Меркел слиза от сцената: Какво ще прави канцлерката след последния си мандат?

"Ще се справим!" - с този девиз тя преодоля редица кризи
17 юли 2021 22:10, Красимир Ангелов
203
Меркел слиза от сцената: Какво ще прави канцлерката след последния си мандат?
Снимка: БГНЕС

Наесен Ангела Меркел, която днес навършва 67 години, ще слезе от политическата сцена. С какво смята да се занимава след края на мандата си? DW описа бъдещето на един от най-влиятелните политици в Европа в началото на XXI век.

"Ще се справим!" - с този девиз Ангела Меркел преодоля и бежанската криза, и дълговата криза, и пандемията. Като трябва да ѝ се признае, че когато каже нещо, наистина го мисли. Което се отнася и за края на нейната политическа кариера. След 16-годишно управление Ангела Меркел се оттегля официално - след изборите за Бундестаг на 26-и септември.

Кризите, с които се справи

Тя е родена в Хамбург, но е израснала в ГДР. През 1990-а година за първи път става депутатка в Бундестага. В правителството на Хелмут Кол най-напред е министърка по проблемите на жените и децата, след това - на околната среда, преди да бъде избрана за канцлерка през 2005-а година.

Ангела Меркел заема най-високия пост в германската политика от ноември 2005-а година, когато побеждава социалдемократите на Герхард Шрьодер. Като първата жена на поста заради Меркел се наложи и използването на думата "канцлерка", която бе избрана за дума на годината в Германия през 2005-а.

Оттогава до днес тя се е сблъсквала с множество проблеми с изключителна международна значимост: финансовата криза от 2008-а година и последвалата я криза в еврозоната, промените в климата, бежанската криза, конфликта в Близкия изток и напоследък - пандемията.

Меркел се радва на сериозен авторитет по света и изпълнява ключова роля както в ЕС, така и на международната сцена - преговаряла е с Путин, Тръмп, Ердоган и Нетаняху. Но ето, че четвъртият ѝ и последен мандат приключва. Преди това обаче ще трябва да намери отговор на най-малко още една криза. По последна информация Меркел планира да посети провинция Райнанд-Пфалц тази неделя. Западната провинция в последните дни беше тежко засегната от невиждани наводнения.

Меркел ще обърне гръб на политиката

Още през 2019-а година канцлерката изтъкна, че смята да сложи окончателен край на политическата си биография: "Няма да се ангажирам с никакъв друг политически пост, независимо какъв". А както заяви наскоро, по време на последното си посещение във Вашингтон: "След края на мандата си няма да приема първата покана, боейки се, че няма да имам какво да правя и че никой няма да иска да се среща с мен."

Джо Байдън е четвъртият американски президент, с когото Меркел се среща в качеството си на канцлер на Германия.

"Смятам да направя пауза и да помисля какво всъщност ме интересува", заяви още Меркел, допълвайки, че през последните 16 години не е имала много време за това. "След това вероятно ще се опитам да почета, после ще ми се затворят очите, понеже съм уморена. Ще поспя, след което ще видим" - така тя описа плана за първия свободен ден след раздялата с поста.

Канцлерката отбеляза, че постоянната отговорност за взимане на решения няма да ѝ липсва. Вероятно по навик ще ѝ идват редица идеи какво би трябвало да направи, но "след това бързо ще се сетя, че това сега го прави някой друг. И мисля, че ще ми хареса".

Днес Ангела Меркел отбелязва 67-ия си рожден ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 47 - откажи тежките наркотици... има специализирана помощ във всеки град...
33
17
 
3
 
! Отговори
Липосукция преди 2 години
Добре че сложи край на ядрените централи, нашите и това не могат да разберат колко са опасни.
32
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да говорите , за мен , Меркел беше най-свестния европейски политик през последните години и успяваше да балансира в тази несигурна и проблематична обстановка, пожелавам да е жива,здрава, весела,щастлива и да си отпочине от този тежък товар и напрежение - политиката, тя го заслужава!
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Куневица взе 1 милион пенция за еврокомисар и са покри да си я харчи
30
4
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко пенция ше взема ? :)))
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37 Сано за протокола, семейството на АМ се мести от Хамбург в Темплин / по това време в рамките на ГДр/ само няколко седмици след раждането й. Толкова за това как е израснала във ФРГ.Продължавайте да изглеждате тежко осведомен ;)
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 30 Кой мислиш, че снима Борисов обграден от цялото му семейство. Естествено любимата ме Цвети. Просто се пазят от публичност.
27
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бунището на историята където отива ще бъде запомнена с диктата срещу собствения й народ. Това бабе напълни Европа с бежанци които не са добре дошли, които нямат нищо общо с културата на този континент и ща са проблем за десетилетия наред. За капак позволи САЩ да си разиграват играта за дестабилизация на близкия изток и оттам и на Европа + изкуствено конфронтиране с Русия. Какво още да кажа за това бабе....? Няма нужда - да ходи да почивка в Ирак при своите хора.
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел имаше и двойничка, дано да е жива и здрава Меркел, че бяха я разболяли по едно време, добра жена!
25
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел не е израстнала в ГДР , а е пратена да учи там, била е студентка, а може би и нещо повече! И наистина се справи с големи сътресения - вътрешни и международни, пожелавам и здраве!
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ше си харчи милионите
23
5
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Ей,какво съвпадение ,те и Тиквата го пенсионира .Нали са си приятели заедно ще карат старините си. Самоче единя в затвора.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 Не е свободен! Той обича банкерката Цветелина Бориславова.
21
4
 
13
 
! Отговори
Този луд свят! преди 2 години
Доброто старо време няма да се върне.
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немците са шовинисти и расисти.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бежанците има неща които бяха табу за контролираните медии. Пакистанските и афгански мигранти, и кои служби ги насочваха към Европа под прикритието на сирийския конфликт.Друг интересен момент, бе плана за спасяване от фалит на Гърция. Подобен бе проблема и с Турция. И двете държави бяха използвани като фортпост, срещу СССР и група, и бяха хранени от Запада, но когато стана безсмислено тяхното поддържане на високо ниво, разходите за преформатирането им, бяха прехвърлени на ЕС.
18
6
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Как се обръща към Борисов- Бойко на малко име.
17
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Меркел управляваше разумни за разлика от Бойко дето се ***
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция, Италия, Гърция пуснаха бежанците до границите на Германия. Германия трябваше или да стреля, или да ги приеме. Нали бягаха от войната в Сирия, Афганистан, Либия? Западна Европа разруши жилищата им в Африка и Близкия Изток.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е тя кои остров си е купила?

Спонсорирани публикации