Какви стъпки можем да предприемем, за да намалим въглеродния си отпечатък?

Лидерите взимат решения на глобално ниво, ние можем да помогнем като индивиди
8 ное 2021 07:11, Нели Христова
89
Какви стъпки можем да предприемем, за да намалим въглеродния си отпечатък?
Снимка: БГНЕС

Борбата с климатичните проблеми събра лидерите от цял свят в Глазгоу, където те обсъждат какви действия да  предприемат на глобално ниво. Но и ние, като индивиди, допринасяме за увеличаването на вредните емисии. Ето някои неща, които можете да направите, за да намалите личното си въздействие.

1. Изолирайте дома си

От инсталиране на термопомпа до намаляване на отоплението, има редица промени около дома, които могат да помогнат на планетата.

"Преминаването от отоплителна система, захранвана с газ или петрол, към електрическа термопомпа прави значителна разлика", според д-р Нийл Дженингс, академик от Imperial College London."Ежедневно изключването на осветлението и уредите, когато не се използват, може да ни помогне да спестим пари, като същевременно намалим въздействието си върху изменението на климата."

Правителството на Обединеното кралство ще предложи безвъзмездни средства от £5,000 за инсталиране на термопомпи от април 2022 г.

Можем да променим домовете си, като подобрим изолацията на стените, таваните и прозорците.

Защитата от течения е един от най-евтините и ефективни начини за пестене на енергия, според Energy Saving Trust (EST). Това включва блокиране на нежелани празнини, които пропускат студен въздух и топъл въздух навън, като например уплътнение около прозорци, врати или первази.

Преминаването към доставчик на зелена енергия или зелена тарифа може значително да намали въглеродния отпечатък на вашето домакинство. Но скорошно увеличение на цената на енергията на едро означава, че много доставчици са оттеглили офертите си.

2. Намалете хранителните отпадъци и консумацията на червеното месо

Животновъдството създава 14% от всички парникови газове, като говедата са с най-голям принос.

Най-простият и ефективен начин да ограничите въздействието си върху околната среда е да намалите месото и млечните продукти в диетата си, особено червеното месо, като агнешкото и говеждото.

Това е добра новина за веганите, очевидно - но има и други съображения, които трябва да се вземат предвид.

Не става въпрос само за "маркиране на отделни продукти като добри или лоши", казва биологът проф. Маргарет Гил от университета в Абърдийн. Тя обяснява, че въглеродният отпечатък на всяка дадена храна също зависи от това как се произвежда, откъде идва и дали е в сезон.

Д-р Джонатан Фоли, който изследва решенията за изменението на климата, казва, че можете да спестите пари и да намалите отпадъците, като правите по-малки порции и запазвате остатъци, които да хапвате по-късно у дома.

Светът прахосва между 25% и 30% от храната си, според Програмата за действие за отпадъци и ресурси.

3. Карайте по-малко, летете по-малко

Транспортът е отговорен за почти една четвърт от глобалните емисии на въглероден диоксид.

Да живеем без автомобили може да е "най-въздействащото нещо, което можем да направим, за да намалим емисиите си от транспорта", според д-р Дженингс.

Въпреки това, да изостави колата си не е възможност за всеки, особено ако живеете в район без добър обществен транспорт или работите нощни смени, когато градските линии не работят. И все пак малките стъпки все още имат влияние, като ходенето или карането на велосипед до местните магазини или споделянето на пътувания с кола с приятели или съседи.

Електрическите автомобили стават все по-разпространени, но все още са скъпи. И истинско екологично пътуване е само ако електричеството, използвано за захранване на автомобила, идва от източници на зелена енергия, като вятър или слънчева енергия.

За съжаление на запалените пътешественици, летенето е едно от най-въглеродно интензивните неща, които можем да правим като индивиди. Вътрешните полети имат най-големи емисии на човек на километър.

Пътуванията с влак могат да имат по-малко от една пета от въздействието на вътрешния полет, въпреки че може да са по-скъпи. Предварителната резервация може да помогне за намаляване на разходите.

"За тези, които летят много, намаляването на броя на полетите, които предприемате, ще направи значителна разлика в личния ви отпечатък", казва д-р Дженингс.

4. Помислете преди да купите

За направата на един чифт дънки са необходими 3781 литра вода, според Програмата на ООН за околната среда, като се вземат предвид производството, транспортирането и прането на памук.

Можете да ограничите въздействието си, като поправите дребни дефекти в дрехите, вместо да ги замените, да дарите, вместо да изхвърлите и изберете по-качествени артикули, които смятате, че ще издържат по-дълго.

Все по-голям брой компании предлагат дрехи под наем, което спомага за намаляване на отпадъците в модната индустрия. Можете също да опитате да закупите дрехи втора употреба.

Изборът на правилните домакински уреди също може да има положителен ефект върху вашия въглероден отпечатък. Д-р Дженингс предлага да се уверите, че купувате най-енергийно ефективните продукти, като перални машини, когато те имат нужда от смяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
op преди 2 години
Няма да победят, пехливаните преди борбата се мажат с лой, а тези са по костюми. Само ще се нагушат от тъговия с въглеродни емисии.
66
1
 
1
 
! Отговори
fact преди 2 години
А ЗАЩО ТРЕБВА ДА ГО ПРАВИМ?то може, ама нема нужда.
65
1
 
3
 
! Отговори
име преди 2 години
Изолирайте здраво прозорците и след това започнете усилена борба с мухъла!
64
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Ще намалим в Европа, а най-големите замърсители не да съгласни да намалят. Е как ще стане?
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ваксинирайте се и ще се намали въглеродния отпечатък. Те затова искат да ни ваксинират. Аз ще пропусна... :)
62
4
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
да избием кравите
61
2
 
3
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ако се хвърля през прозореца - това как ще се отрази на въглеродния ми отпечатък?
60
2
 
4
 
! Отговори
преди 2 години
А онези отгоре дето вземат решенията, тези наща спазват ли ги ?Или само препоръчват на другите ?Аз веган няма да стана ! Освен това консумацията на месо се увеличава !
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички пърдим. След кравиге може да дойде нашият ред.
58
3
 
8
 
! Отговори
Ами... преди 2 години
премахват се всички еко-био те ро рист ти и НПО-та. Започваме да произвеждаме стоки, които подлежат на ремонти и не се развалят/остаряват морално на втората година, не ползваме кола за 100 м. разстояние. И най-веча - оставяме специалистите и експертите с некупени дипломи да се занимават в областтите, от които разбират.
57
4
 
2
 
! Отговори
Топгънър!!! преди 2 години
И да и да!Идва времето когато във всеки град по Света ще бъде издигнат паметник-монумент на великата Грета Тюнберг,бре!Само в "държавата" на това диво племе,което се домъкна от безкрайните алтайски степи преди 1340г.на коне и кобили в родната ни Европа няма да има и един паметник,бре!Просто защото тази карикатура на държава НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА,бре-краен срок 2031 г!Ха ха ха!
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има 100 компании на планетата, които произвеждат 71% от парниковите газове. Останалите 29% се разделят както следва: 19% енергетика, 5% хранително вкусова промишленост, 3% транспортни услуги, 1% други видове производства, 1% обикновените хора. Дори всички индивидуално да спрем цялостното ни производство на парникови газове с колите си, климатиците си итн. Ще успеем да спестим 1% от глабалните емисии. Да говорим на хората какво трябва да правят е НАЙ-БЕЗПОЛЕЗНОТО нещо и замазва очите на хората.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещата са много прости, просто се забраняват международните полети, международния пренос на стоки и нещата много бързо ще се регулират, ама никой няма сметка. За какво в Англия да копат картофи, като са завладя производстово на евтини картофи в Полша и модерната им колония им ги произвежда и доставя.... но въпреки това препоръките са *** да си стои вкъщи без да се топли, да не яде месо, и ако може да си носи цървулките... Пък англичаните да си обикалят света, за да се напият някъде екзотично
54
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Животновъдството създава 14% от всички парникови газове, като говедата са с най-голям принос." - а преди белият човек за завладее америка е имало над 1 милиард бизони - що тогава не е имало затопляне ?! Пак се пишат пълни глупости !
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като за начало може да спрат да секат горите - България е на половина обезлесена. Да сечеш горите и да говориш за екология, е същото като да караш да се ваксинирам защото мислиш за здравето ми при положение че събираме капачки за новородени. Овцете даже не виждат грозното лицемерие с което ги замерят
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма по добро послание да спрем климатичните промени от 400 лични самолета на "елита" , 105 автомобила ескорт до събититето, и на края да заспиш на самото събитие !
51
5
 
21
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Да, преди няколко дни ТРЯБВАШЕ да сменим пералнята, защото лагерът и оста на барабана си бяха заминали. Познайте - само заради тези дребни детайли, които не подлежат на смяна, защото са капсуловани, ТРЯБВАШЕ да купим ЦЯЛ нов уред!!!ШеЕбетеКъна да се чувствам виновен аз, че умните и красивите преЕбаха цяла планета! И вместо да направят горните неща, за да сме добре всички, измислиха Ковид да поразчистят населението, че иначе много СО2 отделят, мамИцата им!
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямо замърсяване се получава при производството на екоавтомобили и всичко което е еко! Спрете пишман ЕКОлозите и проблемът ще е решен
49
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ,как червеното месо унищожава природата ,а бялото не
48
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голяма тъпотия от това не бях чел

Спонсорирани публикации