Бичуване, екзекуции... Каква съдба очаква жените при талибаните?

Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната
19 авг 2021 21:00,
324
Бичуване, екзекуции... Каква съдба очаква жените при талибаните?
Снимка: БГНЕС

След като превзеха столицата Кабул, талибаните на първо време играят ролята на умерени. Мнозина наблюдатели предупреждават обаче, че това е димна завеса. И че в мига, когато международната общност отвърне поглед от Афганистан, талибаните с твърда ръка ще наложат в страната своите крайно реакционни ислямистки възгледи, пише Deutsche Welle.

„Версията 2.0 на талибаните е същата, като предишната, няма никаква промяна,“ казва пред ДВ Саад Мохсени, ръководител на Moby Group, най-голямата фирма за проучване на общественото мнение в страната. „На жените и на момичетата отново ще им бъде наложен предишният живот,“ допълва той.

Назад към 1990-те години?

Талибаните държаха властта в Афганистан от 1996 до 2001 година, когато военната операция под ръководството на САЩ свали техния режим. Под властта на талибаните жените нямаха право да излизат на улицата без бурка и непридружени от мъж. На момичетата беше забранено да ходят на училище.

Според Мохсени тъкмо това ще се повтори занапред: „Жените няма да могат да работят, те няма да имат достъп дори до болница, ако не ги придружава мъж“. Очевидци разказват, че в няколко провинции, където талибаните междувременно взеха властта, на жените и момичетата вече са наложени тези забрани. „Искам да следвам, но талибаните не ни разрешават дори да ходим на училище,“ каза пред ДВ една девойка в Кабул, избягала от провинция Тахар, където талибаните поеха властта в началото на август.

От провинция Кандахар се съобщава, че въоръжени талибани насилствено са извели девет служителки от работните им места в една банка и са ги върнали по домовете им. Наредили на жените да стоят по домовете си – работните им места щели да бъдат поети от мъже.

Насилствени бракове

"Талибаните дойдоха в джамиите ни и заявиха пред всички, че бойците им ще се женят за вдовици и млади жени", каза пред ДВ една жена в Кабул, която сама беше нахлузила бурка. Тя лично потърсила спасение в столицата именно поради тази опасност.

В социалната мрежа Туитър Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш писа, че „сърцето му се къса“, когато вижда по какъв жесток начин на момичетата и жените се отнемат техните права, извоювани с толкова труд.

Талибаните налагат драконовски наказания на всяка жена, която посмее да наруши разпорежданията им. В края на миналия век те вкарваха жени в затвора, изтезаваха ги и дори ги убиваха. Много често провеждаха публични екзекуции или бичувания.

Сега всички, които милеят за правата на жените в Афганистан, се опасяват, че в страната ще настъпи същият мрак. И че особено тежко ще бъде на онези, които се застъпват за повече женски права и свободи или са се ползвали с такива в миналото.

Тревога за бъдещето

В разговор с ДВ журналистката и правозащитничка Мариам Атахи каза, че се страхува за живота си след овладяването на Кабул от талибаните. А Виктория Фонтан, професорка в Американския университет в Кабул, разказва, че нейните студентки сериозно се тревожат за бъдещето си, че се безпокоят дали ще могат да продължат следването си и да бъдат част от обществото.

Откакто талибаните взеха властта в Кабул, връзката на ДВ със събеседничката Мариам Атахи е прекъсната. Френската професорка Виктория Фонтан обаче все още защитава активно каузата на жените в Афганистан. Тя не може да се добере до летището, защото няма необходимия ескорт, но всъщност така и така смята да остане в Кабул колкото е възможно по-дълго. Планът ѝ е да закриля според силите си своите студентки и евентуално да преговаря с талибаните за тяхната сигурност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


324
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонго, престанете ти и останалите да ме пращате в Афганистан! Не аз да ходя там а те да дойдат тук за да оправят страната ни, като прочистят разните "отровни общества" и подобни женозащитни организации, дето изядоха парите на данъкоплатците и водата стана над 3лв, токът ще стане над 0,35 лв.! Някога, когато жените бяха без права като днешните, токът беше 2 ст. водата 3 ст., а билетчето за автобуса от 3ст. стана на 6 ст.! Бензинът беше 18 ст. обикновен и 25ст. супера. Нафтата-газьолът беше 12ст.
136
2
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Това време мина, а Турция не ни нападна,поради това, че бяхме под руско влияние.Те бяха тогава 1 млн армия и кубинската криза 1962 руснаците не пуснаха ядрените си ракети, защото Сащ им казаха, че вече имат техни разположени в Турция и Италия.Подчертавам в Турция. Ние тогава имахме две ss 200 поделения, другите бяха Нева земя въздух 20км и влохов земя земя 150 км.Това всичко е в историята. Финито.Ала бала. Сега е важно и изборите утре
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато аз служих в казармата, армията ни наброяваше 168 000 щика, без административния персонал. Ни НАТО ни мато можеше да ни спре, ако трябваше да се отбраняваме и после да отмъщаваме на агресора. Рила и Пирин бяха с множество площадки за РТ.21М - SS-20. Защо тогава не посмяха гадовете да ни нападнат, за да им строшим краката и повече никъде да не нападат? Нямаше пияни редници, както след "демокрацията", аз поне не съм виждал. Хранехме наша си воайска, а сега храним чужда и Брюксел ни тормози!
134
1
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Имал нужда от лекар Херкулес,Има вече кандидат за президент жена и е поставено лице на редник Радев.Не се надявам тя да спечели, не защото е жена, а защото е схема на Радев.Плюй колкото искаш, то се вижда колко ти е ума като на аспирин чертичката)).Щом харесваш талибите, можеш да ги последваш в ислямска република Афганистан.Ще те приемат. Ще пуснеш брада и ще един от смелите им диктатори, но там. Ако мислиш да заразяваш в България с това си разбиране, ще си намериш човека
133
5
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Ти за кой войн говориш за оня дето избива хиляди българи редник Радев ли или за онези шушомиги,които като се напият и бият семействата си ли? Или за ония нещастници заплодили и изоставили децата си в дом майка и дете и ние поемаме грижите им с нашите данъци, тия ли войни имаш в предвид?Те големи войни, на умряло куче нож вадят?Войни ***.Неможе да характеризираш всички мъже и жени под един знаменател!!!!! Има достойни и мъже и жени!
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак грешиш Бонго, моите коментари се трият повече от твоите. Ти си искай каквото си искаш, ясно е че си жена-феминистка. Аз не само искам, но и се надявам тази извратения с мъжа-феминизмът да се ликвидира без значение как, за да се върне старото нормално без женски права, гейски права, расистки права, ромски права и останалите лаещи за права, които никой не им е отнел. За това харесвам подхода на талибаните към жените. Нека сега някоя жена да гъкне за женски права и да иска да става президент!?
131
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гост, Това да се правиш на луд не е лесна работа. Я сега ми кажи как нашите предци в миналото, когато е нямало равни женски права са имали по повече от 6 деца и са успявали да ги отгледат, а тоя с 6-те да не може, ако жена му не работела. Проблемът да не може днес да се раждат повече деца е феминизмът. Той разруши семейството, той отнема правата на мъжете и овластява жените, които се дървят на мъжете и мъжете ги скъсват от бой, защото нямат избор. Жената не е равна на мъжа и няма да бъде!
130
1
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
О,не са изтрили този коментар.Талибанските разбирания не са за нашата страна,помагали сме както сме можели на съседните страни в беди,но аз не желая да ме променят талибските язроди с техните културни особености.Който иска да ги следва да изчезва там.
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я ме чуйте и двамата! Вие ли ще определяте качеството на живота днес? Или за вас е качествено женският пол да се гаври с мъжкия, да го съди за щяло и нещяло, когато си поиска? Да се отнемат децата на мъжа и да са собственост по закон само на жената? Жена да се блещи на мъж и да го заплашва със закона, ако не и ходи по свирката, а той пак по закон да няма право да и фрасне един зад врата и спорът да приключи? Да позориш българския войн, като му слагаш женски главнокомандваш по заповед от Брюксел
128
2
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Браво Гост. Аз като почвам да пиша за същият халюцинатор ми трият коментарите.Мухите му в главата са цяла рота.Всичко е по- добре от преди 100 г.
127
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Един пише за жена му и шестте деца, да са му живи и здрави, как тя стои и готви и той и бил първият. Той със сигурност има затруднения да издържате сам шест деца, освен ако не е виден селски дребен политически крадец. Защо не наблегне на качеството на живота и образованието им, вместо на количеството, това ли е отговорното родителство... Какви шансове имат тези деца? Как с брутна работна заплата средно за страната 1500 лева иедин работещ родител се гледат 8 човека? Асигурно има и баби и дядовци.
126
4
 
6
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Някакъв изостанал арабин пише тук за феминизъм. Не става въпрос за феминизъм, а за това, че времената се промениха и са нужни двама, за да издърэат семейството, както и затова, че жената има миялна, пералня, печка и детска градина, тоест време да иде на работа. Това не отнема честта на мъжете, примитив такъв, а дава възможности на децата ми.
125
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
129, говориш глупости. Никога в историята ни е нямало женска армия, защитаваща населението, когато мъжете са воювали на друг франт. Жените са били само в помощ на мъжете. Равни може да не са били с мъжете, но мъжете винаги са ги уважавали и са защитавали с живота си семействата. Днешните жени не заслужават уважение заради феминизма. Феминистките разрушиха традиционното семейство и се изгавриха с мъжката същност. И жената била глава на семейство?! Талибаните ясно показват къде е мястото на жената
124
4
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Относно Ататюрк, да вярно е,че налага светски режим, НО защото Русия му поставя ултиматум!!!!!! Или светски режим или ислямски,ако е ислямски ИДВАМ И ТЕ УНИЩОЖАВАМ. РУСНАКА го е предупредил преди да вземе решение. Много съм против интересите на Русия,спрямо нас, но истината си е истина.Само това исках да добавя.
123
2
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Относно Ататюрк, да вярно е,че налага светски режим, НО защото Русия му поставя ултиматум!!!!!! Или светски режим или ислямски,ако е ислямски ИДВАМ И ТЕ УНИЩОЖАВАМ. РУСНАКА го е предупредил преди да вземе решение. Много съм против интересите на Русия,спрямо нас, но истината си е истина.Само това исках да добавя.
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аврамовите религии идват от семитските народи и са отрова за света и останалите народи. Целта е разруха и унищожение на противника отвътре и накрая световно господство. Тая война се води от 2000 и повече години и ние я губим, за сега. Когато Ататюрк осъзнава това и налага светски режим в Турция за по малко от 50 г. Турция става световен играч. Днес исляма се връща там, все още има инерция но вече се вижда злобното лице на пророка. Авганистан беше светска държава за 40 г. вече е шериат.
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние българите винаги сме били равни с жените си и жените ни са били равни с нас. Когато дедите ни са яхвали конете и са отивали на война с китайци, монголци, перси, гърци а после и римляни, жените ни са ставали войни защитници на градовете, стадата, становете и земятани. Никой не е успявал да ни победи, а жените ни войни са всявали ужас у всички народи. Днес българския ген възпламени от нашите жени войни в Токио. България започва да залязва тогава когато приемаме аврамовите религии.
120
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
126, жена трудно ще избяга от отмъщението на талибаните. А и не всички жени ще могат да избягат. Те ще бъдат съдени за безобразията, които са извършили. Посегателството на мъжката чест е сериозно престъпление. Няма къде да се скрият, а съдбата им ще послужи за назидание на останалите жени по света, които си мислят, че чрез феминизъм ще могат да се гаврят с мъжкия облик. Мен не ме мисли. Аз няма защо да се крия, ти да му мислиш! С тоя бесен феминизъм дето те е завладял нищо добро не те очаква!
119
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
125, тези дето припкат насам са лакеите на САЩ и са женопоклонници! Сега скъпо ще плащат за дето са издигали жени на високи постове! Насила с оръжие да сложиш над 27% жени в афганистанския парламент си е престъпление не само срещу исляма-мъжа, а срещу природата-човечеството. Тях жените ги командорят и бия, а и жени са измислили феминистични закони в конституцията им. Талибаните ще поправят грешката и никога повече жена няма да стъпи в управленито на страната, ако и е мил животът.
118
2
 
12
 
! Отговори
една преди 2 години
Ти, смелият, къде видя жена да бяга, че то навсякъде, и у нас са само яки мъже? Поредният смелчага от клавиатурата, къде ли ще се свреш ако стане нещо?