Нова опасност? Плъховете могат да причинят пандемия като COVID

Тези животни са сериозен проблем за общественото здраве, алармират специалисти
20 ное 2021 14:25, Петя Славова
63
Нова опасност? Плъховете могат да причинят пандемия като COVID
Снимка: Pexels

Плъховете вече са сериозен проблем за общественото здраве и хигиената в много големи градове по света. Сега ново проучване предупреждава, че вълните от гризачи могат да се превърнат в носители на друга смъртоносна здравна криза - нова пандемия от типа на COVID-19, съобщава "Стъди Файндс".

Гризачите са известни в историята с това, че пренасят и разпространяват болести, включително бубонната чума. Изследователи от Принстънския университет твърдят, че плъховете също могат да бъдат безсимптомни (или асимптомни) носители на коронавируси.

Проучването им установява, че тези животни са развили устойчивост към патогените в резултат на повтарящи се инфекции от предците. Водещият автор професор Мона Сингх казва, че това увеличава вероятността съвременните гризачи да носят вируси, подобни на COVID, и да заразяват населението.

Учените смятат, че SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID, може да има зоонозен произход - което означава, че е преминал от животно към човек. Проучванията сочат, че прилепите в Китай са предали COVID-19 на друг вид - вероятно панголини - преди да достигне до хората. Прилепите също така са носители на множество вируси, подобни на ТОРС, без да се разболяват, предава БГНЕС.

Изследователите казват, че е важно да се идентифицират други същества, които са адаптирали механизми за толерантност към коронавирусите. Те са потенциални "вирусни резервоари", които могат да разпространят нови патогени сред хората, което да доведе до широко разпространени епидемии.

Глобализацията, урбанизацията, изменението на климата, засиленият контакт между хората и животните и недостигът на здравни работници - всички те спомагат за разпространението на вирусите на други континенти, създавайки ситуация като пандемията през 2020 г. Авторите на проучванетоприпомнят, че от 2000 г. насам е имало три пандемии: SARS (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г., свински грип (H1N1) през 2009 г. и сега COVID-19.

Съобщава се, че ТОРС се е разпространил от котки и прилепи в Китай, а свинският грип е възникнал в голяма свинеферма в Мексико. Междувременно са регистрирани регионални огнища на птичи грип от домашни птици и MERS (близкоизточен респираторен синдром) от камили. Имало е и случаи на избухване на вируса ебола, произхождащ от маймуни и прасета, на треска от долината Рифт, идваща от добитък, и на западнонилска треска и вируса зика, идващи от комари и други животни.

Професор Сингх и дипломантът Шон Кинг са извършили еволюционен анализ на белтъчните шипове на вирусите на ТОРС, които заразяват гостоприемниците и превземат клетките. Те се прикрепват към рецепторите ACE2, врязват се в клетката, за да размножат още от вируса.

Изследването показва, че при приматите има силно запазени последователности от аминокиселини в местата, които свързват SARS вирусите. Плъховете и мишките са имали по-голямо разнообразие и ускорен темп на еволюция в тези места. Като цяло резултатите показват, че инфекциите, подобни на SARS, не са били двигател на еволюцията в историята на приматите. Въпреки това някои видове гризачи са били изложени на тези заболявания многократно в продължение на значителен еволюционен период.

"Нашето изследване показва, че предците на гризачите може да са били подложени на многократни инфекции с коронавируси, подобни на SARS, и в резултат на тези инфекции да са придобили някаква форма на толерантност или резистентност към коронавируси, подобни на SARS", казва проф. Сингх. "Това поражда притеснителната възможност някои съвременни видове гризачи да са безсимптомни носители на SARS-подобни коронавируси, включително такива, които може би все още не са открити."

По-рано тази година проучване, публикувано от главните британски научни съветници на SAGE, установи, че коронавирусите могат да се предават от плъхове. Проучванията също така показват, че плъховете могат да прихванат COVID-19 от хората, особено по-новите щамове, които са по-преносими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Съсели има от 681г. Хан Аспарух
27
0
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Тая Мона взе, че откри топлата вода! Един ратбургер меню хахах ей напоследък тая цивилизация всякаш я гони някаква тежка амнезия или по-лошо тежко затъпяване..
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И къде е новата опасност, след като от столетия е ясно, че плъховете са били основните разпространители на чyмaтa през Средновековието? Всеки ден ще откривате топлата вода и колелото ли?
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имате предвид плъхове като Бил Гейтс и приятелчетата му от Биг Фарма нали?
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ямболския : Не се страхувай!Бий си ваксина и току ще се превърнеш от *** в мокасина с пискюл.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега очаквайте повишена Миша популация,чак до нуждата от героят на братя ГРИМ (не Галеви) - Свирачът от Ханеман,който заради това,че гражданите на града не му платили за избавлението от плъховете,замъкнал децата от града с вълшебната си "флейта"незнайно къде.Да се търси връзка с масонската опера на Моцарт...и звуковото оръжие.Въпросът е КАКВО СЕ СЛУЧИЛО С ДЕЦАТА,на немислещите рОДИТЕЛИ?!
22
0
 
16
 
! Отговори
121212 преди 2 години
Не яжте плъхове, ей. Да нямате проблеми.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плъхи грип. Файзер да започват да правят ваксината, че нз какво ще става...
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Зевс,се разходил между човеците,забелязал,че дори и въпреки окаяната си участ като съществуващи на Земята,те всякак вгорчавали живота помежду си,като гледали да навредяват всячески на ближния си...
19
0
 
9
 
! Отговори
Крети преди 2 години
Сега децата на Бил ще хапна плъх и айде нова ваксина!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кучета е цензурирана
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гълъбите са плъхове с крила,гларусите летящи ***...
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяка напаст и мишата вкл.е развъждана,на всички нива.Сега сме наред ние, нашата бройка ще редуцират....Ние мислихме,че това между нас, е любов и духовност,а то се оказа,че ни развъждали...
15
0
 
22
 
! Отговори
Сократис преди 2 години
И от кога плъховете станаха нова опасност? Нашето поколение, от деца знаехме, че мишките са приносители на най-опасните и смъртоносни заболявания и родителите ни редовно ги унищожаваха а ние редовно си миехме ръцете.Всичко което в днешно време обявявате за ново, е отдавна познато, но за сегашното младо поколение е непознато. Птиците и особено гълъбите, колкото и да са красиви, също са приносители на сериозни зарази.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Могат ли? Всъщност, вече са го правили - холера, бубонна чума, дезинтерия, дифтерит и какво ли още не. При това откакто има плъ хо веее на тая земя. Някой притоплил манджа, за да привлече внимание, а една "журналистка" превежда неграмотно.
13
1
 
17
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
А членовете на новия световен ред ни насаждат глобализация и омраза към родината и историята си ! Глобализацията доведе ковид. ЕС да се разпада и нека всяка жаба да си знае гьола.Цирка ЕС трябва да се затвори .
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То по телевизията няма реклама без куче или котка.Докато хората спят с животни в къщи,дотогава ще има епидемия,не са виновният.нар.антиваксъри.
11
0
 
7
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 2 години
Глобализацията, урбанизацията, изменението на климата, засиленият контакт между хората и животните и недостигът на здравни работници - всички те спомагат за разпространението на вирусите на други континенти, създавайки ситуация като пандемията през 2020 г. Авторите на проучванетоприпомнят, че от 2000 г. насам е имало три пандемии: SARS (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г., свински грип (H1N1) през 2009 г. и сега COVID-19.______________________________________________________А членовете на новия световен ред ни насаждат глобализация и омраза към родината и историята си ! Глоб
10
0
 
11
 
! Отговори
от района на Дунава преди 2 години
На пчелина имам 37 котака, като някои от тях са от Эрмитажа, а две от писанките ги взех до като бях 3 седмици на Атон преди няколко години. Котки имам, но уви, нямам нито мишки, нито плъхове; а в предишните години под завивките ми се мотаеха мишки и плъхове; няма как, аз съм биологичен пчелар! Имота е 17.8 дка, пълно е с екзотики, разнообразие от дивеч, поради факта, че пчелина се намира в НАТУРА 2000. Тишина, спокойствие и биологическа борба за оцеляване на популациите. Аз съм на 78 годишен
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрах, че българите не са само де би ли, но и плъхове! Мерси на днес.бг за изясняването!

Спонсорирани публикации