Бичуване, екзекуции... Каква съдба очаква жените при талибаните?

Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната
19 авг 2021 21:00,
324
Бичуване, екзекуции... Каква съдба очаква жените при талибаните?
Снимка: БГНЕС

След като превзеха столицата Кабул, талибаните на първо време играят ролята на умерени. Мнозина наблюдатели предупреждават обаче, че това е димна завеса. И че в мига, когато международната общност отвърне поглед от Афганистан, талибаните с твърда ръка ще наложат в страната своите крайно реакционни ислямистки възгледи, пише Deutsche Welle.

„Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната, няма никаква промяна,“ казва пред ДВ Саад Мохсени, ръководител на Moby Group, най-голямата фирма за проучване на общественото мнение в страната. „На жените и на момичетата отново ще им бъде наложен предишният живот,“ допълва той.

Назад към 1990-те години?

Талибаните държаха властта в Афганистан от 1996 до 2001 година, когато военната операция под ръководството на САЩ свали техния режим. Под властта на талибаните жените нямаха право да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. На момичетата беше забранено да ходят на училище.

Според Мохсени тъкмо това ще се повтори занапред: „Жените няма да могат да работят, те няма да имат достъп дори до болница, ако не ги придружава мъж“. Очевидци разказват, че в няколко провинции, където талибаните междувременно взеха властта, на жените и момичетата вече са наложени тези забрани. „Искам да следвам, но талибаните не ни разрешават дори да ходим на училище,“ каза пред ДВ една девойка в Кабул, избягала от провинция Тахар, където талибаните поеха властта в началото на август.

От провинция Кандахар се съобщава, че въоръжени талибани насилствено са извели девет служителки от работните им места в една банка и са ги върнали по домовете им. Наредили на жените да стоят по домовете си – работните им места щели да бъдат поети от мъже.

Насилствени бракове

"Талибаните дойдоха в джамиите ни и заявиха пред всички, че бойците им ще се женят за вдовици и млади жени", каза пред ДВ една жена в Кабул, която сама беше нахлузила бурка. Тя лично потърсила спасение в столицата именно поради тази опасност.

В социалната мрежа Туитър Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш писа, че „сърцето му се къса“, когато вижда по какъв жесток начин на момичетата и жените се отнемат техните права, извоювани с толкова труд.

Талибаните налагат драконовски наказания на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на миналия век те вкарваха жени в затвора, изтезаваха ги и дори ги убиваха. Много често провеждаха публични екзекуции или бичувания.

Сега всички, които милеят за правата на жените в Афганистан, се опасяват, че в страната ще настъпи същият мрак. И че особено тежко ще бъде на онези, които се застъпват за повече женски права и свободи или са се ползвали с такива в миналото.

Тревога за бъдещето

В разговор с ДВ журналистката и правозащитничка Мариам Атахи каза, че се страхува за живота си след овладяването на Кабул от талибаните. А Виктория Фонтан, професорка в Американския университет в Кабул, разказва, че нейните студентки сериозно се тревожат за бъдещето си, че се безпокоят дали ще могат да продължат следването си и да бъдат част от обществото.

Откакто талибаните взеха властта в Кабул, връзката на ДВ със събеседничката Мариам Атахи е прекъсната. Френската професорка Виктория Фонтан обаче все още защитава активно каузата на жените в Афганистан. Тя не може да се добере до летището, защото няма необходимия ескорт, но всъщност така и така смята да остане в Кабул колкото е възможно по-дълго. Планът ѝ е да закриля според силите си своите студентки и евентуално да преговаря с талибаните за тяхната сигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
19
 
! Отговори
Моамед преди 2 години
Тате ме бодваше в хралупата още от както станах на 5. При нас това са национални особенности и вие трябва да ги уважавате. Жените ни са грозни и затова ходят зачохлени като пингвини, така не им се вижда мустака. Харесвам, че жените ни ползват западната упадъчна козметика, ползват овча лой за отдоло. В съчетание с миризливия храсталак си е като биооръжие.
56
1
 
13
 
! Отговори
до хора като №58 преди 2 години
Много ме тревожат, такива индивиди, забелязвам че има доста коментари от този тип, на чист български език. Дали нямаме много добра почва у нас за фанатизирани и крайно ислямистки движения, дали не е добре да обърнем повече внимание на човешките права и правата не жените от сега, за да не се разможават такива деморализирани хора
55
4
 
3
 
! Отговори
777 преди 2 години
Афганистан не са жили българска колония, така че ми е прею УУУЯЯЯ! Теюи комплекси ги налагайте на англооргиналдъ ***.
54
21
 
7
 
! Отговори
Моамед преди 2 години
Жените ви ме Отвращават, от тях може да получите само Трипер от 100-мата с които са спали преди Вас!
53
3
 
10
 
! Отговори
До Амед преди 2 години
А ти беше ли девствен или топиш в чужди дупета, че да си останат девствени формално.
52
14
 
1
 
! Отговори
Герберски фес преди 2 години
Ако им е било толкова зле при талибаните защо никой не се бунтува срещу тях? И ние си бяхме добре пир турците, трбваше да изгоним руснаците през 77ма вместо да им се радваме.
51
11
 
7
 
! Отговори
Амед преди 2 години
отглеждайте си *** т е, спали с поне 50-*** преди вас, даже гледайте Децата им, които не са Ваши, а са продукт на Телегония!
50
4
 
3
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
Смазване на комплексарите трябва да има, "мъжкото в мъжете" най-комплексарското изказване и само комплексирани използват такива фрази.
49
18
 
6
 
! Отговори
Амед преди 2 години
Може само да ни Завиждате - жена ми беше девствена като ми стана съпруга, гледа и се грижи за 6-те ни деца, поддържа прекрасен чист дом и винаги има вкусна храна, която цялото семейство обичаме! Аллах е Велик!!
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой от вас иска ли майка му да бъде третирана по начина, който предлагат мймунопитеците?
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако под "мъжкото в мъжете" смяташ садизъм и домашно насилие, както предполагам, ДА, ЩЕ ГО СМАЧКАМЕ.
46
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дисциплина майна. Нека да кръшкат сега.
45
17
 
20
 
! Отговори
Гъзеницата преди 2 години
Значи хората си живеят стотици години по някакви тяхни правила, а ние които сме с пълна деградация на семейсто и ценности ще ги учим на какво? Див феминизъм, псевдодемокрация, смазване на мъжкото в мъжете?
44
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То "всичкото" много хубаво, но само не ги пускайте в България! То от "нашите братя" ни е добре дошло, а сега и импорт!!!
43
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От няколко дни бг телевизиитер се опитват да ни внушат чрез разни лични истории и репортажи колко свестни са мъжете афганистанци, които предстои да дойдат официално в БГ и се питам сега колко свестен може да е един мъж, който си зарязва жената, сестрата, майката, децата и си хваща шапката и се спасява сам?? Пълна плюн ка са тия безхаберници и ни един да не идва!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тя ли си е оставила детето в приют? :) Или е родила от евреин? :)
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Wreme e za Planetata na majmunite
40
0
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Ти знаеш ли, че само в една община има над 15 хиляди ловци с пушки...
39
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Французойките са били винаги по-смели от мъжете, да се чудиш такива красиви жени, а мъжете им - няма една дума, която да ги описва. Браво на проф. Виктория Фонтан, това е велика и силна французойка. Сигурен съм, че талибаните няма да имат смелостта да и направят нещо!
38
7
 
3
 
! Отговори
? :) преди 2 години
Казах ли ви вече, че първото ми гадже го убиха в Афганистан? :) Сега живее в Шумен, но е с тежка шизофрения. :(Горкият Виктор Цой! :(

Спонсорирани публикации