Медици, полицаи, прокурори... Телефонните измамници с ново амплоа

Не се доверявайте на телефонни обаждания от непознати, напомнят от МВР
34
Медици, полицаи, прокурори... Телефонните измамници с ново амплоа
Снимка: БГНЕС

Във връзка със зачестили опити за телефонни измами в последните дни, основно в Североизточна България, МВР отново отправи апел към хората – не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят!

От полицията отчитат, че телефонните измамници са изключително изобретателни. Те подбират жертвите си на случаен принцип.

Обичайно първото обаждане става на стационарен номер, след което комуникацията може да продължи и на мобилен от скрит или непознат номер. Сценариите, които използват са най-различни – от "медик", който съобщава за пострадал роднина и иска пари за скъпоструващо лечение, до "близък", претърпял злополука. Често се ползва и сценарий, при който  непознатият се представя за "полицай" или "прокурор", търсещ съдействие при провеждаща се операция за залавяне на престъпници.

МВР още веднъж напомня, че по никакъв повод и с никаква цел не съществува практика при такива акции да се търсят пари от граждани.

Въпреки че няма ръст на довършените телефонни измами, полицията отново обръща внимание на хората да се отнасят с необходимото съмнение, когато разговарят с непознат.

"Запомнете основното правило: Получите ли обаждане от непознат за съдействие на полиция, разтърсващ разказ, молби за помощ или безпардонни заплахи, с последващи искания  – предоставяне на пари или ценности, знайте, това е телефонна измама! Не се поддавайте, прекъснете връзката!", отчитат от МВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Do drugarj numeru 30 S asto ne napravis na Gospodin Radev edna hubava sviziza i da mu blisnes topkite Grobarski pomia
27
0
 
2
 
! Отговори
Вин Дизел преди 2 години
Винаги съм се надявал да ми звъннат ало измамници, да се срещна с някой от тях и да се запознаем. После да им ходя на гости и да пия от чаша като на Никифор, дарена от тях след племенния им съвет.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преброяването на будалите върви гладко,за сметка на другото преброяване.
25
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Радев престъпността разцъфна. Тошко Шебеков премахна спицслужбите и ето резултата.Пелтечещата открадна охраната на знакови фигури като главния прокурор и ето го резултата. Престъпншя контингент се активизира,като вижда свойте хора във властта.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обръча се затяга все повече.картината е плачевна.
23
0
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Пак намери начин да покажеш комплексите си, намесвайки прованса. Споко, след 50 г. дошлата ти от село баба вече е столичанка, па и ти барабар с нея.
22
2
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Какво ми се оправдаваш като ощипана мома бе! Нали другарят Иван Гешефтов е още на власт бе? Бойко ти бил ловил измамниците, самият главен прокурор се хвали че ги бил изловил!
21
5
 
6
 
! Отговори
човек преди 2 години
*** какво става с каскетурата бе? Нали главният каскет Гешев обяви че е спечелил войната срещу "ало" измамниците бе? Или беше главният прокурор Гешев? Ами, според мен е най-правилно да го наречем главният кокошкар на България, защото какво иначе са "ало" измамниците освен кокошкари? Докато не освободим прокуратурата от каскети така ще бъде...
20
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Ето този номер измами мой познат,представяйки се за служител на А1 и си купи ваучер за винбет за негова сметка - 0892359957 - пазете се от него.
19
0
 
10
 
! Отговори
Какво е новото? преди 2 години
Преди повече от 10 г. на дом. тел. на баба ми се обаждаха няколко пъти със същите вопли - катастрофа и нужда от пари за операция. Като им казах, че ще извикам полиция, чух в слушалката: "Ууу, нидей, молят'съ" и разговорът прекъсна. Обадих се на 112 за съдействие, но оттам ми казаха: Е, щом не сте дали пари, няма какво да разследваме". Преди 5 г. същото се повтори на моя моб. тел., но и от 112 отговориха същото. Та се питам: 1. Откъде знаят тел. номер и име на абонат? 2. Какво прави полицията?
18
10
 
8
 
! Отговори
Бат Бойко преди 2 години
Им беше свил сърмите, сега партиите на "промяната" след като разгромиха и изчегъркаха службите на всяко ниво , тия ще се вихрят пак и безнаказано - това е част от промяната
17
0
 
4
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Те го хванаха защото го натопиха, а не защото той нещо е направил. Ти нали не вярваш, че видиш ли когато се гласува закона за нсо, точно тогава някой си е решил да заплаши митева. Те са го хванали защото те са източника на тази заплаха и трябва да бъдат изгонени до един там
16
0
 
4
 
! Отговори
как да стане ? преди 2 години
Та нали до сега в България , във всяко престъпление участват горе ИЗБРОЕНИТЕ , В ЗАГЛАВИЕТО !
15
2
 
6
 
! Отговори
''за лечен преди 2 години
Ами естествено , след като и уличните кучета знаят , че в България здравеопазването НЕ Е БЕЗПЛАТНО / а в Конституцията пише ОБРАТНОТО/ , то измамниците ще се възползват от тази ГАВРА на медиците спрямо народа ..
14
0
 
15
 
! Отговори
ddd преди 2 години
Оня дето эаплаши Ива Митева по телефона го хванаха эа по-малко от един ден. Сега да видим колко години ще отнеме на полицията да эалови старите им поэнати.
13
5
 
11
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Какви измамници бълнувате.Нали каскета ги излови и на пострадалите раздаде банани
12
3
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Има ли все още пpuмaти да се хващат на телефонни измами?
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както обикновено, МВР освен да дава съвети и да води статистика, за друго не става. А, забравих, освен това се пенсионират ранно и вземат 20 заплати при пенсиониране.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а преброяването?
9
1
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Мевере не ги хвана вече тия с.ига.ни :)))

Спонсорирани публикации