Парабени в козметиката - полезни или вредни са?

Могат да предизвикат хормонален дисбаланс
0
Парабени в козметиката - полезни или вредни са?
Pixabay

Какво представляват парабените? Това е въпрос, който много дерматолози получават и с право.

Въпреки че съставката се превърна в доста спорна тема през годините, тя има своите предимства. Ако някога например сте се чудили как някои от вашите козметични продукти издържат много дълго време без да мухлясат, отговорът може да бъде, защото съдържат парабени.
 
„Парабените са група химикали, използвани като консерванти в продуктите за грижа за кожата, грима и косата“, казва д-р Блеър Мърфи-Роуз пред InStyle. В продуктите на водна основа могат да се развият бактерии, плесени и други микроорганизми, които са вредни, когато се прилагат върху кожата и косата. Консервантите, като парабени и други, работят за предотвратяването на това развитие.
 
Парабените за първи път станаха обект на спор през 2000 година, когато учените предположиха, че те може да са ендокринни разрушители. Това означава, че когато се абсорбират от тялото, те могат да намалят или увеличат нормалните хормонални нива, да имитират естествените хормони на тялото или да променят естественото производство на хормони.
 
Със скорошната популярност на движението за чиста козметика се правят повече изследвания за безопасността на парабените по отношение на дългосрочните ефекти върху здравето. По-долу д-р Мърфи-Роуз споделя повече за това, което трябва да знаете за съставката.
 
Безопасни ли са парабените?
 
Въпросът дали парабените са безопасни или не продължава да се обсъжда. Краткият отговор е, че няколко проучвания показват, че парабените наистина могат да представляват заплаха.
 
„Данните сочат, че парабените могат да нарушат хормоните в тялото, което може да увеличи риска от някои видове рак, особено рак на гърдата. Те също могат да са вредни за репродуктивните органи, потенциално да повлияят на плодовитостта и резултатите от раждането, както и да пречат на естественото производство на хормони“, казва д-р Роуз-Мърфи.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари