Сух скалп и пърхот - как да ги различите?

И за двете трябва специално лечение
1
Сух скалп и пърхот - как да ги различите?
IStockphoto

Досадният пърхот е един от най-често срещаните и упорити проблеми с косата. Тези досадни люспи, които сякаш се умножават винаги, когато се опитате да ги премахнете, могат да се появят на всеки тип скалп и по всяко време. Освен че е неприятен за наблюдаване, пърхотът е и много труден за премахване.

 
Именно затова е добре да потърсим съветите на дерматолози, за да разберем какво всъщност предизвиква това състояние, как да се отървем от него и как да предотвратим появата му.

Какво е пърхотът?
 
Пърхотът е реакцията на кожата срещу естествено срещащи се гъбички и масла по скалпа. Около половината от населението на земята се бори с този проблем, като експертите уверяват, че той не е заразен. Според д-р Дженифър Макрегър, пърхотът може да се появи не само по скалпа, но и по носа, веждите, брадичката, ушите и дори в средата на гърдите.
 
Каква е разликата между пърхот и сух скалп?
 
Както споменахме по-горе, пърхотът е реакция на кожата срещу естествено срещащи се гъбички и масла по скалпа. От друга страна, сухият скалп е симптом на пърхота и се получава, когато скалпът се усеща стегнат и раздразнен. При него естествената бариера на кожата е нарушена, което предизвиква изсушаване.
 
Разграничаването между двете състояния обаче може да бъде сложно за обикновения човек. Причината е, че е почти невъзможно да видим сами скалпа си и да разберем дали страдаме от пърхота или от сухота. „Сухият скалп обикновено се проявява през зимата и може да се усети като лющене на кожата или сърбеж. Пърхотът има тенденция да се появява по всяко време на годината“, казва д-р Лорър Джерати пред InStyle.
 
Сухият скалп също има тенденцията да бъде временен, докато пърхотът е устойчив във времето и както повечето други кожни заболявания може да избухне, когато сме стресирани.
 
Какви са симптомите на пърхот?
 
Симптомите на пърхота включват сърбеж, зачервяване, сухота и лющене на кожата. Те могат да се появят по различно време и с различна интензивност.
 
Какво причинява пърхот?
 
Д-р Дженифър Макгрегър обяснява, че има няколко фактора, които играят роля в развитието на пърхота, включително генетика, пол и придружаващи здравословни състояния, като психиатрични разстройства, болест на Паркинсон или ХИВ. „Ако обикновено имате суха кожа, сърбеж, чувствителна кожа или проблемна кожа на лицето или тялото, има голяма вероятност тези проблеми да се появят и по скалпа ви“, допълва тя пред InStyle. Според Макгрегър, пърхотът най-често се появява след пубертета, като мъжете са по-склонни към него.
 
Как да излекувате пърхота, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2-3 чашки ракия дневно за лечение.

Спонсорирани публикации