Пойнт Немо - мястото, където Международната космическа станция ще умре

Отдалечената част от Тихия океан е наричана "космическото гробище"
12 сеп 2021 14:50, Нели Христова
45
Пойнт Немо - мястото, където Международната космическа станция ще умре
Снимка: Pixabay

В най-отдалечената точка от всяка суша на земята и на 4 км под водата се намира мястото, където старите спътници прекарват вечността - космическото гробище.

Когато космическите им пътешествия приключат, стари спътници, части от ракети и космически станции се насочват към това пусто място в Тихия океан, за да "почиват" завинаги на тъмното морско дъно.

Техническото наименование на този участък вода е "океанската точка на недостъпност", тъй като се намира на около 2700 км от всяка суша. Но той е по-известен с друго име - Пойнт Немо, кръстен на измисления капитан на подводница на Жул Верн.

Именно Пойнт Немо ще е мястото, към което ще се отправи Международната космическа станция, която е с размерите на футболно игрище, обикаляща около Земята. Наскоро се появи информация за пукнатини в корпуса МКС и въпреки че пукнатините може да не означават предстоящата кончина на станцията, със сигурност тя навлиза в полумрачните си години.

Когато космическите кораби умрат, те стават опасност за всичко останало в орбитата. Космическите отломки бързо запушват пространството и при орбитални скорости до 17 500 км/ч дори малки петна от боя могат да причинят сериозни щети на други космически кораби.

"Има толкова боклуци, че се притесняваме, че един малък сблъсък може да предизвика голяма верижна реакция. Тази възможност се нарича "ефект на Кеслер", казват НАСА, цитирани от The Guardian.

Ефектът на Кеслер е потенциалът количеството отломки в орбитата да достигне критична маса, при която всеки сблъсък създава повече парчета отломки, докато не се достигне момент, в който орбитата вече не може да се използва.

"За да се предотврати такова бедствие, всеки, който изстреля нещо в орбита през последните години, трябва да има план или да го изпрати към орбитата на гробището, или да го върне обратно, за да изгори в земната атмосфера", казват от НАСА.

Много високи спътници могат да бъдат взривени по-далеч в космоса, извън сектора, в който могат да причинят вреда, с последното си гориво - това е "орбитата на гробището". По-близките спътници могат да бъдат изтласкани от орбита, а по-малките ще изгорят изцяло при повторно влизане. Тези, които не изгарят, могат да се разбият на Земята по "непланирана" траектория (като китайската ракета Long March 5B или космическата станция Skylab, която удари Западна Австралия). Но като цяло е за предпочитане, вместо потенциално навлизане в населена земя, отломките да бъдат внимателно насочени, за да се пръснат в Пойнт Немо.

Водно гробище

От Европейската космическа агенция обясняват, че се използва моделирането, за да се избере точката, в която космическото устройство ще удари горните слоеве на атмосферата, като ъгълът е изчислен, за да гарантира, че отломките ще попаднат в определена зона.

През 2001 г. руската космическа станция Мир достигна края на полезния си живот. Друг кораб, прикрепен към станцията, запали двигателите си, за да изведе Мир обратно в орбитата на Земята. Някои частите изгоряха при повторно влизане, докато до 25 тона оцеляха и се стовариха в Пойнт Немо.

Оттогава към Мир се присъединяват спътници, части от ракети и дори автоматизиран трансферно превозно средство, което доставя товари до Международната космическа станция - ATV, наречено Jules Verne.

Космическите кораби, оцелели в космоса, и огненото спускане в земната атмосфера са достатъчно издръжливи, за да устоят на смазващото налягане на дъното на океана.

Един ден в не толкова далечното бъдеще Международната космическа станция вероятно ще се присъедини към тях. МКС обикаля около Земята от 1998 г., когато Русия, САЩ, Канада, Япония и няколко европейски страни започнаха съвместната работа. Тя е дом за астронавтите от 2000 г.

Първоначално се очакваше МКС да живее само 15 години. Сега тя получи разрешение да работи поне до 2024 г. Но възрастта й си личи. Преди малко повече от седмица говорителят на НАСА Анджела Харт заяви пред CNBC, че въпреки че НАСА все още "активно работи, за да продължи да се занимава с наука и изследвания ... МКС в един момент ще умре".

Тази седмица руският официален представител Владимир Соловьов заяви, че повечето от летателните системи са с изтекъл срок на годност, което може да доведе до "непоправими повреди".

ВВС съобщи и за редица други проблеми, от изтичане на въздух до неизправности и "структурна умора".

"Ще има страхове"

Космическият археолог Алис Горман от Университета Флиндърс казва, че МКС се е справила добре, за да издържи да оперира толкова дълго.

За щастие хората са научили много за извеждането на кораби от орбита. Инженерите на Европейската космическа агенция са наблюдавали извеждане от орбита и повторно влизане на модули за снабдяване и са натрупали данни за това как да се осигури контролирано повторно влизане в земната орбита

"Участващите хора биха признали, че в един момент животът й ще приключи", казва тя за МКС. "Но това всъщност е планирано."

Едно от сложните неща, обяснява Горман, е, че МКС е звяр, съставен от много части. Станцията има различни модули, където живеят шестте астронавти, и други, които функционират като лаборатории. Отвън има слънчеви масиви и роботизирани рамена. НАСА казва, че е голяма колкото игрище за американски футбол, с бани, фитнес зала и голям еркер.

"Ако трябва да отделят някои от модулите един от друг, това вероятно ще създаде отломки", казва Горман. "Хората ще наблюдават този процес. В наши дни има по-голяма чувствителност към оставянето на неща на орбита.

"Когато влезе в атмосферата, МКС ще започне да се разпада. Това е една от причините Пойнт Немо да е перфектното място, към което да бъде изпратена, тъй като отломките, от първата част до последната, може да се разпръснат на километри една от друга. Но ще има страхове. Ами ако нещо се обърка? Ами ако не го изчислят точно точно?", обяснява Горман.

Когато Long March 5B излезе извън контрол, имаше опасения не само за опасността да удари някого, но и че на борда може да има токсични горива.

Горман казва, че това може да се случи дори при контролирано спускане, но "докато лети през атмосферата, всички летливи горива ще са изчезнали". А това, което ще оцелее, за да се засели в космическото гробище, ще бъдат безопасни материали като неръждаема стомана, титанови сплави и керамика.

Тя предсказва спокоен завършек на това забързано пътуване от космоса до дълбокото синьо море.

"Изпращаме я на дъното на океана", казва тя. "И подобно на корабокрушенията по света, тя ще се превръне в ново местообитание, в коралов риф. Съвсем нов живот."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
10
 
! Отговори
У преди 2 години
По-странно е защо плоскоземните не опитат да обиколят Земята, а вярват на техните сайтове. Всеки може да го направи, ако е здрав и държи на път. Аз знам само един филм-Боговете сигурно са полудели, където Кико видя "края на Земята" и хвърли вътре шишето от Кола.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Странно,уж до този момент науката много е напреднала,а нищо ново не навлиза в живота ни.Дори скутерите са от края на деветнайсти век.Само едните компютри, които поробват времето и енергията ни.Тъкмо се усетим и надигнем глава,хоп и революция ,световен сблъсък,катаклизъм,пандемия и т.н.Тези неща отново ни дърпат назад и стопират.Никаква свободна енергия и свободно предвижване ,НО не на пари и капитали,а на хора идеи.Космоса е по протокол.Колкото разрешат да знаем и видим.
20
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали е плоска кръгла или куха не знаем,не ни позволяват да разберем от личен опит,каквото кажат в училище.А колко знания са укрити и унищожени.Американските астронавти до един са посветени в зидарството,дето не строи,както и другите.Къде се крие слънцето?Върти се по спирала и се връща с леки измествания над плоскостта ни.Не се знае дали въобще са напускали около земното пространство,май само са пълзели над земята.Възможно е всичко да е една медийна лъжа от тренажорни капсули и студия на Холивуд.
19
0
 
9
 
! Отговори
акъл до NASA преди 2 години
Toлкоз джилязо и алумин в океана!!! Само кажете на бай *** от Столипиново че я давате аванта и на следващия ден с каруците ще я разфасоват на място.
18
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
За нашите Асан, Замфир и Емо - няма пойнт Немо...
17
8
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Напред и смело ,Китай! Унищожи тая фърчаща *** от руско-американо-турко-израело-греко-испано-арабски кочове! Ние сме АЗИЯ! Ние сме А и Я на Живота!
16
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34 Как са защитени от магнитното поле на земята докато са на луната? Абе я ...
15
1
 
9
 
! Отговори
Асанчо преди 2 години
Леле бате, колко жилезу има в тая точка. Един месец не моем го прекараме с каруцата.
14
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най ме кефят космонавтите които се увиват във фолио и бръмчат из космоса с корабите си, които също са от фолио на - 300 градуса и радиация която може да бъде спряна само с 1 метър бетонна стена. Това е американския космос хаха Между другото - щом Армстронг е стъпил първи на луната, защо никой не отдава дължимото на човека с камерата, който го е чакал там за да го заснеме?
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
20. Май не разбра иронията..ама нищо....все пак хората, които смятат , че Земята е плоска най-вероятно имат плоски глави. А може би сме върху гърба на костенурка? Интересно ми е какво мислят почитателите на кухата Земя за това, че е плоска? Все повече ме забавляваш.
12
5
 
5
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 2 години
МКС ще работи поне до 2030. Руснаците заплашват да напуснат станцията през 2024 но това е само поредния им шантаж за да изкрънкат още пари от НАСА за поддръжката на техния участък. Правили са го и преди.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 18 И ти ли летиш с хиляди километри в час върху космически тecтиc?
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете да лъжете хората - Земята е плоска.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
16...Истински ме разсмя хаххаах...А нашият свят къде се намира? Сигурно на малка прашинка върху глухарче? Хаха
8
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква станция? Космическа? ха-ха аман от анимации. Наса дава 53 милиона на ден за да *** хората, че има космос.
7
1
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Почти всеки мъж, независимо от произхода и професията си, оставя *** след себе си. Ето на, че т.н. учени остават недоучени, защото не мислят за последствията от изобретенията си. Моля изследователите и преобразователите на земната природа и космоса да си почистят остатъците от трапезата без да я замърсяват с атомни бомби, спътници и космически станции. Вършете по-полезни неща и престанете да възхвалявате играчките си.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постепенно ще ни върнат в началото на 20-ти век и историята ще спре. И светът ще принадлежи на шепа избрани.
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината че ние просто прекалихме. Създадохме една вредна и токсична цивилизация. Близо е денят в който пълното унищожение ще бъде истинската благословия за човешкия род! Попитайте сърцето си то ще ви каже че това наистина е така.
4
5
 
3
 
! Отговори
Ди енд преди 2 години
Сега след като целият свят и нашата цивилизация се разпада вече няма нужда от научни експерименти. Мечтата за космоса отдавна умря. Умряха и другите мечти за един по добър свят. Неизбежно е. Всяко нещо си има начало и край. Хората имаха големи мечти и планове за светлото бъдеще но явно не е било писано да се случи. Сега след като се намираме в последните дни на нашата цивилизация можем само с въздишка да се успокоим и да кажем че поне опитахме да надскочим себе си.
3
0
 
12
 
! Отговори
хех преди 2 години
Нелче, мила, моля ти се не пиши такива глупости... "високи спътници", "взривявания"... Ясно е, че технически си зле, но и английският ти куца здраво.