Прекалено многото свободно време е вредно за здравето

А и липсата на почивка води до стрес
Обновена: 12 сеп 2021 08:49 | 12 сеп 2021 08:45, Камелия Цветанова
32
Прекалено многото свободно време е вредно за здравето
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пенсионирането може да е светлината в края на тунела за милиони работници, но според някои проучвания многото свободно време след пенсия може да бъде вредно за здравето толкова, колкото и малкото свободно време.

„Хората често се оплакват, че са твърде заети, и постоянно искат да имат повече свободно време. Но дали повече то е свързано с по-голямо щастие? Открихме, че липсата на свободно време води до по-голям стрес и по-ниско усещане за щастие. Въпреки че твърде малкото свободно време е нещо лошо, повече свободно време не винаги е по-добро решение“, обяснява водещият автор на изследването д -р Мариса Шариф, асистент по маркетинг в Университета на Пенсилвания.

Изследователският екип анализира данни на повече от 21 700 американски граждани, участвали в проучване за използване на времето между 2012 и 2013 г. Участниците са предоставили подробен отчет за това, което са правили през предходните 24 часа, като посочват часа на деня и продължителността на всяка дейност. Те са декларирали и усещането си за благополучие. Резултатите показват, че с нарастването на свободното време и усещането за щастие се изравнява след около два часа и започва да намалява след пет.

Участниците в изследването с повече свободно време съобщават за по-ниски нива на усещане за щастие, когато се занимават с непродуктивни дейности. Въпреки това, когато се занимават с неща, които харесват, тези с повече свободно време се чувстват подобно на тези с умерено количество свободно време.

Това проучване е публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, пише БГНЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: почивкасвободно време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
14
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Никаква почивка-само горе може. Тук ще бъдете затваряне и без работа заради ковид-комунистите.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама хич не им харесва на хората повече свободно време.Особено на тези дето са по плажовете лятно време.По цял ден се чудят да се пекат на слънце ли,да се къпят във водата ли,да кпият кафе и водят(без) или смислени разговири по капанчета на плажовете и басейните ли,или да се захванат да чистят пясъка от фасовете на изнервените от липсата на свободно време."Мериджейката"дето е описала проучване направо изби рибата в морето.Сега няма кой да я изпържи,щото 95%от хората нямат свободно време.
4
19
 
4
 
! Отговори
Нея преди 2 години
Хаха, Анонимен 1 си го каза право куме в очи. Мечатата на българина - да не работи. Защот така бе, българино? Не искаш ли да свършиш нещо в тоя живот?
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
робът е свикнал да тегли и като има свободно време не знае какво да прави с него. топлата вода сте открили. дайте му парички, да видите как и голфче ще научи, и тенисче, яхтичка ще си вземе, ще ходи на шопингче или при шивача си, ще превърта вертепите и т.н. големи аристократи голямо нещо...
2
2
 
50
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Английската къртица е на 100 години а нищо не е бачкала :)))
1
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре съм се чувствал, когато имам прекалено много свободно време. Ако имах възможност, никога няма да работя за някой.