Голямата тайна на Северна Корея - здравословното състояние на лидера й

КНДР не съобщава за смъртта на Ким Чен Ир веднага
28 юни 2021 20:32, Нели Христова
29
Голямата тайна на Северна Корея - здравословното състояние на лидера й
Снимка: БГНЕС

Здравословното състояние на севернокорейските лидери е обикновено строго пазена държавна тайна в ядрената държава, управлявана от семейната династия Ким от основаването си през 1948 г. Настоящият ръководител, за когото се смята, че е на 37 години, разпали нови спекулации, когато в началото на юни изглеждаше доста отслабнал.

Миналата седмица държавните медии необичайно засегнаха този въпрос, като цитираха неназован жител на Пхенян да казва, че всички са обезпокоени за своя "изтощен" лидер. Ето как през годините севернокорейското правителство е съобщавало за здравето на върховния вожд.

ПРОПУСНАТА ГОДИШНИНА

В началото на 2020 г. се нароиха догадки за здравето на Ким, след като той не бе показан от държавните медии, отразили честването на 15 април на годишнината от рождението основателя на държавата Ким Ир Сен. Държавните медии не споменаха и не обясниха това отсъствие въпреки интензивните спекулации и слухове в международните медии. През май южнокорейската разузнавателна агенция каза, че Ким изпълнява задълженията си нормално, но е ограничил публичната си дейност заради опасенията от коронавируса.

"ДИСКОМФОРТ"

През 2014 г. предположенията, че необичайно продължителното отсъствие от публични прояви може би се дължи на влошеното здраве на Ким бяха подсилени от рядко срещано съобщение по севернокорейската телевизия, че той изпитвал "дискомфорт". Това веднага бе възприето като косвено признание, че е болен.

От предварително записан документален материал, излъчен по държавна медия, личеше, че Ким сякаш трудно ходи. Впоследствие високопоставен севернокорейски представител, пристигнал на рядко визита в Южна Корея, отрече младият лидер на страната да е бил болен. Пред южнокорейски представител той казал тогава, че "няма никакъв проблем".

ТАЙНА СМЪРТ

Смъртта на Ким Чен Ир, баща и предшественик на Ким Чен Ун, починал от сърдечен удар бе обявена на 19 декември 2011 г., като официалните медии съобщиха, че той е починал на 17 декември. Според севернокорейските държавни медии смъртта му е била белязана от спад в температурите, тъгуващи мечки и ята свраки.

ОПРОВЕРГАВАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯ

През октомври 2008 г., след като представители на САЩ и Южна Корея казаха, че той вероятно е получил инсулт преди няколко месеца, държавните медии обявиха, че съобщенията за здравословното състояние на Ким Чен-ир са неверни. Френски лекар, лекувал Ким в Пхенян, каза пред френски вестник, че севернокорейският лидер е прекарал инсулт, но не се е подложил на операция и се е възстановил. Година по-рано самият Ким отрече, че е в лошо здраве и нарече публикациите, в които се твърдеше, че проявявал симптоми на заболяване, "художествена измислица".

ЗАБРАНЕНО СНИМАНЕ

Дядото на Ким Чен Ун, основателят на Северна Корeя Ким Ир Сен, имаше отзад на врата си голяма неоперабилна буца с размерите на топка за тенис. Затова на държавните медии беше забранено да го снимат под определен ъгъл. Ким Ир Сен управлява Северна Корея до смъртта си през 1994 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
И дъ умре кво от тва ? Няма кой дъ жали толкоз за негу .Освен дъ риве по задължение собсвеният му народ.Ко толкоз ?
24
0
 
6
 
! Отговори
Добре е преди 2 години
Добре е, ония ден говорих с него. Диария вика фанал от развалено зело. Като му мине, щял да оправи всички.
23
0
 
1
 
! Отговори
Гоци Чумата преди 2 години
- лъчка ми члена за тоя *** .......
22
10
 
3
 
! Отговори
Някой го е яд. преди 2 години
Злобеете ли, а? Иска ви се да папкате и от техните ресурси, ама нямааа! Няма да раздържавявате и децентрализирате със сладки басни за демУЙкрация, докато изнасяте активите на държавата. Лайте си като гладни кучета пред месарница. Щората е спусната.
21
2
 
4
 
! Отговори
Кака Мара преди 2 години
Да не е родил? Отслабва се впоследствие..
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тоя дебел гъс сигурно има хемороиди кат на тираджия. Ама на кой му пука?
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БългаринВаште хора наскоро се изнесоха с дрезина оттам.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тежък метаболитен синдром, съчетан с обилни количества луксозен швейцарски коняк и кубински пури.Изходът е напълно предвидим, логичен и скорошен...
17
2
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
Абе що така никой не я посещава тая страна и хорицата там не посещават други страни?
16
10
 
15
 
! Отговори
Българин преди 2 години
На бас, че никой от вас журналистите не е посещавал КНДР и единственото, което правите е да преписвате от западни сайтове.
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че президента Путин се грижи за нас мюсюлманите и в Москва откри най голямата джамия в Европа. Слава на Аллаха и на Путин
14
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите сме много по зле от северно корейците, тука трябва да чакаш часове да идеш на почивка в Гърция а там изобщо не ходят на границата
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаква се двойно покачване на цената на хляба и зърнените изделия.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Президентът на Северна Македония се включи в гей парада в Скопие. Ние сме същата трагическа гротеска. Жалки в подмазванвто и слагаческия цирк, който разиграват, за да омилостивят западните извpатеняци, също както както и ние.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахах само да припомним на другарите че 12 държави затвориха посолствата си там заради липса на храна, лекарства и медицински грижи при нужда и това го съобщиха руснаците дето си тръгнаха от там с ръчна дрезина.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е оня да каже че про сти тутките в Германия са българки да се успокои.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какво стана с руските дипломати там, ще се връщат ли с дрезината или глада много лош?
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откриха труп на бебе в кофа за *** в София. Тялото е открито на ъгъла на ул. "Три уши" и бул. "Константин Величков".
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боли ме фара за тоя, само ми е тъжно за хората там дето живеят в концлагер, иначе нашите избръмчали путинисти се овлажняват като го видят.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, и!И да се гътне, има доволно елит, който да си избере нов вожд. Това което дразни запада, е че този елит е доволно проверен, за причасност към идеите Чуч хе, и положението ще е подобно.А много им се иска, некой да размаже това около което са се обединили.Методите са ясни и на желаещите да разрушат чучхе, и на желаещите да продължават в същия дух.Докато са затворено общество, по скоро силата е на страната на сегашния елит.А независимостта им изисквавоенна мощ, но точно да не са лесни.

Спонсорирани публикации