Джеф Безос предложи $2 млрд. за сонда на Луната, иска да измести Мъск

Договорът за система за кацане бе възложен на конкурентната "SpaceX" през април
27 юли 2021 18:30, Петя Славова
51
Джеф Безос предложи $2 млрд. за сонда на Луната, иска да измести Мъск
Снимка: БГНЕС

Основателят на Amazon, Джеф Безос, предложи на НАСА да поеме плащането на 2 милиарда долара в замяна на договор за неговата компания "Blue Origin" за изграждане на спускателен апарат, с който да се върне в Луната, като тази, която американската космическа агенция предостави тази година на неговия съперник "SpaceX", съобщава "Дойче Веле".

Договорът за система за кацане на хора (HLS) на стойност около 2,9 млрд. долара бе възложен на конкурентната компания "SpaceX" през април. Но "Blue Origin" и трета фирма "Dynetics" протестираха срещу това решение пред службата за прозрачност на правителството на САЩ.

САЩ се стремят да се върнат на Луната до 2024 г. по програмата Artemis и се надяват да използват уроците, извлечени от тази мисия, за да се подготвят за пилотирана мисия до Марс през 2030 г.

В писмото си до администратора на НАСА Бил Нелсън Безос заяви, че предложението му ще "преодолее недостига на финансиране", което накара космическата агенция да избере само един изпълнител, а не двама, които след това ще се конкурират помежду си.

Безос добави, че "тази оферта не е удължаване на плащане, а пълно и постоянно разширение".

Откакто загуби офертата, "Blue Origin" неистово настоява решението да бъде отменено, карайки Сената да приеме законопроект, който добавя 10 милиарда долара към HLS.

Но законодателството все още се обсъжда в Камарата на представителите и неговите критици го наричат "спасяването на Безос".

Бизнесменът милиардер пише, че предимството на десантора "Blue Moon" на "Blue Origin" е, че той използва течен водород като гориво, което може да бъде извлечено от лунния лед според плановете на НАСА да използва земния спътник за зареждане с ракети, посветени на по-дълбоки операции в Слънчевата система .

Той добави, че компанията ще тества своя десант в орбита около Земята за собствена сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Цената е 6 милиарда. Един вид прави отстъпка, за да ставе 4 милиарда. Пак повече от цената на SpaceX за система на съвсем друго ниво (но може би по-рискова). Ракетите не влизат в цената. Този апарат може да бъзе закаран до луната с няколко полета на ракети на частни компании. Самите астронавти ще летят до там с ракета на НАСА, която се разработва от НАСА.Абе сложно е...
13
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
На Джеф Безос ще му покажат червен картон скоро от луната!
12
1
 
0
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Правилно си разбрал. Проекта на Безос е резервен вариант защото Старшип се счита за доста рисков. Конгреса отпусна допълнително пари за двете разработки.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разберете го виднъж завинаги,човек няма да стъпи на луната има забрана за това
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви тако..вам пунктоацията, или там както се нарича
9
0
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
2млрд.$-жълти стотинки за Китай.Не ми се мисли какво ще е когато жълтурите налазят Луната и Марс...
8
0
 
4
 
! Отговори
поправка преди 2 години
Нещо от статията нищо не става ясно. SpaceX спечели със Старшип да приземява астронавти на Луната. Безос участваше в конкурса съвместно с други стари кучета от тоя бизнес и вдигнаха пушилка. Конгресът възложи на НАСА да избере втора система за приземяване. Безос сега иска да извади от собствения си джоб 2 милиарда, за да компенсира донякъде НАСА за това и да подсигури нещата. Не става дума да задраскат SpaceX и да изберат него.
7
2
 
5
 
! Отговори
1 рубла = 1 стотинка преди 2 години
Елон Мъск отвя проекта на Безос като влак малка гаричка. Стигна се дотам Джеф да скимти за помощ пред Конгреса и дори извади 2 милиарда от джоба си за първоначалните разработки. Лунния модул на Джеф Безос изглежда като детска играчка на фона на Старшип от Спейс Х но въпреки това наглеца иска три пъти по-вече пари.
6
4
 
5
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Я па тия...туй студиото дето снимаха филма ли е бе? Ама като са приземиха, как скочиха всички барабар с бабата бе, ще се изпотрепят кой пръв да излезе, гаче ли не са дошли от космоса ами на разходка в парка... Оня пък вместо каска, каубойска шапка турил, само дето и коня си не е взел...Американска му работа бе, те и просто да се изпикаят, пак артистично ще го сторят...
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо много се разбързаха да ходят на Луната и Марс, явно дните на Земята наистина са преброени. Иначе съчувствам на всяка планета до която се докоснат мaймуноподобнитe хомoсапиенси.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма Космос
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само до луната ли стигнахме за толкова години "еволюция"?Трябваше на Алфа Кентавър да са изпратени хора вече!!
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимно Анонимен Интересува ви тези смешници ви командват с ковид екперимента тези са на сцената онези отзад дърпат конците за вас ваксини и уплашени пред телевизорите
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимно Анонимен преди 2 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА???

Спонсорирани публикации