35 години след трагедията, тя се връща, за да намери семейния си дом.

В първите дни след евакуацията Людмила живее в дома на братовчед си Петро, който се намира на 120 км от Припят.

"Беше лятото на 1986 година. След това се преместихме в Киев и започнахме да изграждаме живота си наново. Дълго време родителите ми повтаряха, че ще се върнем в Припят и всичко ще бъде наред. След това се разболяха", разказва Хончар пред BBC.

"Имам толкова много мисли в главата си. Една седмица преди пътуването до Припят си спомнях разни неща и си мислех какво е можело да бъде по-различно, ако бях отраснала тук", казва Людмила.

През последните 35 години нивото на радиация е спаднало значително в Припят. Сега той привлича много туристи от цял свят. "За мен темата е чувствителна и много болезнена. Не знам как хората могат да си купуват сувенири от тук", възмущава се Людмила.

Много от хората, които живеели в Припят, работели в ядрената електроцентрала Чернобил. Бащата на Людмила участвал в строежа й, а след това помогнал и за построяването на защитния саркофаг, изграден след аварията. Никой не знаел колко опасно е наистина.

"Баща ми казваше, че са им дали само слънчеви очила. Казали им да ги носят докато работят, но никой не го правил. Очите на баща ми се увредили. Много по-късно разбрахме, че причината е била радиацията", разказва Людмила. Тя успява да намери своя апартамент - номер 89, който не напуска спомените й вече 35 години.

Все още не е ясно колко са жертвите на аварията в Чернобил. Някои твърдят, че са под 50 души - онези, които първи се отзовали на терен. Според други, хиляди са починали в следващите години. И майката и бащата на Людмила са издъхнали от болести, свързани с радиацията.

"Родителите ми казваха, че тук е било прекрасно преди бедствието. Не се съмнявах в думите им. Това бе моят дом. Но сега, когато го посетих, осъзнах, че вече не е мой дом. Може би заради всичко това съм станала по-силен човек. Това ми помогна винаги да постигам целите си. Щастлив човек съм. Не мога да кажа, че Чернобил ме направи човека, който съм, но накра моите родители да ми покажат, че никога не се предават.


 


38
Още от Общество
Готово ли е бебето за стол за хранене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разпитайте българи и ще намерите по интересни истории за живота, Тъпо е да се ходи до Украйна и да се върнат с толкова безсмислена история.
28
3
 
6
 
! Отговори
Киро преди 2 седмици
50 човека, не 5 са починали, даже реално никой не е починал. Стига глупости, изпуснатата радиация от реактора е толкова много, че със 100% сигурност, без да се правят проучвания е ясно, че при хиляди души е спомогнала за развитието на ракови заболявания. Все пак всички носим "дефектни" клетки, трябва ни просто катализатор за да развием рак, най-голямото изпускане на радиация, причинено от хората определено е такова събитие.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Муахаха 4

Мда, красиви са. Цял свят ги знае. Украинки, рускини... Много красиви. И много употребявани. Ама щом нямаш нищо против да си там, където преди теб са били още 9934 момъка... да ти е сладко! :)
26
3
 
16
 
! Отговори
бай Иван преди 2 седмици
Когато стана аварията бях командировка в София?Имаше два реда към последните страници на в." Работническо дело",където отбекязаха събитието.От колеги разбрах,че химиците са замерили радиацията,която е много над допустимото.Радиоактивният облак е засегнал повече южна България.Пи това време в района ни косяха и хранеха кравите с ребко.Съответно радиацията в млякото и на децата....Партийните *** си хранели семействата и родата с еко храни от държавният резерв...!
25
0
 
6
 
! Отговори
ВАЙ ВАЙ преди 2 седмици
"Мисирките" колко са неграмотни. Едно заглавие не могат да напишат, ама имат мнение. Няма КОЙ да ти каже. "***"!
24
0
 
10
 
! Отговори
Хххх преди 2 седмици
До 14
Абе какъв йод бе ...ай стига си тия измишльотини...срешу сериозна доза радиация нищо не ти помага...камо ли йод..всичко зависи колко ти е здрав организма...има оцелели от Хирошима които не се разболяват и доживяват до дълбока старост...но са рядкост..
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 18
Елементарно Watson...тези блокове имат срок на годност и си произвеждат електричество....реакторите не се плашат от радиация...след изтичането на живота на блковете те са спрени....все пак една атомна електроцентрала е голяма инвестиция...дори японците във Фукушима искаха да пуснат незасегнатите реактори но техния регулатор им отказа.
22
8
 
5
 
! Отговори
и колко да са ? преди 2 седмици
Според мен - всички ще починат в следващите 100 години. Живота не е безкраен.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това са ми едни от ранните детски спомени. Тогава ми е било забавно, но сега като се сетя как учителката в детската градина ни плашеше с радиацията и в нашите представи тя беше нещо като Баба Яга, вече не ми е сменено. Особено след като загубих приятелка заради левкемия.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
София си е Припят от всякъде, 35 години са минали и не се отличава особенно...
19
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рушко сделано. Все нормална.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и сега щом ни облъчвам колко опасна е аварията, остава отворен въпроса защо втори блок затваря 1991г. третия затваря 1996 а последния блок чак 2000г. толкова много години след аварията?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%95%D0%A6_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB
17
11
 
2
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 седмици
Ко ше прайм ся? Не е хубаво да мислиш толкова за миналото. Истинският мъж гледа само напред и нагоре. Истински мъж като мен, например.
16
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чернобил е в Украйна и в бившата Украинска съветска република.

Украинските некадърници да не се крият днес и да се крият зад Русия.
15
30
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичкото зло идва от Русия.
14
12
 
36
 
! Отговори
:( преди 2 седмици
За съжаление България е една от най-пострадалите държави! По нещастно
стечение на обстоятелствата въздушния поток отнесе радиоактивния облак
над България, а валялия дъжд посипа земята и хората (изкарани и на 1-во
майската манифестация под този дъжд). Политбюро скри проблема, не
раздаде на хората йод и не унищожи радиоактивната селскостопанска
продукция. Вследствие на всичко това в огромна степен, е този зловещ бум
на онкологични заболявания при българите!
13
24
 
18
 
! Отговори
мухахахаха преди 2 седмици
Какво друго може да се очаква от руските некадърници, които нямат капацитетът да сътворят дори една читава кола???
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добра статия само и липсва едно допълнение. Напишете за кучетата с пет крака и родените деца с по три ръце Някой без ръци и крака а други без пръсти на ръцете и краката.
11
4
 
2
 
! Отговори
Тошо селянинът преди 2 седмици
Ще мълчим!!!
10
10
 
2
 
! Отговори
Въх че заглавие.. преди 2 седмици
.. просълзих сА!

Спонсорирани публикации