Tърсенето на апартаменти в София е нараснало с 30%, а цените с 12%

Дискусия на Imoti.net: На този етап не можем да говорим за балон
68
Tърсенето на апартаменти в София е нараснало с 30%, а цените с 12%
Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

През последната година търсенето на апартаменти в София се е увеличило с 30%, а цените са нараснали с 12 на сто. Въпреки това експертите са категорични: на този етап не можем да говорим за имотен балон, защото растежът на средните цени на жилищата в столицата и търсенето са се случвали плавно и постепенно през годините, а не изведнъж, което не отговаря на икономическите дефиниции за балон.

Около това мнение се обединиха строителни експерти, брокери, кметове и банкери по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“, организирана от портала за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от втората най-четена медийна група в дигиталното пространство Investor Media Group.

Само през 2021 г. ръстът на покупките на къщи е с 40%, като се купуват предимно монолитни и големи имоти, отбеляза и Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства“ в Пощенска банка. През миналата година средната площ на имотите, купувани от клиенти на Пощенска банка, се е увеличила със 17%, а банката отчита ръст от 20% на жилищното кредитиране в София и големите градове, допълни още тя.

Ръстът на цените е движен основно от нарастване на покупателната способност на домакинствата, от нуждата от повече комфорт и пространство, подкрепени от банковото кредитиране, обясни Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА Недвижими имоти. Той представи анализ на пазара за последното тримесечие, според койтo, по данни на Евростат, за последните 6 години цените на жилищата у нас са нараснали с 46 на сто при средно 40% за Европейския съюз, като най-голям е ръстът в София и Пловдив, а движещите фактори за това се обясняват с високото търсене и предлагане, както и по-високите изисквания на пазара.

На такова мнение е и Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). „Растат и изискванията на клиентите към размера на имотите и качеството на изпълнението – не само сградата, но и околната среда, инфраструктурата, наличието на детски градини и клиники наблизо. Затова най-голямо е търсенето на жилища в затворените комплекси“, отбеляза той.

Председателят на УС на НАСП видя пропуск в решението на общината да забави проекти, свързани с изграждането на инфраструктура в новите квартали на София, и дори посочи че самата община има възможност да си сигури финансиране за изграждане на инфраструктура и да спечели от това, но не го прави. „Ако общината беше изтеглила кредит и изградила инфраструктурата на новите квартали като „Кръстова вада" и „Манастирски ливади", щеше да си върне парите двойно, защото щеше да създаде още по-търсена среда за строителство", обясни той.

Забавяне в развитието на инфраструктурата в районите, където тече бурно строителство, има и според зам.-министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който също се включи в дискусията на Imoti.net. Според него час по-скоро трябва да бъде намерен баланс между общината и предприемачите при строителството на инфраструктурата.

Пропуските бяха признати и от зам.-кметът по строителството на София Ангел Джоргов, който обясни, че се правят опити за наваксване с изграждането на инфраструктура в райони като „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Симеоново“. И допълни, че паралелно с това се работи и за изграждането на детски градини и ясли в тези райони, защото купувачите на жилища там са предимно млади семейства с деца.

„Столична община им тригодишен план за изграждане на детски градини и ясли. Работим успоредно с всички 24 районни администрации с цел да придобиваме терени, там където има възможност, отредени за детски градини и училища“, обясни още той.

В дискусията се включи и кметът на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, който разказа за интересно решение, чрез което в района са успели да преодолеят тромавите административни пречки, свързани с отчуждаването на терени, и да отворят бързо две детски градини. „В случаите, когато върху даден имот има малка част общинска собственост, опитваме да говорим с инвеститорите на първия етаж от сградата да бъде построена детска градина, тя да е безплатна и да е компенсация към Столична община“, разказа той по време на бизнес дискусията „Развитие на София за по-достъпни жилища“ на Imoti.net.

Преди дискусията в София, екипът на Imoti.net гостува и във Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Пловдив и Стара Загора, където в рамките на инициативата и проекта си „Годишните награди на Imoti.net“ проведе експертни дискусии с цел повишаване на информираността и прозрачността в сектора. Те се организират съобразно всички противоепидемични мерки.

За повече подробности следете уебсайта и социалните мрежи на Imoti.net, както и Investor Media PRO, където има подробна информация за бизнес дискусиите и целия проект „Годишните награди на Imoti.net“.

Генерален партньор на бизнес дискусиите е Пощенска Банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Manager.bg, Градът Медия Груп и вестник „Строител“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавам боксониера в кв Младост за 65к.евро нова кооперация обзаведен на спирка на метрото и още няма мераклии.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балона почна да се пропуква от към Китай
13
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи световкопризнати експерти казват че има балон в световен мащаб , тая кукувица ще разправя че нямало
12
3
 
22
 
! Отговори
неБрокер преди 2 години
По-добре да набия кинтите в акции на тесла, епъл и някой друга китайска компания от колкото в Софииски тухли, дето нямат продаване после. Гледам ги стоят с години обявите..... А вече няма и кой да плаща наеми ако е за инвестиция.
11
2
 
16
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Събрали се всички, които имат интерес да изкривяват пазара и си коментират балона, които самите те създават, че не е балон.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имоти, ваксини, имоти, ваксини... И в двата случая липсва интерес.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балон няма, обаче някак си наемите вървят надолу. Хехе!
8
3
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Тоя сайт да не би да е на издръжка от Герберската мафия и строителната мафия? За един прЕател питам.
7
1
 
26
 
! Отговори
Руди преди 2 години
За последната седмица това е 8- *** статия, която подстрекава да се купува сега и да се инвестира смело в имоти. Има ли рибки?
6
2
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Да бе да! Чекайте...
5
4
 
24
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Тия брокери напоследък само семинари, срещи, дискусии. Сядат зад казана, почнат да пеят псалми и кълнат за дъжд и берекет. Пък накрая вземат та и го иплющят в една статия да четем и ние какво са баяли там. Зачестяват много тия реклами. Всеки ден се почна с убеждаване колко много се търсят и щели да растат цените. Добре бе! Супер! Радвайте се там като идват да се избиват на крака по цял ден. Що ни занимавате въобще? Действайте си там и се радвайте.
4
7
 
7
 
! Отговори
Кольо преди 2 години
Е как бе? Нали разбЕрачите казват, че цените ще ходят само надолу? Стана 30 години го повтарят това, не може да бъркат, не ми се вярва. Все пак 30 години са това, а те разбЕрат много.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко хумор, сатира и забава за разведряване на обстановката с ковид не е излишно.
2
1
 
22
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Дааа! Много българи ще се простят с мечтата си за собствен дом. И много ще изгорят на зелено. Инвеститорите вече обсъждат връщане на взетите пари и съответно плащане на неустойка според подписания договор.
1
2
 
8
 
! Отговори
Момо преди 2 години
Добре.