От дървото до сергията: Цената на черешата скача над пет пъти

Купуват плодовете най-много за 1,80 лв., продават се за над пет лева
71
От дървото до сергията: Цената на черешата скача над пет пъти
Снимка: Pixabay

Цената на кюстендилската череша скача над пет пъти от дървото до сергията.

Изкупните цени в последните години са без промяна, а на пазара плодовете се продават по над пет лева за кило, установи проверка на „Телеграф“.

Тази година се очаква реколтата да е по-слаба, каза зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Димитър Сотиров.

За преработка килограм череши се изкупуват между 80 ст. и 1,20 лв., а за прясна консумация при необходимия размер цената е 1,50- 1,80 лв./кг.

„В цялата страна се направиха много нови градини, получава се свръхпроизводство на череша, а колегите, които изкупуват черешите за преработка, имат определени квоти. За да продадеш на някой череша, нали и той трябва да има на кой да я пласира. Според мен се очаква трудна година за реализация. Що се отнася до прясната консумация, при липсата на туристи по Черноморието и курортите, които са един от основните купувачи за Кюстендилския регион, също очакваме трудности. Преди 4-5 години идваха доста румънци, които купуваха не малки количества. Само за пример мога да ви посоча, че през миналата година ги нямаше, просто те не дойдоха. Работната ръка е скъпа, препаратите, торовете, а накрая ти остава печалба от 10-15 ст., която при този обем от работа е нищожна“, обясни и земеделският производител от Кюстендил Валери Йовев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 години
До 1То е почти като да отгледаш дете... Не бива да се подценява тая тежка работа! Сън не е спала горката. Иначе цените на черешите са същите като миналата година, а и доматите са без промяна. Сякаш има споразумение между търговците да продават на фиксирани цени определени стоки.
45
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 години
Вчера се чудех. Бананите се превозват с хладилни камиони, идват от друг континент и струват 2лв. Доматите в София са 6 лева - градински, български. Бабата, която ги продава ми каза, че ги била отгледала от коренче. Да плача ли, да се смея ли.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Тошо черешите беапо 0.20 стотинки килото.После соца бил лош.Господ ходеше по земята при бай Тошо.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 22Не е само това, я се разрови да видиш,че някои западняци убиват селското стопанство , като налагат да се изкупува само от тях,даже са въвели такива правила,например провери за Франция , но франзуите имат и нещо добро - местните купуват местната продукция от районите си! В Люксембург имаха малки местни ферми,поръчваш по телефона и директно ти носят зеленчуците и всичко от градината което поръчаш.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 22Освен,че субсидиите са по-малки за България, също и се унищожиха животните и зеленчуците, защото селянина производител не получава , а едрия земевладелец на зърно получава доста, а някои взимат субсидии и не произвеждат нищо - мързеливи па ра.зити, а други тарикати пък искат процент от отпуснатите пари за стопанства на стопанина. Така селско стопанство не се прави и развива.
41
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от бойнаата група на Радев. Всичко е под контрол.
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 38 ...кисели са нали...:)))
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На пазара Д.Петков в София килото е 3,50, което е ок. Иначе не е ясно какви са, на вкус май не бяха български.
38
22
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Предишни години при Борисов черешите 2-3 лева,сега при радев 6-8 лева!
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте си ги !
36
1
 
19
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
А за ниските субсидии трябва да благодарим на г-жа "йес" Кунева, която закопа и земеделието, и животновъдството, и енергетиката... т.е. цялата нация на територията.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кюстендил, града на черешите, влезе във властта и цената на черешите се вдигна.
34
2
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ще оцелея и без череши.А вие г-да кожодери?Това си е ваш проблем...
33
1
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Никога не съм купувал череши и не ме интересува колко струват. Имам 4 череши, две стари над 20 годишни и две малки тригодишни. От една седмица бера от малките колкото да ги опитаме, че са ранни и вече узряха но имат малко клонки. Големите още са зелени. От тях правим сладката, компотите и ги ядем. Препарати и торове не използвам. Всичко е био. Въшките обикновено нападат най-младите листа, но калинките помагат и ги ядат. Мравките разнасят въшките за да пият нектар от тях, но ги изолирам.
32
5
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Няма да ме съборят!И джанки мога да ям!Същия ефект имат!Да му мислят левите физически
31
1
 
0
 
! Отговори
Показаното на видео преди 2 години
Недвусмилено показва, че обирджията не е бил сам! Значи са двама, а щом са двама има едни много известни в тая област ...
30
2
 
0
 
! Отговори
Чакай сега? преди 2 години
Свещенниците пак ще кажат, че тоя обир на парите от свещите е моя работа. Първо тия не използват правилно инструмента - с щанга се чупят нацистки глави. А за въпроса вие колко пари сте свили от държавата не приказвате!
29
3
 
3
 
! Отговори
моля? преди 2 години
Някои да ми утвърждава, че работната ръка в България е била скъпа, а ..? Ами защо толкова млади хора потеглиха към Италия, Франция, Испания, Португалия, Гърция ... да работят в областта на земеделието? Да ида да работя за 30 лева на ден, а ? Ами като някои иска да му евтино в областта на земеделието да вземе и да прати децата си, жена си, своите родители, а те да му работят от ранна сутрин и до късна вечер, да няма нито събота, нито неделя! Аз давам по 50 лева на ден и съм доволен от моите хора.
28
1
 
25
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Гръцките плодове са по-евтини, защото фермерите им получават в пъти по-големи субсидии спрямо Българските им колеги. В България се плащат най-ниските субсидии за земеделие, затова пием Румънско и Полско мляко, ядем Гръцки плодове и зеленчуци, Френски и Холандски картофи, Испаснко свинско и Полско пилешко. Когато получаваш добреи субсидии можеш да си позволиш да продаваш на ниски цени. Но в БГ, основните субсидии отиват в зърнената мафия. Затова останалите страдат.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нашия демократичен евроатлантичрески капитализъм - това е абсурд.При нас просперират само най-умните ,образованите и кадърните.Не наглите тарикати ,експлоататорите с връзки и мошенниците.

Спонсорирани публикации