Като на кино: Днешните деца може да живеят сред екстремни катаклизми

Горещини, наводнения, земетресения, какви са стряскащите прогнози на учените?
2 окт 2021 07:45, Петя Славова
46
Като на кино: Днешните деца може да живеят сред екстремни катаклизми
Снимка: БГНЕС

Екстремни горещини, опожарени земи, наводнения: днешните деца ще преживяват до седем пъти повече катаклизми от своите баби и дядовци. Международен екип от учени представи стряскащи прогнози, предава "Дойче Веле".

Изсъхнало дърво

Заради промените в климата едно родено днес дете ще преживее през своя живот значително повече екстремни природни явления, отколкото хората, родени през 1960 година. Изводът се съдържа в изследване на международен екип от учени, публикувано в специализираното издание "Science".

Учените са съпоставили данни за температурните промени в света и очакваните екстремни климатични явления с данните за числеността на населението и продължителността на живота. Разгледани са били и различни сценарии, свързани с повишаването на средните температури по света.

"Невиждан до момента живот"

Оказва се, че човек, роден през 1960 година, преживява средно два до шест крайно горещи периода. А дете, родено през 2020, ще преживее средно 10 до 26 подобни екстремни горещини - и то при положение, че повишаването на глобалните температури се ограничи до 1,5 градуса. Ако глобалните температури се повишат с 2,0 градуса, броят на прекомерно горещите периоди ще е вече между 15 и 29.

Хората, които още не са навършили 40 години, ще имат "невиждан до момента живот", белязан от екстремни засушавания, горещини, наводнения и погубени реколти, казва основният автор на изследването Вим Тиери от Свободния университет в Брюксел. Според него резултатите показват очертаващата се сериозна заплаха за сигурността на младото поколение и подчертават необходимостта от радикално намаляване на вредните емисии.

Особено силно ще се повиши броят на екстремните природни явления за младите днес жители на Близкия изток и Северна Африка. Принципно ясно е, че младите поколения в страни с ниски средни доходи ще страдат особено силно от климатичните катаклизми. Родените между 2016 и 2020 деца в региона южно от пустинята Сахара ще преживеят до шест пъти повече екстремни природни явления от по-възрастните.

Но и Европа ще страда от подобни явления. Днешните малки деца ще преживеят около четири пъти повече природни катаклизми, отколкото родените по-рано. Авторите на изследването подчертават, че е много трудно да се правят прогнози за отделни страни. Те поясняват, че данните са надеждни, когато се разглеждат на ниво континент или поне за големи по територия държави.

Какво можем да направим

"Добрата новина в случая е, че ако успеем да ограничим земното затопляне до 1,5 градуса, бихме могли да разтоварим от плещите на нашите деца поне част от вредното бреме, с което ще ги натоварят климатичните промени. Тази цел може да се постигне чрез отказ от фосилните източници на гориво", казва съавторката на изследването Катя Фрилер от Института за изследване на климата в Потсдам.

В глобален мащаб това може да спести на младите поколения около 24% от екстремните природни явления. Но тази цел не може да бъде постигната, ако държавите в света продължат да следват сегашните си цели за намаляване на вредните емисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
10
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Евреите побъркаха света
19
6
 
15
 
! Отговори
SS преди 2 години
Глобалното затопляне е факт ! Не искам да пророкувам но до 2050 год ще се случат много неща.Първо ще има ново политическо прекрояване на света. Разпад на ЕС .Климатични мигранти,пренаселване войни и така нататък.Затова умните се подготвят предварително.
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега повече от всякога се разпространя екоталибанска пропаганда, за да се оправдае безумната зелена сделка, която със сигурно ще обрече следващите поколения в ЕС на мизерия. Ние вече виждаме ефекта и ще го почувстваме осезаема тази зима, на тази социопатската зелена политика на самоунищожението.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога е имало биологичен взрив на нашата планета? Когато е била е била покрита с ледове или когато е била топла и влажна?
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oчертаващата се сериозна заплаха за сигурността на младото европейско поколение е алчността и високомерието. В продължение на столетия Европа се отнася към Русия като към бездънен клденец на евтини ресурси, алчно ги черпи и високомерно и регулярно плюе в този клсденец. По всичко изглежда обаче, че тази зима ще дойде Видов Ден и зелените евростратези ще посинеят от студ.
15
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вземат затоплистите да прочетат разказът "По жътва"на Елин Пелин и да видят какви жеги е имало преди 100 години.И тогава да си плещят глупостите.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За информация на Петя Славова, земетресенията нямат нищо общо с климата, но нищо явно се плаща повече за драматичен ефект.
13
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази статия няма нищо научно, поредната доза екоталибански проповеди! Истината е че всяка година намаляват хората загинали и пострадали от климатични явления, истината е че дори глобалнита температури да се повишат с 1.5 градуса в следващите 50 години, което е слабо вероятно, нищо драматично няма да се случи. Човечеството не е заплашено по никакъв начин, екоталибански апокалипсис няма да има и това го казват сериозните учени, а не някакви измислени платени зелени герои.
12
28
 
2
 
! Отговори
Златена преди 2 години
Ако всички са напълно ваксинирани, и под напълно ваксинирани разбирам с трета игла, то тогава пандемията ще премине и всички ние ще се върнем към нормалността. Антиваксерчетата да четат повечко и да се имунизират!
11
3
 
22
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Предава Дойче Веле- ==========. Никой уважаващ себе си човек не би си причинил мазохизма да чете това, което пише Гoмнoйчe Веле. Защо ли? Защото 100% от писанията им са покварена, либераcтка, Соpoc0идна пропаганда.
10
14
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Първо спрете и премахнете Формула 1 и други автомобилни и моторни състезания. Е-колите се оказа че не са клима решения! Второ престанете да сечете горите и да унищожавате Природата. Вредните емисии да бъдат крайно ограничени....А населението на Земята да не надминава 3 000 000 000 Премахване и на пластмасовите опаковки и спиране на въздушния транспорт....иначе!!!???
9
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днешните деца не могат нищо. В момента в който спре интернета и ще откачат. Днес децата са принцеси и принцове на мама, и ако се наложи да оцеляват няма да ги бъде.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 6 - НИКОГА досега в историята на планетата не са се променяли градусите, винаги са били едни и същи. Сега за пръв път се случва. Не бе, честно
7
2
 
8
 
! Отговори
наследници преди 2 години
на вестник-Шок и уЖаасттт!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плебеите трябва да се кондиционират от рано, че не може да имат живота на патрициите! Т.е. ако си беден оставаш беден, докато си между богатите! Ако си намериш други по бедни от теб може и да живееш по добре, ако ги експлоатираш . . . стана философско, а бе средовековен капитализъм, но така, че робите да се чувстват като победители! Не го разбирайте като патриции, защото това е нещо друго! Тъмен сюжет под мрачното слънце! Приятен викенд от неутрална Швейцария!
5
0
 
19
 
! Отговори
К34 преди 2 години
Вместо да се чудят как да променят климата, защо не намалят раждаемостта в Близкия изток и северна Африка? И не само там, важи за Индия, Индонезия, Азия, Африка ... По-евтино и по-разумно е да се спре раждането на 5-10-15 деца от хора без образование и работа, и с начина си на живот съсипват природата. Китай доказа, че има полза от политиката на 1 дете...
4
5
 
20
 
! Отговори
даге преди 2 години
Нема значение, важно е да имат по пет апартамента у Софето, таралясник на газ, татуировки и на гъ.зо
3
0
 
19
 
! Отговори
х преди 2 години
Айде поредния предиктив програминг. Да се подготви отрано стадото.
2
4
 
9
 
! Отговори
Стайков преди 2 години
Хубаво чертаете екстремното бъдеще за Човечеството, ама защо се появяват либералисти за президенти на Бълтгария.
1
2
 
30
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
Вашите деца може да живеят като мизерстващи феодални роби, без да напускат населеното място, в микро-жилище без отопление, да се хранят с пюре от буболечки и да им се вземат точки от "въглеродния кредит" за всяко удоволствие от живота, което си позволят. Всичко това благодарение на поредната грандиозна измама, която ще обогати милиардерите и ще унищожи обикновените хора.

Спонсорирани публикации